Tratamentul discopatiei
Autor: Redacția ROmedic
Hernia de disc intervertebral este o afectiune des intalnita in zilele noastre. Mai generic cunoscuta sub denumirea de discopatie, ea este o deteriorare a discurilor cartilaginoase intervertebrale prin deformare si/sau rupere. Cel mai frecvent, apare datorita solicitarilor anormal de mari asupra coloanei vertebrale, provenite de la ridicarea obiectelor grele. Lipsa conditiei fizice datorata sedentarismului, din ce in ce mai larg raspandit, este un factor favorizant pentru aparitia herniei de disc. Un alt factor favorizant este pozitia necorespunzatoare (cocosata) in timpul activitatilor zilnice (lucrul la birou, statul la masa). Prin deformarea discurilor, vertebrele isi schimba pozitia, apropiindu-se si, prin micsorarea spatiilor intervertebrale, ajung sa preseze radacinile nervilor spinali ce parasesc maduva spinarii prin aceste spatii.
Herniile de disc pot fi localizate la nivelul coloanei vertebrale cervicale si/sau lombare. Simptomele sunt dureri la nivelul coloanei cervicale (dureri de spate) si/sau lombare (dureri de sale), care se accentueaza la adoptarea pozitiei garbovite, precum si la ridicarea de greutati. In stadiile mai grave, durerile devin atroce si apar sub forma de crize ce ajung sa imobilizeze bolnavul. Ele iradiaza ca amorteala sau durere spre brate, gat, ceafa, cap, in cazul discopatiilor cervicale, respectiv spre picioare, in cazul celor lombare.
Metodele clasice de tratament sunt, in afara de analgezice sub diferite forme, tractiunile, efectuate in clinicile specializate, cu ajutorul greutatilor. Rolul tractiunii este de a largi spatiile intervertebrale, favorizand revenirea discurilor in pozitia normala, prin efectul de aspiratie, precum si impinse de ligamentele longitudinale si muschii din vecinatatea coloanei. Din nefericire, aceasta metoda, desi eficienta, este incomoda pentru pacient, fiind un tratament ambulatoriu si este dificil de controlat cu precizie. Din acest motiv, apar frecvent efecte adverse sau sechele. In stadiile foarte avansate, herniile de disc nu mai pot fi corijate decat chirurgical.
Pentru sporirea confortului pacientului si pentru o mai mare siguranta si eficacitate a tratamentului, un medic coreean a imaginat sisteme de tractiune portabile, controlate de catre pacient, astfel incat intensitatea tractiunii sa fie reglata de acesta in limitele de toleranta. In acest fel, efectul este cel adecvat, intrucat o tractiune mai puternica nu duce la o vindecare mai rapida. In acelasi timp, aceste sisteme ofera o mare libertate de miscare pacientului, acesta putand sa desfasoare aproape orice activitati curente: sa lucreze, sa umble, sa conduca vehicule etc.
Modul de actiune al acestora a fost verificat prin studii clinice, publicate, apoi, in nr. 3, vol. 225 din decembrie 2005 al prestigioasei reviste stiintifice americane “Radiology”. Articolul prezinta imagini prelevate prin tehnica MRI, intrucat dispozitivele in cauza sunt non-magnetice si nu interfera cu acest tip de investigatie. In imagini, este evidenta modificarea din timpul purtarii echipamentului respectiv, cand discul intervertebral afectat revine la pozitia normala.
Intrebarea este ce se intampla atunci cand pacientul, eliberat de durere, indeparteaza dispozitivul si isi reia activitatile. Va reveni si discul in pozitia dureroasa? Raspunsul este: nu, daca nu este fortat sa o faca. In mod natural, pozitia discului este intre vertebre si intreg ansamblul de ligamente si muschi ce inconjoara coloana faciliteaza mentinerea in aceasta pozitie. Pacientul, insa, trebuie sa isi controleze postura, mentinand-o dreapta pe tot parcursul activitatilor diurne. In plus, pentru intarirea musculaturii spatelui, pacientul trebuie sa execute zilnic o serie de exercitii fizice simple.
Ar mai fi de mentionat ca, in acelasi timp, dispozitivele sunt o metoda de tratament si pentru alte afectiuni, cu incidenta mai scazuta, cum ar fi: spondilita degenerativa, stenoza spinala, spondiliza, spondilolisteza. Totodata, ele sunt eficace chiar si in cazul sacaitoarelor contracturi musculare care apar atat de des dupa o zi obositoare de munca.
La ora actuala, sunt sute de mii de oameni care folosesc aceste produse. Experienta folosirii lor si in tara noastra a aratat efectele benefice; atat pacientii cat si medicii care le-au observat actiunea fiind satisfacuti de rezultate.
Dispozitivele in discutie nu sunt niste simple centuri. Principiul de functionare este umflarea lor cu aer, cu ajutorul unei pompe de cauciuc actionate manual. In urma umflarii, are loc expandarea pe verticala si tractiunea. Pentru pacientii in stadii mai avansate ale bolii, se recomanda aplicarea in pozitie culcat, cand efectul de tractiune este mai puternic. Utilizarea in timpul crizei, arata ca durerea dispare substantial sau complet in primele minute de la aplicare. Pentru bolnavii care sunt in situatia de a suporta dureri greu de imaginat si a caror unica perspectiva este interventia chirurgicala, efectul pare miraculos. Daca adaugam si promisiunea ca, pentru herniile de disc recuperabile, vindecarea definitiva are loc in proportie de 100% daca se coreleaza utilizarea acestor dispozitive cu o postura corecta permanent si cu exercitiile fizice, atunci aceste aparate devin tratamentul ideal al discopatiilor.
Echipamentele descrise sunt produse de firma coreeana Airtrac, reprezentata exclusiv in Romania de Bentris Consulting SRL din Bucuresti. Ele nu sunt similare cu nici un alt aparat de pe piata interna sau externa. Sunt purtatoare de marca europeana si sunt certificate de cel mai exigent organism de pe mapamond: F.D.A. (Food and Drug Administration) din S.U.A.
Sunt doua modele existente: gulere cervicale si centuri lombare. Fiecare dintre ele are doua variante: model cu dimensiune fixa, corespunzatoare taliei pacientului, respectiv model cu marime universala. Modele pe marimi sunt mai robuste si mai eficiente. Modelele de marime universala sunt avantajoase atunci cand mai multi membri, cu dimensiuni diferite, ai aceleiasi familii au afectiuni similare, ce necesita tratamentul cu dispozitivele in discutie, sau cand pacientul necesita un tratament de lunga durata, pe parcursul careia poate suferi modificari de talie.
Pretul acestor sisteme este accesibil pacientilor. Ele se livreaza gratuit pe intreg teritoriul tarii, pe baza de factura si sunt garantate timp de un an. La livrare, coletul include, pe langa aparatul propriu-zis, instructiuni de folosire in limba romana, precum si indicatiile originale ale producatorului, ce cuprind si setul de exercitii fizice recomandate.
Cel mai important aspect legat de folosirea echipamentelor este pozitionarea corecta, in special in cazul centurilor lombare, fara de care ele nu-si fac efectul. Detalii despre modul de aplicare si actiune, precum si despre exercitiile fizice pot fi accesate pe site-ul de Internet al producatorului: https://www.airtrac.co.kr/e/index.htm
De asemenea, puteti adresa orice intrebari, solicitari pentru documentatie sau comenzi la reprezentantul producatorului in Romania, firma Bentris Plus SRL, la telefon: 0723 534 383, pe fax: 021 745 55 99 sau pe e-mail, la adresa office@bentris.ro .
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Poliartrita reumatoida
- Poliartrita ?
- Cifoscolioza dorsala dreapta de la varsta de 5 ani
- Trosnesc oasele ingrozitor
- Picioare strambe
- Durere de picior
- Borelia sau borelioza?
- Apa la genunchi
- Disconfort in timpul mersului
- Durere laba piciorului