Shiatsu - Masaj japonez

©

Autor:

Shiatsu - Masaj japonez

Ce este Shiatsu?

Shiatsu este o terapie alternativă care se apropie foarte mult de acupunctură în ceea ce privește principiile și mecanismul terapeutic. Având rădăcini în medicina veche chinezească, masajul Shiatsu este o formă de terapie japoneză, care se bazează pe aceleași concepte cheie ale acupuncturii: forța Qi (forța energetică care circulă în interiorul organismului), meridianele (căile de energie), echilibrul la nivelul organismului, boala apărută ca urmare a dezechilibrelor energetice. Se consideră că în urma masajului organismul nostru primește ajutor în a se vindeca, iar noi devenim mai conștienți de tensiunile psihice care există în interiorul nostru. (1), (2)

În concepția acestei terapii boala poate fi vindecată doar dacă se deblochează canalele energetice, astfel încât energia să poată circula liberă în organism. (4)

Deși începuturile acestei terapii datează de acum câteva sute de ani, abia în ultimele decenii masajul Shiatsu a început să devină cunoscut, atunci când practicanții săi au observat că masajul relaxează și calmează durerile, prezentând astfel un potențial curativ. Popularitatea Shiatsu nu este însă una mondială, pentru că acest tip de masaj nu este cunsocut de toată lumea și nici oamenii de știință nu i-au acordat un interes atât de mare ca altor tipuri de terapii alternative sau complementare. (5)

Mecanism terapeutic

Scopul masajului Shiatsu este de a stimula meridianele pentru refacerea stării de echilibru interior, prin aplicarea unei presiuni fizice. Spre deosebire de acupunctură, unde presiunea se aplică prin intermediul acelor de acupunctură, în masajul Shiatsu „uneltele” folosite sunt palmele și degetele terapeutului, de unde și denumitea terapiei (Shiatsu = presiunea degetelor), dar și pumnii, coatele sau chiar genunchii acestuia. (1), (6)
La debutul tratamentului prin masajul Shiatsu terapeutul discută cu pacientul aspectele relevante despre starea sa de sănătate și problemele care îl afectează și încearcă să evalueze meridianele blocate sau ineficiente de la nivelul corpului. Apoi un plan de tratament este realizat, pacientul putând oricând să își exprime dorințele și nevoile, pentru că tratamentul este personalizat pentru fiecare. (2), (3)

Masajul are loc în general pe o saltea pe podea, în poziția culcat sau într-o poziție confortabilă pentru pacient, care este sfătuit tot în acest sens să poarte niște haine lejere. Terapeutul masează zonele și punctele de acupunctură, folosind o intensitate variabilă a presiunii, în funcție de problema tratată și de rezultatele la care se dorește să se ajungă. Uneori masajul poate fi combinat cu tehnici de respirație corectă sau exerciții de întindere musculară, precum și modificarea stilului de viață și adoptarea unei diete alimentare. (2), (3)

O ședință durează între 30 de minute și o oră, iar terapeuții susțin că efectele pozitive pot apărea imediat sau la câteva zile după masaj. De asemenea, unii pacienți este posibil să experimenteze efecte adverse precum durerile de cap, oboseala sau o ușoară rigiditate a mușchilor. (6)

Utilizare terapeutică

Masajul este folosit preponderent pentru afecțiuni și dureri ale mușchilor și oaselor (dureri de spate, de gât, de umeri, de articulații, cauzate de artrită), dar și pentru tulburări interne (constipația, tulburări digestive) sau de altă natură (depresia, oboseala, insomni, dureri de cap). Shiatsu se consideră că poate curăța organismul de toxine, îmbunătățește sistemul imunitar și postura corporală. Beneficiul principal pe care îl aduce, indiferent de ceea ce tratează, este însă relaxarea și inducerea stării de bine. (1), (3)
Masajul Shiatsu este folosit și de bolnavii de cancer ca metodă complementară în tratamentul convențional, pentru minimizarea efectelor adverse: senzațiile de vomă, depresia, managementul durerii, etc. (7)
În ultimul timp masajul Shiatsu a început să fie folosit și în cazul femeilor însărcinate, a mamelor care au născut de curând și chiar a bebelușilor. Scoțând în evidență beneficiile pe care le aduce  prin respirația corectă, anumite tehnici de atingere, exerciții fizice și o postură a corpului adecvată, terapeuții care promovează acest masaj câștigă din ce în ce mai mulți adepți în rândul acestor categorii de populație. (8)

Polemica privind masajul Shiatsu

Ca orice formă de terapie alternativă, nici masajul Shiatsu nu este acceptat în unanimitate, mai ales în condițiile în care cercetările despre acesta sunt puține și practic majoritatea aspectelor pe care le susține nu sunt demonstrate.
Câteva dintre agumentele aduse de adepții și oponenții acestui tip de terapie:

Argumente pro

  • Multe persoane descriu experiența masajului Shiatsu ca fiind aducătoare de relaxare (1)
  • Shiatsu se adresează și celor care nu suferă de o afecțiune, ci vor doar să prevină boala, să mențină echilibrul energetic (2)
  • Masajul Shiatsu are o formă de aplicare mult mai igienică și mai comodă decât alte tipuri de masaj pentru că nu presupune aplicarea de uleiuri sau alte loțiuni ori substanțe pe piele (1)
  • Shiatsu se adresează unei palete foarte largi de vârste, de la bebeluși până la persoane în vârstă (2)
  • Unele tehnici de masaj se pot auto-aplica, nemaifiind nevoie ca pacientul să meargă la terapeut. (5)
  • Ca majoritatea terapiilor alternative, presupune o abordare holistică, în sensul că vizează starea de sănătate la nivel mental și fizic, nu doar rezolvarea simptomelor care survin la un moment dat (2)
  • Este o metodă sigură și non-invazivă pentru că nu presupune ingerarea de substanțe sau alte proceduri care ar putea dăuna (2)

Argumente contra

  • Acest tip de masaj are o serie de contra-indicații: existența unor afecțiuni sau tulburări (osteoporoza, infecții sau răni la nivelul pielii), sarcina,  intervenții chirurgicale recente. (1)
  • Nimeni nu a reușit până în prezent să demonstreze existența punctelor de acupunctură, a energiei care circulă de-a lungul organismului ori a meridianelor, aspecte valabile și în cazul acupuncturii. Acestea sunt noțiuni teoretice prin care se încerca acum sute de ani explicarea funcționalității corpului uman.
  • Tehnicile de respirație corectă, exercițiile de întindere musculară și un stil de viață sănătos, elemente cu care masajul Shiatsu este combinat uneori, sunt unanim recunoscute și acceptate ca factori care îmbunătățesc starea de sănătate, de aceea  obținerea unor efecte pozitive nu poate fi pusă în aceste condiții pe seama masajului care stimulează meridianele și deblochează căile prin care circulă energia.
  • Susținătorii acestui tip de terapie nu s-au pus de acord în ceea ce privește numărul de meridiane existente în corp, aspect care pune sub semnul întrebării veridicitatea existenței acestor canale. Pe de altă parte ei nu au argumente în favoarea unui număr mai mic sau mai mare de meridiane. (4)
  • Unii critici consideră că efectele benefice ale masajului Shiatsu pot veni din încrederea pe care pacientul o are în această formă de terapie, cu alte cuvinte să fie implicat efectul placebo. (4)
  • Masajul Shiatsu poate provoca efecte adverse grave atunci când nu este aplicat corespunzător, ținându-se cont de condiția medicală a pacientului. În acest sens este de interes un studiu de caz în care un pacient care a urmat mai multe ședinte de Shiatsu a avut parte de o fractură a stentului, un dispozitiv medical folosit pentru a menține arterele permeabile. (9)

Dovezi științifice privind efectul masajului Shiatsu

Cercetarea privind masajul Shiatsu este deficitară. Puține studii sau teste clinice și-au îndreptat atenția spre această formă de terapie. De cele mai multe ori, masajul Shiatsu este folosit în combinație cu acupunctura, ori în aceste condiții este dificil de decelat efectul exclusiv al masajului asupra stării de sănătate.

Cu toate acestea persoanele care apelează la masajul Shiatsu apreciază că au obținut efecte benefice în reducerea durerii, în relaxare sau îmbunătățirea stării de spirit. În orice caz, aceste evaluări sunt subiective, de aceea este nevoie de studii mai multe și mai ample care să confirme capacitatea curativă a masajului Shiatsu.
Iată doar câteva din concluziile la care s-a ajuns până acum, aceste studii putând fi considerate o bază de la care să se realizeze altele mai riguroase, care să respecte metodologia experimentală:

Un studiu realizat la nivel european a vizat efectul pe care masajul Shiatsu l-a avut asupra unor pacienți care sufereau de dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor. Evaluarea pacienților la trei și la 6 luni a arătat o ușoară reducere a simptomelor de care sufereau: oboseală, stress, lipsă de enrgie. (7)

În ceea ce privește efectul masajului Shiatsu asupra vindecării cancerului nu există dovezi științifice care să susțină proprietățile sale curative. Deși frecvent utilizat în reducerea efectelor asociate cu tratamentul prin chimioterapia al cancerului, nici aici studiile nu aduc o certificare validă. Într-o meta-analiză a testelor clinice și a studiilor privind acest tip de masaj, cercetătorii de la Universitatea Thames Valley nu au identificat foarte multe care să fi urmărit acțiunea masajului în sine, majoritatea erau combinații între Shiatsu și acupresupunctură. Un singur studiu a vizat acțiunea masajului Shiatsu asupra urmărilor chimioterapiei, însă a fost realizat în niște condiții experimentale atât de slabe calitativ, încât rezultatele nu pot fi luate în considerare. (7)

Într-un studiu pilot realizat în Brazilia, o parte dintre pacienții care sufereau de fibromialgie au urmat un tratament bazat pe masaj Shiatsu, iar o altă parte a primit doar un ghid cu sfaturi utile pe care să le aplice pentru a reduce simptomele. Evaluarea stării de sănătate a adus diferențe semnificative între cele două grupuri: cei care avuseseră parte de masaj au raportat o scădere a intensității durerii și o îmbunătățire a somnului spre deosebire de ceilalți. Masajul Shiatsu nu a avut însă efecte semnificative la nivelul anxietății pacienților. (10)

Data actualizare: 16-09-2013 | creare: 02-07-2007 | Vizite: 20992
Bibliografie
(1)Shiatsu-What Should I Know About It?, link: https://altmedicine.about.com/od/massage/a/shiatsu.htm
(2)What is shiatsu, link: https://www.wellmother.org/about/what-is-shiatsu
(3)About Shiatsu, link: https://www.shiatsusocietyireland.com/
(4)What is Shiatsu Massage?, link: https://www.wisegeek.org/what-is-shiatsu-massage.htm
(5)Shiatsu, link: https://www.acupuncturetoday.com/abc/shiatsu.php
(6)https://sante-medecine.commentcamarche.net/contents/906-le-shiatsu-grands-principes-et-precautions
(7)Shiatsu , link: https://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/treatment/complementary-alternative/therapies/shiatsu
(8)Course: Shiatsu and maternity care, link: https://www.wellmother.org/midwives-birth-support/course-shiatsu-maternity-care
(9)Fracture and Collapse of Balloon-Expandable Stents in the Bilateral Common Iliac Arteries Due to Shiatsu Massage, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00270-011-0336-2
(10)Effects of shiatsu in the management of fibromyalgia symptoms: a controlled pilot study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23830713
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!