Tratamentul dependentei de jocul patologic de noroc

©

Autor:

Advertorial oferit de Clinica Aquamarin

In ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre dependenta de jocurile de noroc, dar ce este aceasta dependenta si cum apare?

Jocurile de noroc si pariurile sportive reprezinta o activitate placuta de petrecere a timpului liber si nu orice jucator poate fi considerat a fi o persoana cu probleme.

Dificultatile intervin numai in situatia in care o persoana ajunge, de nenumarate ori,  sa aiba o preocupare crescuta fata de joc, sa-si petreaca in sala de jocuri si pariuri mai mult timp decat si-a planificat initial, sa cheltuiasca mai multi bani decat a intentionat si sa aiba probleme in familie si la locul de munca datorita imprumuturilor neachitate, lipsei de implicare, starilor emotionale negative. Multi jucatori cu probleme considera ca sunt jucatori profesionisti, dar trebuie subliniat faptul ca jucatorii profesionisti respecta o anumita disciplina a jocului, isi asuma riscuri limitate, iar perderile lor sunt acceptabile.

Ultima editie a Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, DSM 5, a incadrat dependenta de jocurile de noroc in capitolul destinat tulburarilor legate de substante si dependente, subcapitolul tulburarilor fara legatura cu consumul de substante, sub denumirea de joc patologic de noroc (ludomanie). Criteriile de diagnosticare a jocului patologic de noroc sunt urmatoarele:

A. Comportament problematic de joc patologic (ludomanie) persistent si recurent, care determina disconfort sau afectare semnificativa clinic, manifestat prin patru (sau mai multe) din urmatoarele elemente pentru o perioada de 12 luni:
  • 1. Nevoia de a juca sume tot mai mari de bani pentru a obtine aceeasi placere sau euforie.
  • 2. Individul devine nelinistit si iritat atunci cand incearca sa opreasca sau sa reduca jocul patologic.
  • 3. Individul a facut numeroase eforturi de a stopa, controla sau reduce jocul patologic de noroc, dar fara succes.
  • 4. Individul este intens preocupat de jocurile de noroc (e.g., are ganduri persistente de a retrai experientele anterioare ale jocului de noroc, isi planifica noi oportunitati de a juca, se gandeste cum sa obtina bani cu care sa joace).
  • 5. Jocul este adesea un mod de a inlatura o dispozitie negativa (e.g., atunci cand se simte nefericit, lipsit de speranta, vinovat, anxios, deprimat).
  • 6. Dupa ce pierde bani la jocurile de noroc, adesea se intoarce in zilele urmatoare pentru a-si lua revansa (“isi vaneaza” propriile pierderi).
  • 7. Minte pentru a ascunde gradul de implicare in jocurile de noroc.
  • 8. A periclitat sau a pierdut o relatie importanta, un loc de munca sau o oportunitate de educatie ori cariera din cauza jocului de noroc.
  • 9. Se bazeaza pe altii ca ii vor da banii necesari pentru a iesi din situatiile financiare disperate cauzate de jocul de noroc.
B. Comportamentul de joc patologic de noroc nu este mai bine explicat de un episod maniacal.

Persoanele care considera ca ar avea probleme legate de jocurile de noroc pot apela cu incredere la un psihoterapeut, care le va indruma catre cele mai adecvate metode de rezolvare a acestei situatii.

Cea mai eficienta metoda de tratament a dependentei de jocurile de noroc este psihoterapia cognitiv-comportamentala, care abordeaza atat problema dependentei, cat si starile asociate acesteia: depresia, anxietatea, tulburarile legate de stress.

De multe ori, jucatorii nu recunosc ca au o problema legata de jocurile de noroc, dar membrii familiei sunt cei care sesizeaza acest lucru si pot insoti jucatorul la cabinetul psihologic, in vederea stabilirii unui plan de tratament individualizat.

Impreuna cu psihoterapeutul, jucatorul dependent se va implica activ in procesul terapeutic, care va fi de durata cu atat mai lunga, cu cat dependenta dureaza de mai mult timp.

In cadrul Clinicii Aquamarin, terapeutii nostri folosesc un model de terapie cognitiv-comportamentala pentru jocul patologic de noroc care reflecta rezultatele ultimelor cercetari ale specialistilor pe plan mondial in acest domeniu. 

Obiectivele modelului nostru de psihoterapie cognitiv-comportamentală se refera la minimizarea consecinţelor negative asociate comportamentului de joc patologic de noroc, gestionarea stărilor emoţionale negative asociate (depresie, anxietate, stres) şi dezvoltarea unor noi modalităţi plăcute de petrecere a timpului liber şi socializare, care să nu prezinte un efect distructiv asupra jucatorilor.

În urma participării active la programul de psihoterapie, jucatorii vor câştiga controlul asupra comportamentului de joc, vor fi capabili să-şi gestioneze emoţiile negative, vor readuce liniştea şi înţelegerea în interiorul familiilor lor si vor învăţa să recunoască şi să evite situaţiile cu potenţial de risc al recăderii în comportamentul de joc patologic de noroc.

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin

www.aquamarin.ro

Data actualizare: 23-07-2018 | creare: 23-07-2018 | Vizite: 658
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: