Simptomele depresiei materne au fost asociate cu problemele comportamentale ale copiilor

©

Autor:

Simptomele depresiei materne au fost asociate cu problemele comportamentale ale copiilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la UCLA arată că riscul de a avea un copil cu probleme emoționale, sociale și academice este mai mare la mamele care se confruntă cu depresie în perioada cuprinsă între preconcepție și lunile de după naștere. Studiul a fost realizat pe decursul a șapte ani, în cadrul lui urmărindu-se mamele și copii lor până la vârsta de 5 ani, cu scopul evaluării influenței depresiei mamelor asupra comportamentului ulterior al copiilor.
Gabrielle Rinne, absolventă a facultății de psihologie din cadrul UCLA și autor principal al cercetării, afirmă că descoperirile sugerează faptul că o creștere a intensității și frecvenței simptomelor de depresie în rândul mamelor poate determina scăderea atenției la copii și tulburări comportamentale, cu efecte pe durata întregii vieți. Cu toate acestea, autoarea menționează faptul că aceste tulburări pot fi corectate în timpul copilăriei, de aceea fiind importantă determinarea riscului ca acești copii să dezvolte astfel de probleme.

Eșantionul de studiu a fost compus din 362 de femei ce au participat la studiul propus de Community Child Health Network. Acestea nu erau la prima sarcină, urmând ca, în decursul studiului, să nască cel de-al doilea copil. Studiul s-a desfășurat prin interviuri pe care femeile le-au dat în momente cheie ale sarcinii, precum perioada de dinaintea apariției acesteia, de două ori în timpul ei și o dată la trei luni după ce au născut. Rezultatele studiului au certificat faptul că 75% dintre femeile analizate au declarat faptul că simptomele de depresie au fost scăzute la început, iar nivelul acestora nu s-a modificat în timpul sarcinii, rămânând constant până la finalizarea studiului. În schimb, 12% au prezentat simptome scăzute inițial ce, pe parcursul sarcinii, s-au intensificat, iar 7% au declarat simptome intense de la început până la sfârșit.

În cea de-a doua parte a studiului, oamenii de știință au urmărit 125 de femei câțiva ani, astfel că, atunci când copii lor au împlinit vârsta de 4 ani, acestea au fost rugate să descrie comportamentul acestora, în special din punct de vedere emoțional. De asemenea, la vârsta de 5 ani, copiii au îndeplinit o sarcină menită să le evalueze capacitățile de atenție și concentrare, fiind rugați să identifice direcția de deplasare a unui pește pe un ecran. La ambele evaluări, copiii mamelor ce au suferit de depresie împrejurul perioadei sarcinii au înregistrat rezultate mai slabe, ceea ce a determinat autorii să evidențieze importanța intervențiilor terapeutice asupra mamelor care se confruntă cu depresie.

sursa: News Medical
foto: UCLA Newsroom, iStock.com/globalmoments

Data actualizare: 06-06-2022 | creare: 06-06-2022 | Vizite: 454
Bibliografie
Mother's depression symptoms from preconception to postpartum linked with children's behavioral issues, link: https://www.news-medical.net/news/20220531/Mothers-depression-symptoms-from-preconception-to-postpartum-linked-with-childrens-behavioral-issues.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ești predispus genetic la un comportament deviant?
  • Expunerea prenatală la cofeină nu influențează IQ-ul copilului
  • Depresia postnatală la bărbați
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum