Suplimentarea cu vitamina D în timpul sarcinii îmbunătățește densitatea minerală osoasă a copiilor până la vârsta de șapte ani

©

Autor:

Suplimentarea cu vitamina D în timpul sarcinii îmbunătățește densitatea minerală osoasă a copiilor până la vârsta de șapte ani
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a urmărit persistența îmbunătățirii densității minerale osoase (DMO) la copii, inițial observată în urma suplimentării cu vitamina D în timpul sarcinii, efectuată în cadrul studiului MAVIDOS. Acest studiu controlat randomizat a evaluat efectul a 1.000 IU de vitamina D pe zi administrat gravidelor din Regatul Unit, până la naștere. La patru ani, copiii ai căror mame au primit vitamina D au avut o densitate minerală osoasă mai mare comparativ cu grupul placebo, iar această diferență a persistat și la vârsta de șase până la șapte ani.
Pentru cei 447 de copii care au completat evaluarea secundară, s-a observat că cei din grupul vitaminei D au prezentat o densitate minerală aparentă osoasă și un conținut mineral osos mai mari, indiferent de ajustările pentru factori precum sexul, înălțimea, greutatea, durata alăptării și suplimentarea cu vitamina D în perioada evaluării. Mai mult, un subgrup care a fost evaluat de la naștere până la punctele de evaluare a demonstrat creșteri similare la toate punctele de timp pentru densitatea osoasă corporală fără cap.

Aceste constatări coroborează cu cele ale altor studii, precum trialul COPSAC2010 din Copenhaga, care au arătat beneficii similare, deși un studiu din Bangladesh nu a arătat îmbunătățiri. De asemenea, un studiu observațional australian a indicat rezultate pozitive pe termen lung la 20 de ani după suplimentarea maternală cu vitamina D.

Suplimentarea cu vitamina D în timpul sarcinii nu doar că sprijină absorbția de calciu în primele luni de viață ale fătului, dar poate contribui la o mineralizare mai bună a oaselor prin activitatea antirahitică mai mare în laptele matern. De asemenea, sunt posibile mecanisme epigenetice prin care vitamina D influențează răspunsul osos la încărcătura mecanică pe măsură ce copilul începe să se miște independent.

În concluzie, efectele pozitive ale suplimentării cu vitamina D în timpul sarcinii persistă în ani mai târzii ai copilăriei. Aceste constatări susțin recomandarea suplimentării cu 1.000 IU de vitamina D pe zi în timpul sarcinii, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă aceste beneficii persistă pe măsură ce copiii ajung la maturitate, având potențialul de a reduce riscul de fracturi datorate oaselor fragile.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-09-2024 | creare: 24-09-2024 | Vizite: 123
Bibliografie
Vitamin D during pregnancy boosts childhood bone health for years, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240922/Vitamin-D-during-pregnancy-boosts-childhood-bone-health-for-years-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Suplimentarea cu vitamina D la femeile însărcinate ar trebui să fie individualizată
  • Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum