Terapia ocupationala in accidentul vascular cerebral
©
Autor: Redacția ROmedic
![Terapia ocupationala in accidentul vascular cerebral](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=27519.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/content)
Advertorial oferit de Centrul Therapy for Life
Accidentul vascular cerebral reprezinta una din bolile secolului in Romania, de 3 ori mai multe cazuri decat in restul Europei. Statistica nu este de partea noastra in ceea ce priveste aceasta boala.
Accidentul vascular cerebral reprezinta de fapt un flux sanguin ajuns la creier ce ramane blocat ori un vas de sange la nivelul creierului care se sparge, rezultand astfel privarea de oxigen a creierului.
Enumeram factori de risc precum: colesterol, diabet zaharat, sedentarismul, stilul de viata nesanatos, stresul, bolile de inima, tensiunea arteriala, etc.
Obiectivele terapiei ocupationale au la baza refacerea mobilitatii, reintegrarea sociala, participarea independenta la sarcinile cotidiene, schimbarea perceptiei si a stimei de sine, evitarea complicatiilor, acceptarea.
Terapia prin joc si desfasurarea activitatilor reprezinta un mod simplu si distractiv care ajuta beneficiarul sa isi recapete abilitatile.
Programele de recuperare includ si terapia ocupationala ca fiind una dintre cele mai importante pentru bolnavul ce a suferit un accident vascular cerebral. Scopul terapiei este acela de a-l face pe beneficiar sa participe la activitatile tipic cotidiene, de a se implica si a nu se simti inutil sau dependendent in totalitate de altcineva.
Recuperarea apare atat pe plan fizic cat si pe plan psihologic, avand ca obiectiv final adaptarea sau readaptarea persoanei si, nu in ultimul rand, un grad cat mai mare de independenta functionala.
In prima parte a programului de recuperare se incepe cu lucruri de baza precum mobilizarea prin mers sau miscare in pat si comunicarea ce include scris, vorbit si tot ce reprezinta gestica si mimica. Un rol important il are si autoingrijirea prin imbracare, toaletare sau hranire si nu in ultimul rand tot ce inseamna manipulare clanta, chei, sertare, etc. Aceste sunt obiective de indeplinit in prima parte a programului, totodata urmarind si notand fiecare progres sau regres al acestuia.
In a doua parte se continua cu domenii precum cel gospodaresc incluzand cumparaturile, curatarea casei, ingrijirea copiilor, continuand cu domeniul vietii cotidiene prin folosirea cardului si a banilor, urmata de importanta sanatatii prin cunoasterea de medicamente si a factorilor de risc, manipularea obiectelor modern precum telefonul, calculatorul, aparatura.
Se aplica corectarea si invatarea acestor lucruri de baza ca fiind unul din rolurile terapei ocupationale ce are ca scop independenta pacinetului.
Este importanta reeducarea expresiei faciale si a gesticii pentru o colaborare de succes, afland prin intermediul acesteia ce ii face placere sau ce nu. Comunicarea non-verbala este dominanta in orice interactiune intre personae, continutul afectiv-atitudinal fiind in proportie de 60%.
In mediul domestic urmeaza ca pacientul sa puna in aplicare ceea ce a invatat in cadrul programelor de terapie ocupationala. Astfel, terapeutul va ajuta familia si pacientul cu sfaturi si invatarea unor deprinderi cheie, precum folosirea hainelor cu deschidere in fata, fara nasturi doar cu fermoar, folosirea scaietilor atat pentru imbracaminte cat si pentru incaltaminte, utilizarea ajutatoarelor pentru incaltat si descaltat.
In ceea ce priveste alimentatia, este importanta utilizarea bolurilor, a vaselor adanci pentru a nu murdari, precum si a tacamurilor pliabile in mana persoanei.
Igiena corporala joaca un rol la fel de important in viata acestuia prin invatarea folosirii chiuvetei, folosirea dusului si nu a cazii, utilizarea sapunului cu pompita, folosirea unui scaun ajutator in baie, inaltator pentru WC, periuta de dinti electrica.
Invatarea transferurilor din pat in scaun si din scaun in pat, miscarea de pe o parte pe alta.
Circa jumatate din cei care au suferit un accident vascular cerebral sunt dependenti de o alta persoana pentru a manca, a se imbraca.
Este demonstrat faptul ca persoanele care au suferit un accident vascular cerebral si au beneficiat de terapie ocupationala sunt 80% independente in indeplinirea obiceiurile cotidiene, totodata avand o stima de sine crescuta si mai multa incredere in propriile forte.
Recomandarile tehnicilor se fac diferit in functie de dificultatea si analiza cazului.
Terapia prin desen si modelaj desi pare puerila si lipsita de sens, ajuta la relaxare, eliberare de stres si anxietate, avand si un impact important asupra mobilitatii fine si a coordonarii ochi-mana. Nu exista o limita de varsta pentru a desena, aceasta fiind o metoda simpla de relaxare ce nu necesita conditii speciale, poate fi practicata oricunde si oricand, cheltuielile sunt minime, nu necesita un talent la desen si este o buna metoda de destresare a pacientului.
In cadrul Centrului Therapy for Life specialistii nostri in domeniul kinetoterapiei, psihologiei si terapiei ocupationale concept programe personalizate de recuperare a mobilitatii si functiilor cognitive prin intermediul terapiei ocupationale. Astfel, la centrul nostru puteti petrece cateva ore de relaxare si antrenare a mobilitatii si gandirii intr-un spatiu prietenos fie in aer liber fie in interior, participand la activitati precum desenat, picture, colaj, modelaj, jocuri de cuvinte. Beneficiarii nostri pot fi atat cei cu patologii de tip AVC, dementa Alzheimer, Parkinson, diverse accidente, dar si persoane care doresc sa se relaxeze si sa mentina un stil de viata activ.
Psiho-Team Solution | Servicii personalizate de terapie ocupationala, consiliere psihologica si kinetoterapie structurate
Data actualizare: 19-06-2018 | creare: 19-06-2018 | Vizite: 1587
Bibliografie
1. Cinteză D., Poenaru D. Ortezarea în recuperarea medicală. Bucureşti: Libra Vpx, 20042. Dimulescu D., Chiriţi G. Terapia posturală în afecţiunile aparatului locomotor. Bucureşti:
Universităţii din Bucureşti, 2008
3. Ghid de evaluare şi tratament de recuperare după accidente vasculare cerebrale. Ghiduri de
diagnostic şi tratament în neurologie. Ediţia a II-a revizuită şi adăugată./Coordonator ştiinţific Prof.
Dr. Ovidiu Băjenaru/. Bucureşti. Amatea, 2010, p.148-143.
4. Popescu C.D., Băjenaru O. Et al. Protocol terapeutic pentru recuperarea deficitelor neurologice la pacienţi după accident vascular-cerebral şi traumatism cranio-cerebral. Revista Română de Neurologie. Vol. 4, 2000
5. Robănescu N. Recuperarea neuro-motorie. Bucureşti: Medicală, 2001
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Ratele de succes în donarea de ovule și garanția de supraviețuire cu OvobankID
- Ce este epigenetica și ce relație are cu donarea de ovule?
- Avantajele utilizării ouălor vitrificate într-un tratament de donare de ovule
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală