Tipul de piele influențează riscul de boli dermatologice

©

Autor:

Tipul de piele influențează riscul de boli dermatologice
Două studii recente, efectuate de către cercetătorii americani, dezvăluie modul în care se formează pielea umană, diferit în multe dintre zonele corpului, ceea ce influențează în mod direct modul de apariție al afecțiunilor dermatologice, precum dermatita atopică sau psoriazisul.
„Pielea nu are o compoziție uniformă în întregul corpul, iar diferite caracteristici ale pielii, specifice unei anumite regiuni, pot influența susceptibilitatea de apariție a anumitor boli”, declară autorul principal al celor două studii, Emanual Maverakis, profesor de dermatologie și microbiologie medicală moleculară la Universitatea din California.

Pielea, considerat cel mai mare organ al corpului uman, este compusă din trei straturi, fiecare cu propriul său rol. Stratul extern (epiderma), este responsabil pentru protejarea pielii, fiind nevoit să facă față provocărilor de mediu, specifice fiecărei zone a corpului. De exemplu, pentru a face față forței aplicate asupra călcâielor, pielea din avea regiune este mult mai groasă, comparativ cu pielea din alte zone. În cadrul noilor studii, cercetătorii au reușit să identifice mecanismele moleculare și celulare care duc la modificările de structură ale pielii, despre care anterior se cunoșteau insuficiente lucruri.

În primul studiu, cercetătorii au caracterizat modul în care keratinocitele, celule care asigură rezistența epidermei, diferă în diferite locuri ale corpului. Ulterior, cercetătorii au folosit profilarea moleculară pentru a caracteriza moleculele care formează structura de legătură dintre keratinocite. Experimentele efectuate au explicat de ce pielea arată atât de diferit în diferite locuri ale corpului.

În al doilea studiu, cercetătorii au studiat modul în care celulele pielii interacționează cu sistemul imunitar. Folosind aceeași metodă de cercetare ca în primul studiu pentru analiza individuală a keratinocitelor, cercetătorii au observat că aceste molecule, a căror funcție este aceea de modulare a imunității, erau exprimate diferit în funcție de stratul epidermei. Mai exact, keratinocitele din stratul superior secretau molecule imune antiinflamatoare, în timp ce keratinocitele din stratul exterior al epidermei secretau molecule proinflamatorii, în special IL-36, un mediator principal al unui subtip de psoriazis.

„Descoperirile arată că dezechilibrele moleculare apărute la nivelul unor diferite straturi ale pielii sunt responsabile pentru apariția bolilor de piele”, concluzionează co-autorul Antonio Ji-Xu, cercetător la Universitatea din California.

sursa: Sience Daily

Data actualizare: 27-09-2022 | creare: 27-09-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
Uncovering the skin's secrets: Studies show how skin forms differently across the body, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220923153043.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: