Substanța de tip ciment secretată de căpușă ar putea fi folosită ca bioadeziv pentru țesutul uman

©

Autor:

Substanța de tip ciment secretată de căpușă ar putea fi folosită ca bioadeziv pentru țesutul uman
Când se atașează la nivelul pielii victimei, căpușele eliberează o substanță cu proprietăți aderente, asemănătoare unui ciment, care le ajută să se fixeze și să se poată hrăni cu sânge timp de mai multe zile.

Cercetătorii de la MedUni Vienna și Universitatea de Tehnologie din Viena au început să studieze această substanță și doresc să o reproducă chimic. Ei consideră că în viitor aceasta ar putea fi utilizată ca bioadeziv pentru țesutul uman, cum ar fi cazul tendoanelor și ligamentelor, leziunilor la nivelul pielii sau ficatului. Adezivele utilizate în prezent în chirurgie pot fi toxice și nu sunt suficient de puternice, de aceea identificarea unui bioadeziv alternativ ar fi ideală.

Proiectul de cercetare a început în 2016 și este finanțat de Fondul Austriac pentru Știință, parte a EU COST Action, o rețea europeană de colaborare în activități de cercetare din domeniile științific și tehnologic.

Cercetătorii austrieci investighează în prezent 300 de căpușe locale și „cimentul” secretat de acestea după ce mușcă o membrană similară pielii, ceea ce determină substanței respective să fie eliberată. Pe parcursul acestui an vor fi analizate și căpușe gigantice din Africa de Sud.

Până acum, o altă echipă internațională de cercetare a reușit să reproducă un adeziv alternativ, folosind molecule din substanța eliberată de midii. Substanța este în faza de pretestare clinică, dar din cauza aderenței scăzute, nu are o aplicabilitate largă în medicină, de aceea este încă nevoie de un aderent puternic.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 27-02-2017 | creare: 27-02-2017 | Vizite: 990
Bibliografie
Tick "cement" as a potential bioadhesive for human tissue, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/315977.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boli transmise de căpuşă
  • Un adeziv biologic din fructele de vâsc
  • Un studiu francez a analizat agenții bacterieni purtați de 418 căpușe extrase de la pacienți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum