Statul la birou – impactul in marirea cazurilor de obezitate in randul copiilor
![Statul la birou – impactul in marirea cazurilor de obezitate in randul copiilor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=27530.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/content)
Advertorial oferit de centrul Dietis
Cred ca am traim in era copiilor eminenti, super destepti, foarte informati si pusi la punct cu toate noutatile, cu note de 10 pe linie si parinti mandri de reusitele celor mici. Dar oare stim ce se intampla in spatele unui copil care face atat de multe eforturi sa fie la acest nivel intelectual?
Va dau un exemplu concret – Roxana, fetita de 10 ani, eleva in clasa a IV-a. Roxana petrece in medie 4-5 ore pe zi la scoala, marti si joi face pregatire la engleza cate 2 ore, luni si marti la matematica, vineri si sambata la limba romana. Sambata mai merge o ora si la germana, un curs optional. Practic, Ioana, 6 zile pe saptamana petrecere aproximativ 7 ore la scoala si pregatire, dupa care mai aloca aproape 2 ore temelor. Are un program destul de dezorganizat de mese pentru ca pauza intre scoala si pregatiri este foarte mica, de aceea de cele mai multe ori, parintii ii dau in fuga 1-2 felii de pizza sau se opresc la un chios si cumpara covrigi sau ceva dulce. Dimineata nu mananca pentru ca se trezeste tarziu avand in vedere ca este destul de obosita. Mananca ceva in drum spre scoala – un covrig de cele mai multe ori, iar ca pachet are ceva banunti de care isi poate cumpara cate ceva de la chioscul din scoala. Prima masa a zilei este undeva dupa ora pranzului, in jur de 17-18, iar dupa ora aceasta, cand practiv intervine si o scurta perioada de relaxare, aceasta se bucura de cateva dulciuri pe care le gaseste in „dulapul cu dulciuri” asezat strategic in bucatarie. In weekend, parintii o rasfata cu deserturi in oras si eventual o pizza la masa de pranz.
Poate parea un caz dus la extrem, dar foarte multi copii sunt antrenati intr-un ritm asemanator. Pregatiri peste pregatiri, teme si programe de after-school care nu implica deloc copii in activitate fizica. Care este rezultatul unui astfel de program? Un copil obosit, supraponderal, care socialieaza in mare parte doar cu cadre didactice, iar mai apoi, ca forma de relaxare petrece ceva timp in fata televizorului si a tabletei.
Nu sunt de blamat copii, ci ritmul care li sa impus. Mesele principale au fost in mare parte eliminate si inlocuite cu gustari pe fuga. Cei mici traiesc in acelasi ritm cu adultii – pe fuga, fara pauze suficiente, obositi fizic si emotional, iar recompensele alimenatare sunt dintre cele mai dulci.
Dragi parinti, respectati timpul de odihna a celor mici. Pentru ca ei sa dea randament, este nevoie de un ritm echilibrat de mese si de odihna. Asigurati-va ca le respectati masa de pranz si nu ii recompensati pentru notele obtinute la scoala cu dulciuri. Asigurati-va ca macar de 2 ori pe saptamana sunt antrenati in diverse activitati fizice si reduceti timpul pe care il petrec tintuiti in fata unui birou.
Nu cresteti un copil eminent, dar cu probleme de sanatate si greutate. Un copil supraponderal, are sanse de 70% sa devina un adult supraponderal. Insuflati-i placerea de a face miscare, de a manca echilibrat si cresteti un copil sanatos.
Data actualizare: 25-07-2018 | creare: 25-07-2018 | Vizite: 773
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător