Sezonul și regiunea în care se naște copilul influențează riscul pentru boala celiacă

©

Autor:

Sezonul și regiunea în care se naște copilul influențează riscul pentru boala celiacă
Potrivit unei publicații recente în jurnalul științific „Archives of Diesease in Childhood”, infecțiile virale circulante și deficitul de vitamina D în perioada gestațională ar putea explica modelul temporal și geografic asociat cu apariția bolii celiace în copilărie.

Boala celiacă, enteropatia glutenică sau intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună cu un determinism genetic puternic, deși factorii ambientali sunt de asemenea implicați în etiologia acestei patologii. Mai multe informații despre boala celiacă găsiți aici.

Studiul a inclus 1,912,204 copii născuți în Suedia în perioada anilor 1991 și 2009, dintre care 6,569 au avut prezentat un diagnostic de certitudine, confirmat prin biopsie, de boală celiacă.

În urma prelucrării statistice a datelor, s-a observat un tipar al riscului de boală celiacă mai mare cu 10% în rândul copiilor născuți primăvara (martie-mai), vara (iunie-august) și toamna (septembrie-noiembrie), comparativ cu micuții născuți în perioada iernii (decembrie-februarie).

A fost identificat un tipar și în ceea ce privește regiunea natală: riscul de boală celiacă a fost mult mai mare în regiunea sudică a țării, scăldată în lumina soarelui vara și primăvara, în comparație cu cei născuți în regiunile nordice, unde primăvara este mult mai rece, iar vara foarte scurtă.

Riscul de a dezvolta boala celiacă în primii 15 ani de viață a fost semnificativ mai mare în rândul fetelor, independent de factorii de mediu.

Designul studiului, observațional prospectiv, a condus la identificarea unor asocieri și nu a unor relații de cauzalitate, care au permis formularea unor ipoteze. Dintre acestea, cele mai plauzibile menționează rolul infecțiilor virale sezoniere și aportul insuficient de vitamina D în sarcină, conform opiniei cercetătorilor.

Una dinte explicațiile cu privire la riscul pentru boala celiacă în rândul copiilor născuți primăvara/vara este probabilitatea inițierii diversificării și introducerii glutenului toamna/iarna, când expunerea la infecțiile virale sezoniere este foarte intensă.

Infecțiile virale modifică compoziția normală a florei bacteriene, alterează integritatea și crește permeabilitatea mucoasei intestinale, factori favorizanți pentru apariția și debutul precoce al simptomelor bolii celiace.

Deficitul de vitamina D este frecvent amintit ca factor de risc pentru apariția afecțiunilor autoimune. „Asocierea dintre carența vitaminică și boala celiacă la copiii născuți primăvara/vara poate fi explicată de expunerea redusă (toamna/iarna) la soare în ultimul trimestru din sarcină, când dezvoltarea și programarea sistemului imun al fătului are loc.

Studii suplimentare sunt necesare pentru verificarea acestor teorii.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-10-2019 | creare: 18-08-2016 | Vizite: 2189
Bibliografie
Season and region of birth linked to heightened childhood celiac disease risk, link: Season and region of birth linked to heightened childhood celiac disease risk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția cu reovirus ar putea fi implicată în apariția bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum