ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihologie Psihologie Iasi

Crearea stimei de sine

Crearea stimei de sine
Autor: Iulia Tudose
”Cand am o parere buna despre mine si imi place de mine, sunt mari sanse sa intampin evenimentele de pe o pozitie de demnitate, onestitate, forta, iubire si realism.”
Dar cum imi creez aceasta parere buna despre mine daca inca din timpul copilariei mele cei din jurul meu mi-au impus sa fiu altceva decat eram? Cum sa-mi dezvolt respectul pentru mine daca am invatat ca este mai bine sa evit conflictele si sa nu-mi exprim punctul de vedere? Cum ma pot ridica si sa spun: Eu sunt…. ...
Sa vedem intai ce inseamna o stima de sine scazuta? Cum pot sa-ti dai seama de asta? Este atunci cand nu te placi: consideri ca esti urat, ca nu esti capabil, ca nu esti in stare, ca nu poti fi iubit, ca nu meriti. Este atunci cand te pedepsesti, atunci cand fricile iti domina viata: frica de a fi judecat, frica de a nu fi iubit, frica de a gresi, frica de a-ti asuma responsabilitati, frica de esec si multe alte frici care se formeaza de-a lungul copilariei tale. Este atunci cand te victimizezi si te pedepsesti si pe tine, dar mai ales pe altii pentru consecintele faptelor tale.
Vestea buna este ca stima de sine se poate remodela la orice varsta. Desigur, trebuie doar sa recunosti ca nu stai stralucit la acest capitol si sa vrei sa pornesti pe acest drum. Este un proces care necesita timp, multa rabdare si curaj. Si stiu ca se poate. Poti descatusa astfel resurse ce se afla in tine, dar pe care nu ti-a dat voie sa le accesezi pana in acest moment. Vei dezvolta sentimente de pretuire catre propria persoana.
Esenta acestui drum este iubirea de sine. A te iubi este un mod de a-ti recunoaste propria valoare. Si atunci cand stii ca esti valoros, dezvolti sentimente pozitive atat pentru tine cat si pentru ceilalti oameni. Pentru ca ce este inauntrul tau este si in afara ta.
Cei care se iubesc sunt capabili sa-i iubeasca si pe ceilalti. Ei sunt sanatosi, fericiti si sunt capabili sa creeze relatii sanatoase.
Cei care se iubesc vor face astfel incat sa nu-si raneasca propria persoana si sa ia deciziile cele mai bune pentru ei.
Cei care se iubesc nu mai cauta cu disperare confirmarea iubirii celorlati si drept urmare vor avea mai putine asteptari de la ei. Asta ii va face mai linistiti si fericiti. Cei care au mai putine asteptari de la ceilalti vor dezvolta incredere in ei insisi- pentru ca se bazeaza pe ei mai mult decat pe altii. Implicit acest traseu continua cu dezvoltarea iubirii si cu diminuarea fricilor. Atunci nu frica este cea care va domina, ci iubirea. Si iubindu-te pe tine, inveti sa-i iubesti si pe ceilalti. Iubirea aceasta daruita... duce la usurinta crearii si mentinerii unei relatii sanatoase.
Iata cum toate lucrurile se tes atat de frumos! Si toate acestea sunt in favoarea ta. Pentru ca meriti!
 
Programare