Tratamentul cancerului cu CRISPR

©

Autor:

Tratamentul cancerului cu CRISPR

Cancerul este una dintre principalele cauze ale mortalității, cu o incidență crescândă la nivel mondial. În același timp, s-au înregistrat progrese în prevenirea și tratamentul multor tipuri de cancer, ceea ce duce la supraviețuirea prelungită sau chiar la vindecare.

Una dintre cele mai noi metode este tratamentul cancerului cu CRISPR, care a devenit o metodă puternică de a face schimbări în genomul multor organisme. A fost descoperit pentru prima dată în bacterii ca parte a unui sistem imunitar adaptiv, urmând ca ulterior să fie utilizat pe scară largă în ingineria genomilor si pentru activarea sau suprimarea genelor. Ca atare, CRISPR promite să accelereze cercetarea cancerului oferind o tehnologie eficientă de editare a genelor umane. (1)

Cu CRISPR, oamenii de știință ar putea avea abilitatea de a elimina sau de a corecta boala sau de a insera noi tehnologii care ar putea vindeca teoretic boala, inclusiv cancerul.

Cu toate acestea, un studiu efectuat la Karolinska Institutet din Suedia a arătat că editarea genomică CRISPR ar putea favoriza mutații la nivelul genei care cauzează cancer.

Studiul, publicat în Nature Medicine, susține că utilizarea CRISPR în celulele umane poate activa proteina p53. Această proteină declanşează mai multe procese moleculare care conduc diviziunea celulară către oprire („stoparea ciclului celular”) şi îmbunătăţesc acurateţea reparării ADN-ului. Aceasta înseamnă că atunci când se selectează celulele al căror ADN a fost modificat utilizând CRISPR, au o șansă mai mare de selecție cele în care proteina p53 este inactivă. (2)

Cum ajută tratamentul cu CRISPR?

  • Poate șterge genele din genom.
  • Poate adăuga o nouă genă. Acestea pot adăuga noi funcții celulei.
  • Poate activa genele moarte. Genele care sunt esențiale pentru diferite funcții, dar nu mai funcționează, pot fi reactivate folosind sistemul CRISPR.
  • Poate ajuta la menținerea echilibrului, printr-un control al genelor care sunt mai active decât cele normale. În acest mod se asigură producerea contității protivite de proteine.


Ce trebuie să știți despre tratamentului cu CRISPR

Tulburările genetice pot fi tratate. Mai exact, bolile rare afectează aproximativ 10% din populația generală pot avea în prezent un remediu. Terapia cu CRISPR, are avantajul de a identifica celulele defectuoase și de a le înlocui, fapt ce oferă în prezent alternativa unui tratament.

Terapia genetică oferă șansa de a trata numeroase boli și tulburări care în prezent nu au un protocol de tratament. Este vorba în acest caz despre tratarea inclusiv a afecțiunilor cauzate de înaintarea în vârstă, așa cum este și cazul bolii Alzheimer.

Atunci când terapiile genetice sunt aplicate științei veterinare, devine posibilă extinderea duratei de viață a animalelor.

Deoarece terapiile genetice sunt bazate pe tehnologii, costul lor global va scădea, pe măsură ce noi metode și progrese intră în domeniul medical.

CRISPR promite să revoluționeze terapia pentru vindecarea cancerului, în special în domeniul imunoterapiei. Dar medicii din întreaga lume utilizează atât imunoterapia tradițională, cât și noile tehnici CRISPR pentru a crește numărul de tipuri de cancer pe care le pot trata în mod fiabil, deși toate la nivel experimental experimental.

Trebuie înțeles faptul că tratamentul cancerului cu CRISPR este recomandată ca ultimă metodă, după ce pacienții au încercat în prealabil tratamentele convenționale - chimioterapia, radiațiile și chirurgia. Atunci când acestea eșuează, se poate trece la această procedură.

Un alt lucru important de menționat este că acest tip de tratament încă se află în stadiul de experiment, ceea ce înseamnă că nu este disponibil pe scadră largă. Aceste tratamente sunt oferite în primul rând la spitalele de cercetare și nu funcționează pentru majoritatea pacienților. Cei care însă ajung să aibă acces la acest tratament sunt pacienți-voluntari care suferă de cancer.

Deoarece este încă un tratament experimental, cercetătorii nu pot prezice în ce măsură poate fi tratat cancerul sau cate tipuri de cancer vor fi tratate. (3) (4)


Data actualizare: 08-08-2018 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 1706
Bibliografie
1. CRISPR/Cas9 for cancer research and therapy. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1044579X17302742
2. Scientists Warn CRISPR Therapy Could Cause Cancer as First Human Trials Take Place. Url: https://labiotech.eu/medical/crispr-therapy-cancer-risk/
3. How Close Are We, Really, to Curing Cancer with CRISPR?. Url: https://www.livescience.com/63192-curing-cancer-crispr.html
4. 12 Pros and Cons of Gene Therapy. Url: https://vittana.org/12-pros-and-cons-of-gene-therapy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer 
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul revoluționar bazat pe sistemul de editare genetică CRISPR distruge celulele canceroase
  • Retronii în competiţie cu tehnica CRISPR
  • Anumite modificări genetice pot favoriza celulele cu mutații asociate cu cancerul
  •