Simptomele specifice colonului iritabil

©

Autor:

Simptomele specifice colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o tulburare de sanatate care afecteaza intestinul gros. Conform datelor, un procent cuprins intre 6% si 18% dintre persoane sufera de sindromul colonului iritabil, la nivel mondial. Fiind o afectiune cronica, este necesar ca persoanele care se confrunta cu aceasta problema de sanatate sa invete sa o gestioneze pe termen lung.

Printre factorii de risc care joaca un rol important in aparitia sindromului de colon iritabil se afla contracturile musculare la nivelul intestinului, infectiile cauzate de bacterii si virusuri, problemele sistemului nervos si schimbarile de la nivelul florei microbiene din intestine.

Din fericire, incidenta celor care se confrunta cu simptomatologie agresiva cand vine vorba despre sindromul colonului iritabil nu este mare. Majoritatea persoanelor pot controla simptomele, daca acorda o atentie sporita dietei si stilului de viata si daca gestioneaza corespunzator stresul.

Simptomele colonului iritabil pot fi declansate sau agravate, in principal, de alimentatia necorespunzatoare si de stres.

Desi medicii nu au reusit sa inteleaga pe deplin rolul pe care il joaca alergiile alimentare si intoleranta la diverse alimente in aparitia sindromului de colon iritabil, s-a constatat ca multe persoane prezinta simptome mai grave atunci cand consuma anumite alimente sau bauturi. Dintre acestea se pot mentiona: produsele lactate, varza, bauturile carbogazoase, citricele, leguminoasele (in special fasolea) si produse pe baza de grau. In ceea ce priveste stresul, majoritatea persoanelor cu sindrom de colon iritabil prezinta semne si simptome mai grave sau mai frecvente in perioadele extrem de stresante.

Simptome colon iritabil – cum se manifesta si cum se pot gestiona?

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de colon iritabil sunt:

Crampe si dureri abdominale

Durerea abdominala este cel mai frecvent simptom si un factor cheie in diagnosticarea sindromului de colon iritabil. In mod normal, intestinele si creierul lucreaza impreuna pentru a controla digestia, prin intermediul hormonilor, terminatiilor nervoase si semnalelor transmise de bacteriile prezente la nivelul intestinelor. In cazul unei persoane care sufera de sindromul colonului iritabil, aceste semnale sunt distorsionate si duc la senzatia de tensiune si durere. Simptomele apar la nivelul intregului abdomen sau in zona abdomenului interior, iar durerea dispare dupa eliminarea scaunului.

Pentru ameliorarea durerii, persoanele afectate pot trece la o dieta saraca in oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli. Toate acestea sunt absorbite cu greu de catre intestine si cauzeaza disconfort dupa ce sunt consumate. De asemenea, relaxantele intestinale, precum uleiul de menta, pot ajuta in aceasta situatie.

Modificari bruste ale scaunului – constipatia si diareea

Desi sunt doua simptome total opuse, sindromul colonului iritabil cauzeaza atat diaree, cat si constipatie, care pot alterna intr-o perioada destul de scurta. Este important de specificat faptul ca durerea este cel mai important indiciu cu privire la faptul ca diareea sau constipatia nu sunt legate de dieta sau de infectii bacteriene, ci de sindromul colonului iritabil.

Atunci cand o persoana are mai putin de trei scaune saptamanal, se considera ca aceasta sufera de constipatie. In sindromul colonului iritabil, constipatia provoaca senzatia unui scaun incomplet, dar si dureri abdominale, care dispar odata cu eliminarea scaunului. Pentru ca tranzitul intestinal este lent, scaunul se deshidrateaza pe masura ce intestinul absoarbe apa. Astfel, rezulta un scaun cu consistenta dura, care exacerbeaza simptomele de constipatie. Pentru a ameliora aceste simptome se recomanda consumul de fibre solubile, cresterea aportului de apa, administrarea de probiotice si utilizarea limitata a laxativelor.

In ceea ce priveste diareea, studiile arata ca aproximativ o treime din persoanele cu sindrom de colon iritabil se confrunta cu aceasta simptomatologie. Tranzitul intestinal accelerat duce la un impuls brusc de a alimina scaunul. Unele persoane descriu aceasta situatie ca fiind o sursa semnificativa de stres si evita interactiunile sociale, de teama aparitiei bruste a diareei. In diareea cauzata de sindromul colonului iritabil, scaunul poate contine mucus.

Senzatia de balonare

Modificarile digestive cauzeaza o productie mai mare de gaze in intestine, ceea ce provoaca balonare si disconfort. De fapt, balonarea este considerata una dintre cele mai dureroase si persistente simptome in sindromul de colon iritabil. Eliminarea lactozei si a zaharurilor din dieta poate ajuta la reducerea balonarii.

Oboseala si tulburari ale somnului

Peste jumatate dintre cei care sufera de colon iritabil raporteaza un grad ridicat de oboseala si rezistenta scazuta. Aceste simptome limiteaza capacitatea de efort fizic, afecteaza modul in care oamenii isi petrec timpul liber si reduc interactiunile sociale. In ceea ce priveste tulburarile somnului, sindromul de colon iritabil poate cauza dificultati in a adormi, insomnie, treziri frecvente si senzatia de odihna insuficienta in momentul trezirii. De asemenea, un somn de calitate proasta cauzeaza simptome gastrointestinale mai severe.

Anxietate si depresie

Nu s-a stabilit inca daca simptomele sindromului de colon iritabil sunt cauzate de stresul mental sau daca stresul de a trai cu sindrom de colon iritabil face oamenii mai predispusi la afectiuni de ordin psihic. Cert este ca anxietatea, depresia si simptomele digestive se agraveaza reciproc, formand un cerc vicios.

Exista multiple studii realizate in astfel de cazuri, care au demonstrat faptul ca persoanele cu colon iritabil sunt mai susceptibile la a suferi de tulburari de anxietate si depresie. De asemenea, oamenii care sufera de acest sindrom prezinta un nivel mai mare al cortizolului, un hormon care cauzeaza stres. Anxietatea si depresia sunt doua simptome care pot fi gestionate prin intermediul terapiei.


Data actualizare: 30-03-2021 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 1606
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!