Tulburarea de personalitate borderline-cauze chimice, genetice sau psiho-sociale?

©

Autor:

Tulburările de personalitate se definesc ca afecțiuni în care persoana în cauză adoptă un mod nesănătos de a gândi și reacționa în diverse situații. Aceste tulburări sunt dizabilitante pentru pacienți deoarece parazitează toate aspectele vieții lor, precum locul de muncă, familia, dar mai ales relațiile interumane.

Tulburarea de personalitate borderline face parte din grupul B al tulburărilor de personalitate, alături de tulburările de personalitate narcisică, histrionică și antisocială.

Aceasta are anumite caracteristici bine delimitate și definite, cum ar fi: hipersensibilitatea emoțiilor, frica de abandon, afectarea relațiilor cu cei din jur, impulsivitate și instabilitate emoțională. [1] [2]

Cauze chimice

Cauzele chimice se referă la variațiile patologice ale anumitor substanțe de la nivel cerebral numite neurotransmițători. Neurotransmițătorii sunt molecule care facilitează fluxul informațional dintre neuroni, la nivelul sinapselor. Fiind adesea asociată cu depresia, se crede la acest moment că tulburarea borderline este strâns legată de nivelul scăzut al serotoninei de la nivel cerebral. Multe manifestări ale acestei tulburări sunt asociate cu dezechilibre ale nivelului de serotonină: comportamentul suicidar și cel de auto-vătămare, instabilitatea emoțională și impulsivitatea. [3]

Cauze genetice

Cauzele genetice se referă la anumite dereglări care crează un fond predispozant spre o anumită boală. Pentru ca boala să se producă trebuie să fie cel puțin încă un factor pe lângă cel genetic.

Asemenea majorității patologiilor din sfera psihiatrică, tulburarea de personalitate borderline poate avea și cauze genetice, important a fi luate în calcul. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Missouri prezintă faptul că tulburarea borderline este strâns legată de anumite gene de pe cromozomul 9. Studiul a implicat 711 perechi de frați și 561 de părinți.

Un studiu precedent care a analizat 5.496 frați gemeni a condus la rezultate importante: 42% din cazurile de borderline aveau cauză genetică, iar 58% erau cauzate de mediul social nepotrivit. [4]

Cauze psiho-sociale

Cauzele psiho-sociale fac referire la factorii psihologici și cei sociali (familie, relații interumane, etc.) care pot declanșa tulburarea de personalitate borderline. Este foarte important ca acestea să fie cunoscute deoarece pot fi evitate, totodată putând fi evitată și declanșarea acestei patologii.

Tulburarea borderline este asociată cu un suport social defectuos, care de cele mai multe ori începe încă din copilărie. Fiind caracterizați de o mare instabilitate a emoțiilor, indivizii ce suferă de această patologie au antecedente familiale traumatizante: abuzuri în copilărie, divorțul părinților sau moartea unuia sau a ambilor părinți etc.

Există 3 caracteristici importante ale pacienților cu tulburare borderline: instabilitate emoțională, agresivitate, frica de abandon.

  • Instabilitatea emoțiilor se crede că poate fi provocată de către greșeli făcute de mamele viitorilor copii suferinzi de această tulburare. Lipsa empatiei și a sensibilității față de copil îi poate provoca acestuia o imagine eronată asupra propriei persoane și asupra propriilor trăiri.
  • Agresivitatea și impulsivitatea pot fi provocate de frustrarea acumulată în copilărie, frustrare dobândită în urma evenimentelor negative trăite și neînțelese în totalitate la acel moment
  • Frica de abandon poate fi dobândită în urma unor evenimente traumatizante cum ar fi părsirea celui mic de către părinți. [5]


Concluzii

Asemenea majorității patologiilor din sfera psihiatrică, tulburarea de personalitate borderline este o boală plurifactorială. Nu se poate exclude niciuna dintre cauzele enumerate mai sus, fiindcă toate sunt implicate într-un anumit procent. Cauzele chimice și genetice sunt încă incomplet elucidate, dar se pare că factorii de risc cei mai mari sunt cei psiho-sociali. Pe un fond genetic predispozant spre această patologie, factorii psiho-sociali pot declanșa cu ușurință această tulburare de personalitate. De asemenea, perioada în care această tulburare se dezvoltă cel mai adesea este copilăria, când de cele mai multe ori au loc evenimente care au un impact negativ asupra psihicului copilului.


Data actualizare: 23-12-2020 | creare: 23-12-2020 | Vizite: 1367
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum