Tratamentul adjuvant în răceală
Autor: Mareci Alexandra
Răceala și gripa sunt infecții respiratorii care trebuie tratate cu maximă seriozitate, ele fiind un semn clar că sistemul nostru imunitar a avut de suferit din pricina unei serii de factori. Printre aceștia se pot număra obiceiurile nesănătoase precum fumatul, lipsa activităților fizice (sedentarismul) sau stresul cotidian. Pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos este nevoie de respectarea unor reguli nescrise, însă simplu de urmat: eliminarea stresului, respectarea unui program de exercitii si a unui plan nutritional corect, dar și regularizarea spălării mâinilor. (1)
Răcelile pot lua prin surprindere în orice moment al anului, motiv pentru care îngrijirea corespunzătoare a organismului este imperioasă pe tot parcursul anului. Sistemul imunitar poate suferi diverse modificări lăsând practic corpul uman fără „scut protector”, momente în care diverse infecții ajung să se dezvolte. Poate cele mai frecvente tipuri de infecții sunt cele respiratorii ale căror simptomalogie este variată: febră, frisoane, cefalee, congestie nazală, dureri în gât, senzație de oboseală etc. Multe persoane aleg automedicația în astfel de cazuri, însă un consult medical încă din faza incipientă este recomandabil.
Tratamentul adjuvant în răceală este prescris de medic în afara medicamentului de bază, în funcție de gravitatea infecției respiratorii. (2) Provenit din latinescul „adjuvans” (a ajuta, in special cu scopul atingerii unui obiectiv), termenul „tratament adjuvant” înseamnă un tip de tratament aditional care se poate administra impreună cu tratamentul de bază pentru a-i spori eficacitatea și implicit pentru a atinge obiectivul: însănătoșirea!
Pacienții diagnosticați cu infecții respiratorii apelează în mod frecvent la diverse terapii si tratamente alternative pentru a grăbi procesul vindecării și în același timp pentru a-și întări sistemul imunitar. Printre cele mai populare terapii adjuvante în răceală se numără acupunctura, haloterapia și terapiile naturiste. (3) În ceea ce privește administrarea medicației adjuvante în răceală, cei mai recomandați nutrienți sunt Vitamina C, Zinc și Seleniu. Acestea pot fi găsite în farmacii atât individuale cât și în formulă de Multivitamine. Împreună cu acestea, de cele mai multe ori se prescriu medicamente pe bază de paracetamol sau aspirină, dar și analgezice și antiinflamatorii. Pe partea naturistă, cel mai des întâlnit tratament adjuvant este cel cu Echinaceea, Usturoi sau Propolis. Aparte de tratamentele mai sus menționate este recomandată evitarea alimentelor care slăbesc sistemul imunitar precum: mâncărurile grase, dulciurile sau produsele care conțin cantități foarte mari de zahăr, alcoolul sau alimentele procesate. Consultația medicală trebuie să fie totuși factorul decisiv pentru alegerea tratamentului în cazul unei infecții respiratorii. Totodată, gestionarea stresului și adoptarea unui regim alimentar sănătos sunt cheia menținerii unui organism sănătos! (1)
Medicație adjuvantă în răceală
a) Suplimentele pe bază de micronutrienți (Vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina C, complexul de vitamine B: B1, 2, 3, 5, 6 și 12 și mineralele zinc, magneziu si calciu) pot fi găsite în farmacii atât în manieră individuală cât și în combinații. (1)
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă al cărui gust este ușor acid și a cărei lipsă poate provoca numeroase tipuri de infecții. Vitamina C se administrează de regulă pe cale orală însă poate fi administrată atât intramuscular cât și intravenos fără a exista vreo suspiciune de absorbție parțială. Doza zilnică de vitamina C recomandata adulților este de 70–150 mg, însă pentru a grăbi procesul de vindecare al unei infecții respiratorii este nevoie de cantități ceva mai mari. (4)
b) Medicamentele pe bază de paracetamol se găsesc în farmacii într-o gamă variată. Important este modul în care acestea se administrează, dar mai cu seamă administrarea lor împreună cu alte medicamente, motiv pentru care este necesara consultarea medicului sau farmacistului. Majoritatea tratamentelor adjuvante pentru afecțiunile respiratorii se eliberează fără prescripție medicală printre care se enumeră: Parasinus, Broncho-vaxon, Coldrex, Modafen, Humex, Nurofen răceală și gripă, Panadol șamd. De pildă, comprimatele de Parasinus conțin 500 mg de paracetamol fiind indicate pentru tratarea simptomelor precum febra sau nevralgiile. (5) Broncho-vaxon este un medicament cu indicații imuno-terapeutice a cărui administrare este recomandată împreună cu un antibiotic. Acest medicament adjuvant este recomandat în special în tratarea bronșitelor. (6) Panadol este un medicament adjuvant recomandat pentru ameliorarea temporară a congestiei, pentru reducerea febrei si desfundarea nasului. Acest medicament nu este compatibil cu unele substante precum alcoolul, medicamentele antidepresive, unele medicamente folosite în tratamentul infecțiilor tractului urinar, unele medicamente folosite pentru tratarea tensiunii crescute etc, motiv pentru care este recomandat sa cereți sfatul unui specialist înainte de a începe administrarea oricărui tratament adjuvant în răceală.
Terapii adjuvante în răceală
a) Haloterapia (aerosolii) este un tip cu o istorie foarte bogată și care s-a dovedit de-a lungul timpului a fi eficace în tratamentul răcelilor. Eficienta aerosolilor stă în efectele antimicrobiene. (7)
b) Acupunctura este de asemenea o tehnică foarte veche folosită atât pentru relaxare cât și pentru tratarea unor afecțiuni. În cazul răcelilor, acupunctura este folosită pentru a întări sistemul imunitar și petru a ajuta organismul să lupte împotriva virusurilor. Există diferite puncte pe corpul uman recunoscute pentru abilitatea eliberării simptomelor specifice răcelii (tuse, cefalee, dureri musculare, dureri în gât, febră sau îngroșarea mucoaselor prin înțepare. Unele puncte pot oferi diminuarea instantanee a unor simptome precum tusea, însă dacă această terapie este abordată în faza incipientă a răcelii, aceasta ar putea fi evitată întrutotul. Tot în medicina chinezească se mai folosesc ca metode adjuvante ventuzele, tehnica „gua sha”, compresele calde sau masajele medicale de „tip tui na”. (8)
c) Gargara terapeutică este de asemenea o metodă des folosită în grăbirea procesului de vindecare a răcelilor. Majoritatea infecțiilor respiratorii virale sau bacteriale încep cu o simplă durere în gât sau cu o infecție nesemnificativă la nivel bucal. În aceste cazuri, de regulă se derulează perioada de incubație a bacteriilor la nivelul gurii, sau la nivelul gâtului. Odată atins numărul suficient de microbi, aceștia sunt eliberați în întreg tractul respirator declanșând problemele de sănătate. În cazul răcelilor care încep la nivelul sinusurilor este recomandată gargara terapeutică de 4-8 ori pe zi pentru a împiedica microbii să se extindă. Gargara terapeutică poate fi efectuată cu o apă de gură ce conține 3-5 % sare sau măcar 15% alcool (etanol) timp de 20 de secunde și repetată de până la 10 ori în primele 24 de ori și de până la 5 ori în următoarele 24 de ore. Există desigur și metode naturiste care folosesc apă, bicarbonat de sodiu și tinctură de propolis. (7)
d) Inhalațiile sunt metode eficiente în tratamentul răcelilor. Pentru acestea este necesară umplerea unui bol cu apă clocotită și adăugarea a 5 picături de ulei esențial de eucalipt sau camfor. Procedeul consta în inhalarea aburului aromat timp de câteva minute cu capul acoperit de un prosop deasupra bolului pentru a menține aburul înăuntru. (1)
e) Băile fierbinți aromate cu câteva picături de ulei esențial de lavandă, arbore de ceai sau bergamot și 4 linguri de ulei de jojoba sau avocado pot ajuta de asemenea organismul să se refacă în timpul răcelilor. Acest procedeu terapeutic trebuie efectuat timp de 20-30 de minute și nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor care au pielea sensibilă. (1)
Prevenirea răcelilor se poate face menținând un stil de viață sănătos, care să îmbine armonios un plan nutrițional echilibrat, relaxare și activități fizice. Putem astfel feri organismul de infecțiile respiratorii. În cazul în care răceala și gripa totuși apar, este recomandat să vă adresați unui medic sau unui farmacist.
(2) Adjuvant - https://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=2151
(3) Complementary medicine in treatment of asthma and respiratory tract infections - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19039905
(4) Vitamin C medication ,p1 https://www.rxlist.com/ascorbic-acid-drug.htm
(5) Broncho-vaxon medication prospect - https://www.meppo.com/pdf/drugs/272-BRONCHO-VAXOM-1332171512.pdf
(6) Panadol Medication prospect - https://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcmed.nsf/pages/gccsroft/$file/gccsroft.pdf
(7) Adjuvant therapy for respiratory infections. Treating respiratory infections without drugs - https://www.scientiapress.com/treating-respiratory-infections-without-drugs
(8) Accupuncture in Flu treatment - https://www.acupuncture-victoria.com/conditions/colds-and-flu/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sinuzita
- Lipsa de aer. Ce trebuie sa fac?
- TraheoBronsita acuta
- Nu pot sa respir!
- Tratament pt pneumonie de cateva zile, starea nu i s-a imbunatatit
- Recidiva TBC-va rog din suflet sa-mi raspundeti!!!
- Am reusit sa ma las de fumat
- Probleme cu respiratia si refluxul esofagian
- Sputa verde, de ce??
- BPOC