Terapia hormonala estrogenica
©
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Estrogenul, un hormon steroid, este derivat din precursorii androgenici: androstenedion si testosteron prin aromatizare, reactie enzimatica care ii potenteaza efectele si determina aparitia derivatilor activi 17-estradiol, estrona si estriolul. Sinteza si actiunea acestor hormoni este complexa.
Estradiolul este in principal produs de teaca si granuloasa ovarului si este forma predominanta a estrogenului la femeile in premenopauza. Estrona este formata din estradiol printr-o reactie reversibila. Aceasta este forma predominant circulanta a estrogenului dupa menopauza. Estrona este si un produs al conversiei periferice a androstenedionei secretate de glandele suprarenale. Estriolul este estrogenul produs de catre placenta in sarcina.
Estrogenii afecteaza multiple sisteme, organe si tesuturi, incluzind ficatul, oasele, pielea, tractul digestiv, uterul, vasculatura si creierul. Aceste efecte par a fi mai predominante in perioadele de deficit estrogenic, cum este trecerea la menopauza.
Menopauza si terapia hormonala:
Desi doar estrogenul scazut nu determina toate simptomele menopauzei, estrogenul - cu sau fara progesteron - sunt prescrise pentru mai multi ani pentru a controla menopauza. Estrogenul este frecvent prescris pentru a ameliora simptomele menopauzei, cit si pentru a preveni bolile cardiovasculare si osteoporoza.
Preparate farmacologice:
Sunt disponibile citeva preparate pentru terapia hormonala. Acestea cuprind estrogenul unic sau in combinatie cu progesteron. Estrogenul unic creste predispozitia de hiperplazie endometriala si carcinoma endometrial. Utilizarea prelungita si posibil dozele mari sunt asociate cu cresterea riscului de cancer.
Cind efectul duratei de folosire a fost evaluat, riscul relativ varia de la 2,8 pentru 1-5 ani de folosire pina la 9,5 pentru mai mult de 10 ani de folosire. Astfel, adaugarea progesteronului este indicata pentru protectia endometriala la femeile cu uter. Exceptia o reprezinta dozele mici de estrogen administrate local pentru a trata atrofia vaginala.
Forme de administrare:
Preparatele pentru terapia estrogenica si cu progesteron cuprind formule orale, transdermice, injectabile si vaginale. Cele transdermice cuprind plasturi, geluri, spray si lotiuni, in timp ce produsele vaginale cuprind supozitoare, creme si inele.
Datorita riscului potential si a controversele existente fata de dozele orale, popularitatea preparatelor cu doza mica si diferite administrari a crescut. Preparatele nonorale evita un efect de trecere hepatica. Astfel pot sa nu produca modificarile nedorite ale lipidelor, factorilor de coagulare si marcherilor inflamatorii. Ca rezultat pot scadea riscurile asupra sanatatii si efectele adverse. Datele recente arata ca preparatele transdermice nu sunt asociate cu risc crescut de tromboembolism venos fata de cele orale.
Indicatiile terapiei hormonale estrogenice:
Indicatiile pot fi simptomatice sau de preventie.
Simptomele vasomotorii: sunt principala indicatie a terapiei. Cele mai comune simptome ale menopauzei sunt bufeurile, transpiratiile si palpitatiile. Eficacitatea tratamentului este dovedita prin studii placebo - controlate.
Simptome urogenitale: estrogenii sistemici si topici s-au dovedit a ameliora simptomele menopauzei de uscaciune vaginala, dispareunie superificiala si frecventa urinara. Simptomele reapar dupa oprirea terapiei.
Osteoporoza: una din trei femei in postmenopauza dezvolta osteoporoza. Terapia este indicata pentru a preveni aceasta conditie, fiind eficienta daca este inceputa in primii cinci ani de la debut.
Contraindicatiile terapiei hormonale estrogenice:
Nu s-au stabilit contraindicatii absolute ale terapiei. Totusi aceasta este relativ contraindicata in anumite situatii clinice:
- istoric de cancer la sin, istoric de cancer endometrial
- porfirie, boala hepatica activa, hipertrigliceridemie
- embolism pulmonar si tromboza venoasa profunda
- singerari vaginale disfunctionale, endometrioza, fibroid.
Evaluarea preterapeutica:
Toate pacientele care sunt candidate pentru terapia hormonala necesita evaluare medicala pentru un diagnostic adecvat si identificarea oricarei contraindicatii.
Componentele examenului fizic:
- masurarea greutatii si a inaltimii, determinarea indexului obezitatii
- masurarea tensiunii arteriale, examinarea sinilor
- examinarea abdomenului, examenul pelvin si rectal.
Investigatiile de baza necesare:
- hemograma, uroanaliza, profil lipidic a jeun
- glicemia, electrocardiograma, test Papanicolau
- ecografie pentru a masura grosimea endometriala si volumul ovarian
- mamografia care se efectueaza la fiecare 2-3 ani si anual dupa 50 de ani
- determinarea estradiolului seric la femeile care vor dori implant si la cele ale caror simptome persista in ciuda folosirii dozei adecvate
- determinarea nivelului FSH pentru a monitoriza femeile care iau preparate orale
- biopsie endometriala, nu este necesara de rutina; daca exista singerari anormale vaginale inaintea sau in timpul terapiei.
Efecte adverse si riscuri ale terapiei hormonale:
Efecte adverse tranzitorii: terapia hormonala este asociata cu anumite efecte adverse trecatoare: greata, balonare, cistig in greutate, retentie de fluide, modificari ale starii emotionale, singerari vaginale, sensibilitatea sinilor.
Terapia hormonala estrogenica si patologia biliara:
Colelitiaza este comuna printre femeile in postmenopauza, virsta inaintata si obezitatea fiind factori de risc. In studii incidenta conditiilor biliare la femeile cu terapie hormonala este de 78 de evenimente la 10.000 de femei fata de 47 la 10.000 femei fara terapie. Prin comparatie, rata a fost de 55 la 10.000 pe an pentru preparatele combinate estrogen-progesteron fata de 35 la 10.000 pentru placebo.
Terapia hormonala estrogenica si cancerul ovarian:
In diferite studii efectele hormonilor asupra riscului de cancer ovarian au fost inconstante. Unii cercetatori au raportat o crestere a riscului la folosirea estrogenului, in timp ce altii au raportat fie nici un efect sau unul de protectie. Aceste date se datoreaza faptului ca cancerul de ovar este rar, iar numarul pacientelor a fost insuficient pentru a se stabili o relatie. Un studiu a aratat ca folosirea postmenopauzala a estrogenului pentru mai mult de 10 ani a fost asociata cu cresterea riscului de cancer ovarian. In schimb, folosirea continua a estrogenului-progesteron pare a nu conferi nici o crestere a riscului de cancer ovarian.
La femeile cu histerectomie, folosirea estrogenului singur pentru mai mult de 10 ani a fost asociata cu cresterea riscului de cancer ovarian, aceasta crestere nefiind observata la femeile care au luat terapia sub 10 ani. La femeile cu uter intact, cinci sau mai multi ani de estrogen plus progesteron secvential si nu continuu a fost asociat cu cancerul ovarian.
Terapia hormonala estrogenica si vascularizatia:
Terapia estrogenica, cu sau fara progesteron, a fost prescrisa pentru simptomele menopauzei. Este intens studiata si cea mai eficienta terapie pentru simptomele vasomotorii. Numeroasele studii arata ca terapia transdermica sau vaginala hormonala reduce severitatea bufeurilor cu 90%. De asemenea preparatele cu doza mica sunt eficiente in reducerea severitatii si a numarului de bufeuri fata de dozele indicate normal. Mai mult, daca dozele mici de estrogen sunt folosite cu regimuri de progesteron periodic, intervalele dintre folosirea progesteronului pot fi marite fara compromitere semnificativa a protectiei endometriale. De exemplu medoxiprogesteron acetat 10 mg/zi pentru 14 zile la fiecare trei luni sau sase luni.
Din diferite motive, unele femei nu doresc sa ia hormoni si sunt mai interesate de produsele naturiste. In comparatiile recente dintre terapia estrogenica orala fata de o varietate de suplimente naturiste, terapia hormonala a fost singurul tratament care a redus simptomele vasomotorii. Un studiu arata ca folosirea escitalopramului, un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei, poate fi o alternativa buna reducind simptomele severe.
Terapia hormonala estrogenica si preventia bolii cardiovasculare:
Studiile arata ca terapia hormonala scade riscul cardiovascular cu 40-50%. Aceasta ar trebui recomandata femeilor care au suferit o histerectomie si celor care au boala coronariana. Mecanismul prin care se mediaza reducerea bolii coronariene este scaderea lipidelor si a lipoproteinelor, mai ales cresterea lipoproteinelor cu densitate mare - HDL. De asemenea reduce fibrinogenul, glucoza a jeun si nivelul insulinei, precum si efecte benefice asupra peretilor arteriali.
Controversele actuale fata de terapia hormonala:
Terapia cu estrogen pentru femeile in premenopauza si postmenopauza a prezentat dubii odata cu publicarea a doua rapoarte privind doua studii clinice. Concluzia acestora a fost ca terapia nu ofera nici un beneficiu cardiovascular printre femeile cu boala deja instalata, desi imbunatateste profilul lipidic. Evenimentele venoase tromboembolice au fost de asemenea documentate. In cel de-al doilea studiu s-au evaluat efectele terapiei hormonale asupra cognitiei, dementei, fracturilor, cancerului de sin si a trombozei venoase. Studiul a fost oprit dupa cresterea incidentei cancerului de sin in grupul cu hormoni fata de placebo. De asemenea au fost inregistrate cresteri ale tromboembolismelor, atacurilor cerebrale si a bolii cardiace. Concluzia a fost ca terapia hormonala nu ar trebui indicata pentru a preveni boala coronariana.
Virsta la care incep femeile terapia este importanta. Studiile sugereaza efecte cardiovasculare protectoare doar dupa ce terapia este inceputa inainte de dezvoltarea aterosclerozei avansate, cind estrogenul produce modificari benefice ale functiei endoteliale. Dupa aceasta perioada estrogenul poate determina evenimente cardiace prin mecanismele inflamatorii si procoagulante.
Terapia hormonala estrogenica si cancerul de san:
Legatura dintre estrogen si cancerul la sin a fost una controversata pentru multi ani. Studiile de observatie in perioada 1970-1990 tind sa arate o crestere a riscului de cancer la sin printre femeile care folosesc hormonul. Se pare ca progesteronul creste riscul mai mult decit estrogenul. Riscul este asociat cu folosirea indelungata, peste cinci ani. Aceasta concluzie este sugerata de date din 51 de studii. Riscul a disparut la aproximativ cinci ani dupa incetarea terapiei. Riscul creste la femeile care iau estrogen si testosteron - 1,77. Pacientele care luau doar estrogen aveau un risc de 1,15, totusi mare fata de populatia generala. Pentru femeile care iau progesteron pentru mai mult de cinci ani, apar opt cazuri la 10.000 de femei la un an. Acestea sunt diagnosticate intr-un stadiu mai avansat si cu invazie limfatica. Femeile care au luat doar estrogen nu au prezentat un risc ridicat dupa sapte ani.
Densitatea mamografica a sinului creste la femeile care iau terapia hormonala. Desi importanta biologica a acestui fenomen nu a fost stabilita, anomaliile mamografice necesita evaluare medicala. Acestea sunt observate inca din primul an de tratament. Efectul progesteronului este mai pronuntat decit al estrogenului.
Terapia hormonala estrogenica si osteoporoza:
Studiile sustin eficacitatea terapiei hormonale in cresterea mineralizarii osoase si scaderea risuclui de fractura. Fracturile nonvertebrale scad cu 35% la femeile care au inceput terapia inainte de 60 de ani. Toate preparatele hormonale sunt indicate pentru prevenirea osteoporozei. Dozele mici orale sau transdermice au prezentat de asemenea cresterea densitatii minerale si diminuarea demineralizarii oaselor la femeile postmenopauzale.
Terapia hormonala, cognitia si calitatea vietii:
Exista putine date legate de trecerea menopauzala la o varietate de conditii mentale, incluzind depresia, anxietatea si iritabilitatea, precum si diminuarea functiei cognitive. Studiile observationale au adus putine indicii ca terapia amelioreaza cognitia. De fapt incidenta dementei si a afectarii cognitive usoare a crescut la femeile cu terapie hormonala. Unele studii pe animale arata ca terapia ar fi inceputa prea tirziu in viata si dupa o perioada prea lunga de menopauza pentru a da rezultate.
Datele despre efectele terapiei hormonale asupra calitatii vietii nu sugereaza un efect pozitiv. Unele studii arata o imbunatatire a somnului.
Alte beneficii si riscuri ale terapiei hormonale:
Terapia hormonala poate imbunatati incidenta cancerului colorectal. Folosirea estrogenului porcin nu a fost asociata cu cresterea sau scaderea trombozei venoase profunde, a bolii coronariene, atacurilor cerebrale, fracturilor de sold, cancerului de colon sau a morbiditatii totale. Un risc continuu scazut a cancerului de sin a fost notat.
Recomnadarile actuale pentru terapia hormonala estrogenica:
Ca raspuns la studiile efectuate, multe organizatii de sanatate si-au revizuit recomandarile fata de aceasta terapie. Desi terapia nu trebuie folosita pentru preventia bolilor este inca indicata pentru a ameliora simptomele menopauzei. Estrogenii cu sau fara progesteron trebuie prescrisi la doza eficienta cea mai mica si pentru durata cea mai scurta in functie de scopul tratamentului si de caracteristicile femeii.
Terapia hormonala bioidentica:
Hormonii bioidentici sunt compusi derivati din plante care au aceeasi structura chimica si moleculara cu hormonii produsi de corpul uman. Interesul fata de acesti hormoni a crescut deoarece au fost vazuti ca o alternativa sigura la terapia traditionala, cu posibilitatea de a ajusta dozele. Desi studiile nu au aratat cresterea riscului cancerului la sin, ele au fost de durata scurta fiind interpretate ca sigure si nu neconcludente. Astfel, principalul dezavantaj al produselor este lipsa testelor riguroase efectuate asupra sigurantei si a eficacitatii, nefiind acceptate de catre medicina.
Estradiolul este in principal produs de teaca si granuloasa ovarului si este forma predominanta a estrogenului la femeile in premenopauza. Estrona este formata din estradiol printr-o reactie reversibila. Aceasta este forma predominant circulanta a estrogenului dupa menopauza. Estrona este si un produs al conversiei periferice a androstenedionei secretate de glandele suprarenale. Estriolul este estrogenul produs de catre placenta in sarcina.
Estrogenii afecteaza multiple sisteme, organe si tesuturi, incluzind ficatul, oasele, pielea, tractul digestiv, uterul, vasculatura si creierul. Aceste efecte par a fi mai predominante in perioadele de deficit estrogenic, cum este trecerea la menopauza.
Menopauza si terapia hormonala:
Desi doar estrogenul scazut nu determina toate simptomele menopauzei, estrogenul - cu sau fara progesteron - sunt prescrise pentru mai multi ani pentru a controla menopauza. Estrogenul este frecvent prescris pentru a ameliora simptomele menopauzei, cit si pentru a preveni bolile cardiovasculare si osteoporoza.
Preparate farmacologice:
Sunt disponibile citeva preparate pentru terapia hormonala. Acestea cuprind estrogenul unic sau in combinatie cu progesteron. Estrogenul unic creste predispozitia de hiperplazie endometriala si carcinoma endometrial. Utilizarea prelungita si posibil dozele mari sunt asociate cu cresterea riscului de cancer.
Cind efectul duratei de folosire a fost evaluat, riscul relativ varia de la 2,8 pentru 1-5 ani de folosire pina la 9,5 pentru mai mult de 10 ani de folosire. Astfel, adaugarea progesteronului este indicata pentru protectia endometriala la femeile cu uter. Exceptia o reprezinta dozele mici de estrogen administrate local pentru a trata atrofia vaginala.
Forme de administrare:
Preparatele pentru terapia estrogenica si cu progesteron cuprind formule orale, transdermice, injectabile si vaginale. Cele transdermice cuprind plasturi, geluri, spray si lotiuni, in timp ce produsele vaginale cuprind supozitoare, creme si inele.
Datorita riscului potential si a controversele existente fata de dozele orale, popularitatea preparatelor cu doza mica si diferite administrari a crescut. Preparatele nonorale evita un efect de trecere hepatica. Astfel pot sa nu produca modificarile nedorite ale lipidelor, factorilor de coagulare si marcherilor inflamatorii. Ca rezultat pot scadea riscurile asupra sanatatii si efectele adverse. Datele recente arata ca preparatele transdermice nu sunt asociate cu risc crescut de tromboembolism venos fata de cele orale.
Indicatiile terapiei hormonale estrogenice:
Indicatiile pot fi simptomatice sau de preventie.
Simptomele vasomotorii: sunt principala indicatie a terapiei. Cele mai comune simptome ale menopauzei sunt bufeurile, transpiratiile si palpitatiile. Eficacitatea tratamentului este dovedita prin studii placebo - controlate.
Simptome urogenitale: estrogenii sistemici si topici s-au dovedit a ameliora simptomele menopauzei de uscaciune vaginala, dispareunie superificiala si frecventa urinara. Simptomele reapar dupa oprirea terapiei.
Osteoporoza: una din trei femei in postmenopauza dezvolta osteoporoza. Terapia este indicata pentru a preveni aceasta conditie, fiind eficienta daca este inceputa in primii cinci ani de la debut.
Contraindicatiile terapiei hormonale estrogenice:
Nu s-au stabilit contraindicatii absolute ale terapiei. Totusi aceasta este relativ contraindicata in anumite situatii clinice:
- istoric de cancer la sin, istoric de cancer endometrial
- porfirie, boala hepatica activa, hipertrigliceridemie
- embolism pulmonar si tromboza venoasa profunda
- singerari vaginale disfunctionale, endometrioza, fibroid.
Evaluarea preterapeutica:
Toate pacientele care sunt candidate pentru terapia hormonala necesita evaluare medicala pentru un diagnostic adecvat si identificarea oricarei contraindicatii.
Componentele examenului fizic:
- masurarea greutatii si a inaltimii, determinarea indexului obezitatii
- masurarea tensiunii arteriale, examinarea sinilor
- examinarea abdomenului, examenul pelvin si rectal.
Investigatiile de baza necesare:
- hemograma, uroanaliza, profil lipidic a jeun
- glicemia, electrocardiograma, test Papanicolau
- ecografie pentru a masura grosimea endometriala si volumul ovarian
- mamografia care se efectueaza la fiecare 2-3 ani si anual dupa 50 de ani
- determinarea estradiolului seric la femeile care vor dori implant si la cele ale caror simptome persista in ciuda folosirii dozei adecvate
- determinarea nivelului FSH pentru a monitoriza femeile care iau preparate orale
- biopsie endometriala, nu este necesara de rutina; daca exista singerari anormale vaginale inaintea sau in timpul terapiei.
Efecte adverse si riscuri ale terapiei hormonale:
Efecte adverse tranzitorii: terapia hormonala este asociata cu anumite efecte adverse trecatoare: greata, balonare, cistig in greutate, retentie de fluide, modificari ale starii emotionale, singerari vaginale, sensibilitatea sinilor.
Terapia hormonala estrogenica si patologia biliara:
Colelitiaza este comuna printre femeile in postmenopauza, virsta inaintata si obezitatea fiind factori de risc. In studii incidenta conditiilor biliare la femeile cu terapie hormonala este de 78 de evenimente la 10.000 de femei fata de 47 la 10.000 femei fara terapie. Prin comparatie, rata a fost de 55 la 10.000 pe an pentru preparatele combinate estrogen-progesteron fata de 35 la 10.000 pentru placebo.
Terapia hormonala estrogenica si cancerul ovarian:
In diferite studii efectele hormonilor asupra riscului de cancer ovarian au fost inconstante. Unii cercetatori au raportat o crestere a riscului la folosirea estrogenului, in timp ce altii au raportat fie nici un efect sau unul de protectie. Aceste date se datoreaza faptului ca cancerul de ovar este rar, iar numarul pacientelor a fost insuficient pentru a se stabili o relatie. Un studiu a aratat ca folosirea postmenopauzala a estrogenului pentru mai mult de 10 ani a fost asociata cu cresterea riscului de cancer ovarian. In schimb, folosirea continua a estrogenului-progesteron pare a nu conferi nici o crestere a riscului de cancer ovarian.
La femeile cu histerectomie, folosirea estrogenului singur pentru mai mult de 10 ani a fost asociata cu cresterea riscului de cancer ovarian, aceasta crestere nefiind observata la femeile care au luat terapia sub 10 ani. La femeile cu uter intact, cinci sau mai multi ani de estrogen plus progesteron secvential si nu continuu a fost asociat cu cancerul ovarian.
Terapia hormonala estrogenica si vascularizatia:
Terapia estrogenica, cu sau fara progesteron, a fost prescrisa pentru simptomele menopauzei. Este intens studiata si cea mai eficienta terapie pentru simptomele vasomotorii. Numeroasele studii arata ca terapia transdermica sau vaginala hormonala reduce severitatea bufeurilor cu 90%. De asemenea preparatele cu doza mica sunt eficiente in reducerea severitatii si a numarului de bufeuri fata de dozele indicate normal. Mai mult, daca dozele mici de estrogen sunt folosite cu regimuri de progesteron periodic, intervalele dintre folosirea progesteronului pot fi marite fara compromitere semnificativa a protectiei endometriale. De exemplu medoxiprogesteron acetat 10 mg/zi pentru 14 zile la fiecare trei luni sau sase luni.
Din diferite motive, unele femei nu doresc sa ia hormoni si sunt mai interesate de produsele naturiste. In comparatiile recente dintre terapia estrogenica orala fata de o varietate de suplimente naturiste, terapia hormonala a fost singurul tratament care a redus simptomele vasomotorii. Un studiu arata ca folosirea escitalopramului, un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei, poate fi o alternativa buna reducind simptomele severe.
Terapia hormonala estrogenica si preventia bolii cardiovasculare:
Studiile arata ca terapia hormonala scade riscul cardiovascular cu 40-50%. Aceasta ar trebui recomandata femeilor care au suferit o histerectomie si celor care au boala coronariana. Mecanismul prin care se mediaza reducerea bolii coronariene este scaderea lipidelor si a lipoproteinelor, mai ales cresterea lipoproteinelor cu densitate mare - HDL. De asemenea reduce fibrinogenul, glucoza a jeun si nivelul insulinei, precum si efecte benefice asupra peretilor arteriali.
Controversele actuale fata de terapia hormonala:
Terapia cu estrogen pentru femeile in premenopauza si postmenopauza a prezentat dubii odata cu publicarea a doua rapoarte privind doua studii clinice. Concluzia acestora a fost ca terapia nu ofera nici un beneficiu cardiovascular printre femeile cu boala deja instalata, desi imbunatateste profilul lipidic. Evenimentele venoase tromboembolice au fost de asemenea documentate. In cel de-al doilea studiu s-au evaluat efectele terapiei hormonale asupra cognitiei, dementei, fracturilor, cancerului de sin si a trombozei venoase. Studiul a fost oprit dupa cresterea incidentei cancerului de sin in grupul cu hormoni fata de placebo. De asemenea au fost inregistrate cresteri ale tromboembolismelor, atacurilor cerebrale si a bolii cardiace. Concluzia a fost ca terapia hormonala nu ar trebui indicata pentru a preveni boala coronariana.
Virsta la care incep femeile terapia este importanta. Studiile sugereaza efecte cardiovasculare protectoare doar dupa ce terapia este inceputa inainte de dezvoltarea aterosclerozei avansate, cind estrogenul produce modificari benefice ale functiei endoteliale. Dupa aceasta perioada estrogenul poate determina evenimente cardiace prin mecanismele inflamatorii si procoagulante.
Terapia hormonala estrogenica si cancerul de san:
Legatura dintre estrogen si cancerul la sin a fost una controversata pentru multi ani. Studiile de observatie in perioada 1970-1990 tind sa arate o crestere a riscului de cancer la sin printre femeile care folosesc hormonul. Se pare ca progesteronul creste riscul mai mult decit estrogenul. Riscul este asociat cu folosirea indelungata, peste cinci ani. Aceasta concluzie este sugerata de date din 51 de studii. Riscul a disparut la aproximativ cinci ani dupa incetarea terapiei. Riscul creste la femeile care iau estrogen si testosteron - 1,77. Pacientele care luau doar estrogen aveau un risc de 1,15, totusi mare fata de populatia generala. Pentru femeile care iau progesteron pentru mai mult de cinci ani, apar opt cazuri la 10.000 de femei la un an. Acestea sunt diagnosticate intr-un stadiu mai avansat si cu invazie limfatica. Femeile care au luat doar estrogen nu au prezentat un risc ridicat dupa sapte ani.
Densitatea mamografica a sinului creste la femeile care iau terapia hormonala. Desi importanta biologica a acestui fenomen nu a fost stabilita, anomaliile mamografice necesita evaluare medicala. Acestea sunt observate inca din primul an de tratament. Efectul progesteronului este mai pronuntat decit al estrogenului.
Terapia hormonala estrogenica si osteoporoza:
Studiile sustin eficacitatea terapiei hormonale in cresterea mineralizarii osoase si scaderea risuclui de fractura. Fracturile nonvertebrale scad cu 35% la femeile care au inceput terapia inainte de 60 de ani. Toate preparatele hormonale sunt indicate pentru prevenirea osteoporozei. Dozele mici orale sau transdermice au prezentat de asemenea cresterea densitatii minerale si diminuarea demineralizarii oaselor la femeile postmenopauzale.
Terapia hormonala, cognitia si calitatea vietii:
Exista putine date legate de trecerea menopauzala la o varietate de conditii mentale, incluzind depresia, anxietatea si iritabilitatea, precum si diminuarea functiei cognitive. Studiile observationale au adus putine indicii ca terapia amelioreaza cognitia. De fapt incidenta dementei si a afectarii cognitive usoare a crescut la femeile cu terapie hormonala. Unele studii pe animale arata ca terapia ar fi inceputa prea tirziu in viata si dupa o perioada prea lunga de menopauza pentru a da rezultate.
Datele despre efectele terapiei hormonale asupra calitatii vietii nu sugereaza un efect pozitiv. Unele studii arata o imbunatatire a somnului.
Alte beneficii si riscuri ale terapiei hormonale:
Terapia hormonala poate imbunatati incidenta cancerului colorectal. Folosirea estrogenului porcin nu a fost asociata cu cresterea sau scaderea trombozei venoase profunde, a bolii coronariene, atacurilor cerebrale, fracturilor de sold, cancerului de colon sau a morbiditatii totale. Un risc continuu scazut a cancerului de sin a fost notat.
Recomnadarile actuale pentru terapia hormonala estrogenica:
Ca raspuns la studiile efectuate, multe organizatii de sanatate si-au revizuit recomandarile fata de aceasta terapie. Desi terapia nu trebuie folosita pentru preventia bolilor este inca indicata pentru a ameliora simptomele menopauzei. Estrogenii cu sau fara progesteron trebuie prescrisi la doza eficienta cea mai mica si pentru durata cea mai scurta in functie de scopul tratamentului si de caracteristicile femeii.
Terapia hormonala bioidentica:
Hormonii bioidentici sunt compusi derivati din plante care au aceeasi structura chimica si moleculara cu hormonii produsi de corpul uman. Interesul fata de acesti hormoni a crescut deoarece au fost vazuti ca o alternativa sigura la terapia traditionala, cu posibilitatea de a ajusta dozele. Desi studiile nu au aratat cresterea riscului cancerului la sin, ele au fost de durata scurta fiind interpretate ca sigure si nu neconcludente. Astfel, principalul dezavantaj al produselor este lipsa testelor riguroase efectuate asupra sigurantei si a eficacitatii, nefiind acceptate de catre medicina.
Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 10-01-2012 | Vizite: 18653
Bibliografie
Terapia hormonala in menopauza,link: https://www.medicinenet.com/hormone_therapy/article.htmTerapia de inlocuire a estrogenului,link: https://www.webmd.com/menopause/estrogen-replacement-therapy-ert-16198
Efectele secundare ale progesteronului,link: https://www.drugs.com/sfx/progesterone-side-effects.html
Progesteronul este criticin menopauza, afla de ce,link: https://ezinearticles.com/?Progesterone-is-Critical-During-Menopause,-Find-Out-Why&id=12177
Ameliorarea bufeurilor si a transpiratiilor in menopauza, link: https://www.hotflashfreedom.com/
Riscurile si beneficiile estrogenului si ale progesteronului,link: https://jama.ama-assn.org/content/288/3/321.full
Cauzele cancerului la sin-controversatul estrogen,link: https://www.womentowomen.com/breasthealth/estrogenbreastcancer.aspx
Cancerele dependente de estrogen,link: https://my.clevelandclinic.org/services/hormone_replacement_therapy_hrt/hic_estrogen_dependent_cancers.aspx
Terapia hormonala si riscul de thromboembolism,link: https://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/womens-health/risk-of-venous-thromboembolism/
Estrogenul si boala cardiaca la femei,link: https://www.genomenewsnetwork.org/articles/12_00/Estrogen_heart_snp.shtml
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum