Endocrinologie în Alexandria
Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecțiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale și tulburările metabolismului fosfo-calcic.
Afectiunile endocrine sunt complexe si necesita o abordare interdisciplinara, diagnosticul corect si tratamentul eficient necesitand analize de laborator specifice si investigatii imagistice complexe.
Unele afecțiuni endocrine pot fi diagnosticate în faza subclinică, prin diagnosticul precoce, fiind împiedicată progresia spre boala manifestă și apariția de complicații ce afectează, de cele mai multe ori, sistemul cardiovascular și nervos.
Endocrinologia a adus contribuții importante la înțelegerea funcției sistemului cardiovascular. Țesuturile cardiace sunt organe endocrine, iar stimulii care afectează sistemul cardiovascular acționează prin receptori hormonali. Multe afecțiuni cardiovasculare au cauze endocrine: hipertensiunea secundară, sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.
Endocrinologia se ocupă de tulburări de comportament alimentar de tipul anorexiei nervoase, bulimiei sau obezitîții, patologii cu frecventă în creștere în rândul adolescenților.
Printre afecțiunile endocrinologice care trimit pacienții către un consult de specialitate se numără:
- Patologia glandei tiroide: hipotirodia, hipertiroidia, tiroidita cronică autoimună , gușa nodulară;
- Afecțiuni ale glandei hipofize: adenoame secretante sau nesecretante, insuficiența hipofizară;
- Patologia glandelor suprarenale: tumori secretante de catecolamine, aldosteron, glucocorticoizi, responsabile printre altele și de apariția HTA de cauză endocrină;
- Patologia glandelor gonadale: sindromul ovarelor polichistice, disfuncția erectilă, infertilitatea;
- Tulburări ale metabolismului fosfocalcic: hipocalcemia (tetania, spasmofilia) și hipercalcemia;
- Tulburări ale metabolismului osos: osteopenia și osteoporoza, mai ales la femei după menopauză, ca urmare a faptului că organismul este privat de protecția hormonilor sexuali.