Anunțuri & evenimente
28-10-2024
Strategii pentru atragerea pacienților și promovarea diversității în studiile clinice: Implicațiile Legii DEPICT
Centrele de studii clinice joacă un rol esențial în atragerea pacienților și asigurarea diversității acestora, mai ales în contextul reglementărilor impuse de Legea DEPICT (Diversity in Clinical Trials Act).Este adevărat că, în prezent, legea DEPICT se aplică doar activităților de cercetare din SUA, însă tendința este de a alinia cerințele studiilor la nivel global. Prin urmare, ne așteptăm ca aceste reguli să fie adoptate și în Europa în viitorul apropiat. Conform unui raport publicat de WCG, centrele medicale trebuie să abordeze barierele istorice și culturale care au împiedicat implicarea grupurilor minoritare în cercetarea medicală, construind încredere și promovând incluziunea.
Punctele sensibile ar fi:
1. Creșterea conștientizării și încrederii
2. Abordarea prejudecăților și promovarea echității
3. Implicarea comunităților și liderilor locali
4. Transparența și claritatea informațiilor
5. Diversificarea echipelor de cercetare și a materialelor de promovare
6. Colaborarea cu liderii comunității
Mai multe detalii găsiți aici:
www.targetsmo.org/ro/promovarea-diversitatii-studii-clinice-legea-depict/
28-10-2024
Importanța diversității, echității și incluziunii în studiile clinice
Un aspect crucial al studiilor clinice de astăzi este asigurarea diversității, echității și incluziunii (DE&I). Aceasta înseamnă că cercetarea medicală trebuie să fie accesibilă tuturor, indiferent de vârstă, etnie, rasă, gen sau statut socio-economic. Scopul este ca rezultatele studiilor să fie relevante pentru toți, asigurând tratamente eficiente și sigure pentru fiecare pacient.DE&I nu sunt doar principii morale, ci și necesități practice pentru a ne asigura că rezultatele sunt aplicabile unei game largi de oameni.
Iată câteva aspecte cheie ale acestor principii:
Reprezentativitatea; Accesibilitatea și egalitatea de șanse; Echitatea în selecția participanților; Respectarea tradițiilor culturale de grup; Includerea minorităților subreprezentate; Transparență și raportare; Reglementare și politici de implementare.
Mai multe detalii găsiți aici:
www.targetsmo.org/ro/importanta-diversitatii-echitatii-si-incluziunii-in-studiile-clinice/
20-10-2023
Parteneriat strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în România
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (CNBMDM), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din București, Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Local American Working Group (LAWG) încheie un parteneriat strategic pentru dezvoltarea unei noi etape în domeniul studiilor clinice din România, în acord cu noile reglementări ale Uniunii Europene.Printre obiectivele parteneriatului se numără și realizarea unor proiecte cu scopul de a comunica și de a informa corect trei categorii principale de public asupra importanței dezvoltării studiilor clinice și cercetării medicale în România: personalul din domeniul sănătății, a pacienților și a publicului larg.
Mai multe detalii găsiți aici: www.targetsmo.org/ro/parteneriat-strategic-pentru-dezvoltarea-studiilor-clinice-in-romania/
17-10-2023
O nouă etapă în studiile clinice din România
Cu obiectivul principal de a informa corect publicul larg despre importanța studiilor clinice, workshopul dedicat jurnaliștilor „Studiile clinice în domeniul medicamentelor de uz uman. Acces la medicamente de ultimă generație pentru pacienții români. Desființarea miturilor" a reunit joi, 6 aprilie 2023, reprezentanți ai celor mai importante instituții implicate în reglementarea, implementarea și desfășurarea cercetării medicale și a studiilor clinice în România. În cadrul evenimentului au fost abordate mai multe teme de interes, cu scopul de a demitiza unele dintre cele mai frecvente preconcepții despre ce înseamnă studiile clinice și, de asemenea, de a prezenta care sunt beneficiile reale ale acestora.„Studiile clinice aduc beneficii tuturor actorilor implicați, respectiv pacienți, medici, industria farmaceutică și, nu în ultimul rând, statului român", după cum a explicat Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. El precizează că acestea reprezintă un factor care poate să sprijine foarte mult cercetarea medicală și progresul în domeniul medicinei.
„În primul rând beneficiază pacienții, pentru că au acces la medicamente care sunt extrem de moderne și care pot să îi ajute atunci când niciun alt medicament nu-i poate ajuta. Ei nu sunt <cobai de laborator>, unul dintre miturile eronat asociate studiilor clinice, ci acestea pot fi sau chiar sunt singura lor șansă ca să supraviețuiască și să beneficieze totuși de un produs care ar putea să le salveze viața. În același timp, beneficiază și de investigații care sunt făcute gratuit pentru ei, sunt realizate pe banii celor care finanțează studiile clinice, ale sponsorilor. Pe de altă parte, sistemul de sănătate beneficiază și el, pentru că pacienții care sunt implicați în studiile clinice nu mai sunt în finanțarea sistemului, ci în cea a sponsorilor. În plus, medicii investigatori au și ei acces la cele mai moderne și cele mai noi informații din domeniul medical, la echipamente moderne și toate acestea duc la creșterea gradului lor de pregătire", a încheiat Dan Zaharescu.
Mai multe informații găsiți aici: www.targetsmo.org/ro/etapa-noua-studii-clinice-2023/