Traista ciobanului - Capsella bursa-pastoris

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Capsella bursa-pastoris

Denumire populara: traista ciobanului; arior, buruiana de friguri, coada pisicii, pasatel, pastele calului, plosca ciobanului, punga babei, punga popii, pungulita, tasculita

Descriere: Planta firava, cu rozeta de frunze bazale, tulpina neramificata, cu floricele albe intr-o inflorescenta alungita si fructe silicve in forma unor traistute.

Habitat: Planta comuna in multe parti ale lumii.

Recoltare: Traista ciobanului se culege din februarie pana in octombrie.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Regleaza fluxul menstrual, regleaza tensiunea arteriala, astringent, diuretic, antiinflamator.

Indicatii terapeutice
: Afectiuni uterine, metroragii, dismenoree, hemoragii, hipertensiune, arteroscleroza, diaree. Traista ciobanului se foloseste ori de cate ori este nevoie de un diuretic usor, de exemplu in retentia de apa cauzata de problemele de rinichi. Ca astringent, este eficienta in tratarea diareei, a ranilor, sangerarilor nazale si a altor afectiuni. Este utilizata in special in stimularea flluxului menstrual, fiind de folos si in reglarea acestuia.

Combinatii: Se combina foarte bine cu turita mare, Geranium maculatum si perivinca.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 1-2 min. Pentru probleme menstruale se bea la fiecare 2-3 ore in timpul si chiar inaitea menstruatiei. Altfel, se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 12-02-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 3983
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!