Sexul şi afecţiunile cardiace

©

Autor:

Sexul şi afecţiunile cardiace

Reobişnuirea cu activităţile zilnice și implicit cu viaţa intimă este o misiune grea pentru persoanele care au suferit sau suferă de afecţiuni cardiace.

Acestea se pot întreba mereu dacă este în regulă să desfăşoare o anumită activitate, să consume un anumit aliment şi mai ales dacă activitatea sexuală le pune în pericol sănătatea. Eliminarea activităţii sexuale din viaţa lor va duce în cele mai multe cazuri la erodarea relaţiilor de cuplu, ceea ce automat va stârni ori prelungi stările de depresie ale persoanei cu afecţiuni cardiace.

Potrivit declaraţiilor emise de Asociaţia Americană a Inimii, activitatea sexuală nu este interzisă indivizilor a căror boală cardiovasculară a fost stabilizată.

Crizele ce se produc în cazul acestor afecţiuni, atacurile de cord, anghina pectorală, dar şi alte manifestări ale unei boli cardiovasculare nu se produc în timpul activităţii sexuale, de vreme ce aceasta se desfăşoară pentru scurt timp.

Cu toate acestea, este bine să ceri sfatul medicului cu privire la reînceperea vieţii sexuale. În urma unui examen fizic total, specialistul îţi va spune când şi în ce condiţii vei putea fi din nou intim cu partenerul tău. Nu te feri să discuţi cu medicul detalii legate de viaţa ta privată. El te poate ajuta să te bucuri din nou de viaţa ta de cuplu, fără să îţi periclitezi viaţa. (1)


În lipsa ajutorului de specialitate este posibil să îţi agravezi starea prin inhibarea dorinţelor naturale:

  • îţi poţi crea o stare de tensiune, de tristeţe, chiar şi de depresie;
  • îţi poţi pierde partenerul – amplificându-ţi, astfel, starea de depresie;
  • te poţi percepe într-un mod distorsionat drept o persoană ce nu mai are dreptul la plăceri.


De regulă, afecţiunile cardiace sunt însoţite de probleme de ordin sexual, probleme ce sunt generate şi de unele medicamente împotriva bolilor cardiovasculare: bărbaţii nu reuşesc să menţină o erecţie, femeile nu mai simt dorinţa sexuală. Acestea sunt motive în plus pentru a solicita sfatul şi ajutorul medicului. (2)


Dacă ai fost diagnosticat(ă) cu o afecţiune cardiacă:

  • solicită din partea medicului un examen fizic total înainte de a-ţi reîncepe viaţa intimă;
  • dacă ai suferit de infarct sau alte afecţiuni severe, se impun tehnici de recuperare fizică şi tratament autorizate de medic ce pot reduce complicaţiile posibil asociate cu activitatea sexuală;
  • în cazul în care suferi de probleme ce afectează viaţa intimă, precum imposibilitatea de a menţine o erecţie, cere sfatul medicului; el îţi va spune dacă această problemă a apărut pe fondul bolii cardiovasculare ori dacă este un rezultat al anxietăţii, depresiei, lipsei de comunicare cu partenerul etc.;
  • dacă eşti femeie şi doreşti să rămâi gravidă sau să găseşti o metodă de contracepţie – de asemenea, va trebui să abordezi o comunicare transparentă cu medicul tău;
  • nu evita să urmezi tratamentul prescris de medic dacă eşti îngrijorat că îţi va afecta viaţa sexuală. Este mai importantă sănătatea inimii tale! Mai mult, nu urma un tratament împotriva disfuncţiei erectile dacă deja îţi administrezi terapie cu nitraţi, fiindcă este o combinaţie ce afectează sănătatea. Pentru orice abatere de la tratamentul specificat de medic este necesar sfatul său avizat.


Supravegherea atentă a medicului este cu atât mai necesară cu cât persoanele diagnosticate cu afecţiuni cardiace sunt mai în vârstă. (1, 3)

Înainte de a-ţi reîncepe viaţa sexuală

Fii sigur că ştii exact care sunt simptomele ce indică faptul că îţi soliciţi inima prea mult cum ar fi:

  • durere în piept şi senzaţie de ameţeală;
  • stare de greaţă;
  • senzaţie de sufocare;
  • presiune la nivelul pieptului;
  • dacă leşini sau ai pulsul neregulat sau foarte rapid.


Dacă experimentezi aceste simptome oricând în timpul zilei şi în timpul activităţii sexuale, evită activitatea intimă şi adresează-te medicului. Dacă simptomele mai sus menţionate durează mai mult de zece minute, solicită ambulanţa imediat. (2)

Sfaturi suplimentare

Viaţa intimă este importantă, dar înţelept este să aştepţi stabilizarea stării tale fizice înainte să îţi reîncepi viaţa sexuală.

Nu în ultimul rând,

  • alege să faci sex atunci când te simţi relaxat, când eşti odihnit, nu sub presiune;
  • evită contactul intim după o masă copioasă sau după ce ai consumat o cantitate mai mare de alcool;
  • alege o cameră cu temperatură potrivită, familiară pentru a fi alături de partenerul tău – un loc unde să nu fiţi întrerupţi;
  • nu uita de preludiu: are calitatea de a te pregăti pentru partea mai solicitantă a activităţii sexuale;
  • evită acrobaţiile şi optează pentru poziţii confortabile de sex; opreşte-te ori de câte ori te simţi inconfortabil;
  • găseşte şi alte modalităţi de a creşte intimitatea între tine şi partenerul tău: mizează pe săruturi, pe mângâieri pentru a-ţi linişti perechea care se poate simţi nedorită, abandonată. (3)
  • oferă-ţi timpul de care ai nevoie pentru a te familiariza cu noua ta situaţie. Viaţa sexuală se va îmbunătăţi odată cu stabilizarea afecţiunii cardiace şi efectuarea unor ajustări în ceea ce priveşte nutriţia.

Data actualizare: 21-11-2021 | creare: 24-11-2014 | Vizite: 12912
Bibliografie
1. Sex and Heart Disease – American Heart Association, link: https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Sex-and-Heart-Disease_UCM_436414_Article.jsp;
2. Heart disease and intimacy – Medline Plus, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000540.htm;
3. Sex and heart failure – Heart Failure Matters, link: https://www.heartfailurematters.org/en_GB/Living-with-Heart-Failure/Sex-and-heart-failure.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: