Totul despre tratamentul de canal: de ce apelați la acest tratament și la ce să vă așteptați (P)

©

Autor: Redacția ROmedic

Totul despre tratamentul de canal: de ce apelați la acest tratament și la ce să vă așteptați (P)
Advertorial oferit de Dentaline
Totul despre tratamentul de canal si legatura acestuia cu un zâmbet perfect! Zambetul, in general vorbind, este un lucru bun, un lucru pozitiv. Un zâmbet este ceea ce ne diferențiază de celelalte viețuitoare. Zâmbim când îi vedem pe cei dragi, zâmbim când suntem fericiți, când ne îmbrățișăm copiii. Totuși, un zâmbet frumos nu înseamnă doar a deschide gură și a afișa dinți stricați sau chiar lipsa. Un zâmbet frumos este asociat cu dinți albi și uniformi, dar, mai presus de toate, sănătoși.

Știați că aproape o cincime din populație simte nevoia să-și ascundă dinții în fotografii, potrivit cercetătorilor? Asta pentru că, din nefericire, mai sunt încă multe persoane care nu merg nici măcar o dată pe an la un control stomatologic. Ideal ar fi să mergem de două ori pe an pentru un control de rutină și ori de câte ori este nevoie în cazul în care avem probleme. Problemele apar, în primul rând, din cauza igienei și îngrijirii deficitare, dar și din alte cauze precum moștenirea genetică sau anumite infecții sau afecțiuni. Există un număr mare de proceduri stomatologice ce pot fi efectuate într-un cabinet. Una din cele mai comune proceduri este tratamentul de canal. În cele ce urmează vom afla totul despre tratamentul de canal, de la de ce trebuie să facem un astfel de tratament și până la cum este efectuată întreaga procedura.

Și, dacă vi s-a recomandat să vă supuneți tratamentului de canal, nu este nevoie să vă faceți griji. Nu e mare lucru!

De ce trebuie să facem un tratament de canal?


Să înțelegem „de ce” este necesar, înainte de a apela la un tratament canal. Fiecare dinte are 3 straturi importante :
• Smalt (stratul exterior);
• Dentină (următorul strat interior);
• Pulpă (partea interioară).

O mică degradare a smalțului sau a dentinei poate determina sau nu apariția sensibilității sau durerii. Cu toate acestea, pulpa este cea mai sensibilă parte a dintelui, deoarece este conectată la nervi și la vasele de sânge (vene și artere). În timp ce pulpa este expusă atmosferei exterioare, fie din cauza putreziciunii, fie a unei accidentări, este posibil să suferiți dureri extraordinare. Acesta este momentul  când un tratament de canal al rădăcinii este esențial pentru salvarea dinților. Prin tratamentul de canal, durerea poate fi complet eliminată fără a extrage dintele.

Extragerea dinților este o altă opțiune care vă poate costa mai puțin din punct de vedere al banilor, precum și din punct de vedere al timpului. Dar nu trebuie să fiți tentați să urmați această cale. Extragerea dinților nu este recomandată, deoarece poate deteriora alinierea întregului arc (maxilarul), în funcție de poziția dintelui extras, iar pe termen lung, vă poate afecta capacitatea de a mânca.

Procesul tratamentului de canal

În faza de „curățare”, pulpa infectată este eliminată folosind fișiere manuale sau mecanizate. Pereții interiori ai dentinei sunt curățați și umpluți cu antiseptice pentru a preveni recidiva infecțiilor. Acest proces poate fi finalizat de către medicul stomatolog într-o singură întâlnire sau în mai multe întâlniri, în funcție de starea dintelui, toleranța la durere și disponibilitatea pacientului. Cu toate acestea, curățarea pulpei infectate și eliminarea cariilor etc. pot necesita ceva timp. Deci este important pentru pacient să aibă răbdare și să nu intre în panică.

Uneori, pacienții se simt mai bine și nu mai prezintă durere după această primă fază a procedurii și sunt înclinați să întrerupă tratamentul, eventual pentru a economisi bani și timp sau din cauza ignoranței. Dar un tratament incomplet nu ar duce la o sănătate durabilă a dintelui, ceea ce îl va face susceptibil la recidiva infecției sau chiar rupere din cauza lipsei de forță.

Conturarea

În această activitate, canalul este pregătit pentru umplere prin utilizarea fișierelor.

Umplere

În această etapă, canalul rădăcinii este umplut cu materiale artificiale, cum ar fi gutta-percha etc. Apoi, înălțimea dintelui, care micșorează rezistența la compresiune și îl face slab, este restabilită prin umplere. În acest stadiu, durerea dispare complet și pacientul este capabil să mestece corect. Dar dintele poate să nu reziste la forțe de mestecare mai puternice și se poate rupe. Numeroși pacienți nu sunt conștienți de acest lucru și întrerup tratamentul, pentru a economisi timp sau bani. Nu faceți asta!

Restaurarea dintelui

Restaurarea dinților se realizează folosind o coroană artificială, care este proiectată folosind piese turnate. Coroanele sunt fabricate în laboratoare specializate și pot fi realizate în diverse materiale, cum ar fi ceramică etc., în funcție de preferințe și buget. Odată ce coroana este gata, este lipită pe dinte folosind adezivi permanenți. Coroana este importantă nu numai din punct de vedere estetic, ci și necesară pentru protecția dintelui față de forțele de masticație.

Îngrijire post-tratament

Tratamentul de canal este clasificat în general că fiind o procedură chirurgicală minoră. De asemenea, vi se pot prescrie calmante, antibiotice în afară de utilizarea anesteziei locale (ce are loc în timpul procedurii efectuate în clinică), în funcție de starea dintelui, de pragul de durere și de imunitatea pacientului. În astfel de cazuri, în care se utilizează anestezia, maxilarul este posibil să fie amorțit timp de 3-4 ore, după care efectul anesteziei dispare treptat. Dentistul ar trebui să vă ghideze în acest sens.

În general, tratamentul de canal poate fi un proces foarte lin și nedureros dacă cooperați complet cu stomatologul, urmați sfaturile și luați medicamentele prescrise.

În concluzie, tratamentul  de canal este necesar pentru a îmbunătăți viața unui dinte deteriorat. Pentru un tratament de succes, pacientul trebuie să aibă o atitudine pozitivă, răbdare pe parcursul întregului proces, să fie disciplinat și să aibă încredere în dentist. Pentru a află mai multe despre tratamentul de canal, puteți apela la serviciile medicilor experimentați de la dentaline-clinic.ro!

Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 368
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: