Temperatura

Temperatura

©

Autor: Redacția ROmedic

Temperatura

Pentru a cunoaste temperatura normala a corpului dumneavoastra, aceasta trebuie masurata cand nu sunteti bolnav, in aceleasi conditii (ora, termometru utilizat, interval de timp dupa masa), timp de cateva zile.

Temperatura poate varia cu cateva zecimi de grad de-a lungul unei zile, insa variaza si de la o persoana la alta: ce constituie o febra usoara pentru o persoana, poate fi o temperatura normala pentru alta.

Temperatura masurata oral

In mod obisnuit, temperatura medie normala este de 37ºC.


Pentru a obtine rezultate precise prin aceasta metoda de masurare a temperaturii, subiectul trebuie sa tina gura inchisa, sa respire liber pe nas si sa nu ingere alimente sau bauturi prea reci sau prea calde cu 30 minute inainte de luarea temperaturii. De asemenea, evitati sa fumati cu 10 minute inainte de a va lua temperatura.


Aceasta metoda nu este indicata in cazul copiilor de peste 6 ani, din cauza riscului unei intoxicatii cu mercur, in cazul in care termometrul se sparge.

Temperatura masurata rectal

Masurarea rectala a temperaturii este o alternativa atunci cand masurarea orala este imposibila (la adulti, din cauza unor procese inflamatorii localizate sau la copiii sub 4-5 ani). Temperatura rectala este cu 0,3 °C – 0,4 °C mai mare comparativ cu cea masurata oral, din cauza faptului ca, la cea din urma, aerul care intra in gura duce la o scadere usoara a temperaturii.


Pentru a evita accidentele (leziuni ale rectului, perforare) ce pot fi provocate de masurarea rectala a temperaturii, termometrul nu trebuie introdus mai mult de 2-3 cm.

Temperatura masurata axial (la subrat)

Masurarea temperaturii prin plasarea termometrului la axila este o metoda clasica de masurare a temperaturii si necesita 8-9 minute pentru a obtine rezultate destul de exacte.

Temperatura masurata auricular (in ureche)

Membrana timpanului este locul ideal de masurare a temperaturii, insa precizia acestei determinari depinde de modul in care este utilizat termometrul. Intrucat conductul auditiv nu este drept, persoana care utilizeaza termometrul trebuie sa aiba o oarecare dexteritate.


La copiii sub 3 ani, conductul auditiv este foarte ingust, ducand la imprecizia masurarii. De asemenea, obtinerea unor rezultate precise este foarte dificila la copiii mici care se misca mult, tot din cauza dificultatii de a pozitiona corect termometrul. In concluzie, la copiii cu varste intre 1 luna si 10 ani, depistarea febrei cu ajutorul masurarii temperaturii timpanului este foarte dificila.

 

In schimb, la adulti s-au obtinut rezultate foarte bune atunci cand se trage usor de lobul urechii, ceea ce permite luarea temperaturii membranei timpanului si nu a conductului auditiv.
Temperatura conductului auditiv este cu 1ºC mai mica decat temperatura corporala reala.


Data actualizare: 27-01-2019 | creare: 19-02-2007 | Vizite: 39732
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:
  • Pulsul
  • Trusa de prim-ajutor a familiei

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura ideală pentru organismul uman
  • Temperatura corporală a înregistrat o scădere în ultimele două secole
  • Temperatura corporală a scăzut în ultimele decenii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum