Stimularea sistemului imun în lupta împotriva cancerului

©

Autor:

Stimularea sistemului imun în lupta împotriva cancerului
Deși sistemul imun reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor și a cancerului, diverse tumori maligne dezvoltă rezistență în fața proceselor imune, determinând evadare tumorală. Yves Chabu, cercetător în cadrul Universității din Missouri, propune o soluție pentru a contracara acest fenomen: imunoterapia.
„În mod normal, celulele sistemului imun caută neîncetat să identifice și să distrugă structurile străine. Pentru a nu distruge țesuturile sănătoase, celulele corpului uman exprimă molecule de recunoaștere, însă anumite tipuri de cancere dezvoltă abilitatea de a semnala o falsă apartenență la țesuturile normale. Drept consecință, sistemul imun nu acționează asupra formațiunii tumorale, aceasta fiind o veste proastă pentru pacient.” Imunoterapia utilizează substanțe care blochează acest semnal de recunoaștere ca structură normală, sănătoasă a corpului, permițând sistemului imun să distrugă celulele canceroase.

Chabu a afirmat faptul că, deși imunoterapia are efecte benefice asupra anumitor formațiuni maligne, cancerul de prostată rămâne în continuare dificil de tratat, împiedicând orice activitate a sistemului imun prin particularitățile sale imunosupresive. Totuși cercetătorul consideră că ar putea rezolva și această situație, utilizând o tulpină bacteriană veche de mai bine de 50 de ani.

„Formațiunile tumorale sunt extrem de variate, existând diferențe între indivizi pentru același tip de cancer. Acest aspect influențează eficiența tratamentului. Bacteria poate fi modelată genetic pentru a putea crea noi agenți terapeutici care să exploateze vulnerabilitățile specifice cancerului și să îl distrugă.”, afirmă Yves Chabu.

Într-un studiu anterior, oamenii de știință din cadrul Cancer Research Center au dezvoltat o tulpină de Salmonella modificată genetic, denumită CRC2631, pentru a distruge celulele canceroase. După mai bine de 50 de ani de stocare a bacteriei, cercetători precum Chabu demonstrează eficiența tulpinii CRC2631 pentru stimularea sistemului imun în lupta împotriva cancerului de prostată.

Inițiativa System's NextGen Precision Health a Universității din Missouri aduce împreună cercetători cu scopul de a dezvolta noi terapii oncologice personalizate, îmbunătățind sistemul medical prin intermediul unei colaborări multidisciplinare. O parte importantă din cadrul inițiativei este reprezentată de construirea unui centru dedicat viitoarelor cercetări.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-01-2021 | creare: 19-01-2021 | Vizite: 561
Bibliografie
Killing cancer by unleashing the body's own immune system, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210112160205.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •