Secrețiile vaginale

©

Autor:

Organele genitale feminine produc în mod normal secreții, eliminate cu un ritm variabil pentru fiecare femeie. Acestea au rol protector împotriva infecțiilor și rol lubrifiant. Secrețiile vaginale normale pot avea un aspect diferit în funcție de vârstă, activitate fizică, momentul ciclului menstrual. În general, acestea sunt clare sau albe, fără un miros puternic.


Atunci când secrețiile obișnuite își modifică culoarea, consistența, mirosul sau abundența, poate fi vorba despre o secreție anormală (patologică). Cauzele cele mai frecvente ale secrețiilor vaginale anormale sunt iritațiile (de la săpunuri, detergent, lenjerie) și infecțiile (candidoză, clamidiază, gonoree). Rareori, o secreție vaginală anormală poate fi semnul unui cancer în sfera genitală.


Secrețiile vaginale anormale necesită diagnostic și tratament prescris de către medicul ginecolog. Acesta poate include medicamente orale, unguente, ovule sau irigații locale. Dacă vă deranjează o secreție normală dar abundentă sau o secreție patologică, nu folosiți dușurile intravaginale pentru a le elimina (decât la recomandarea medicului). Acestea înlătură și bacteriile bune pentru vagin, crescând șansa de iritații sau infecții și pot avea efectul advers celui scontat - secrețiile devin mai abundente.


Articolul de față discută aspectul secrețiilor vaginale normale, cât și unele aspecte patologice sugestive pentru anumite boli. Țineți cont că descrierile sunt orientative și nu înlocuiesc o consultație ginecologică. Dacă aveți o infecție vaginală, evitați contactul sexual până la vinecare; în general, tratamentul va fi administrat și partenerului, chiar dacă nu prezintă simptome. (1, 2)

Secrețiile vaginale normale

Secrețiile vaginale sunt normale la toate femeile. Acestea sunt produse în principal de către colul cervical și pereții vaginului. Culoarea, consistența și cantitatea acestei secreții variază de la o femeie la alta. Unele femei au o secreție vaginală zilnică, pe când altele doar din când în când. În general, secrețiile sunt mai abundente la vârsta fertilă (între prima menstruație și menopauză), datorită nivelului crescut de estrogen în această perioadă.


O secreție vaginală normală are următoarele caracteristici:

  • Culoare incoloră, albă, alb-gălbui, maronie după menstruație
  • Textură fluidă, elastică și subțire sau mai densă
  • Cantitate mică-moderată
  • Miros normal (nederanjant) sau absent


Există numeroase situații fiziologice (normale) în care această secreție își poate modifica aspectul, rămânând totuși în parametrii descriși mai sus:

  • Perioade de stres
  • Excitație sexuală
  • Ovulație
  • Medicamente (anticoncepționale)
  • Sarcină


Este normal să aveți secreții vaginale în perioada sarcinii. Majoritatea femeilor constată o creștere în fluxul acestor secreții, întrucât cervixul și vaginul își schimbă conformația și totodată „luptă” mai susținut împotriva eventualelor infecții. Spre ultimele săptămâni înainte de naștere, secrețiile vaginale pot crește mult, fiind uneori confundate cu urina. Cu puțin timp înainte de a intra în travaliu (poate fi vorba despre ore sau chiar o săptămână), are loc eliminarea dopului de mucus („dop gelatinos”). Acest mucus gros este prezent în colul uterin pentru a proteja fătul și este eliminat cu puțin timp înainte de naștere. Poate fi eliminat în mai multe episoade și este o secreție densă, gelatinoasă, transparentă sau albă care poate conține striuri de sânge.


Este normal pentru nou-născuții de sex feminin să prezinte secreții vaginale, datorită estrogenilor materni în cantitate mare. Acestea trebuie să dispară, însă, în primele 2 săptămâni de viață. (1, 3, 4)

Cauzele secrețiilor vaginale

Per total, cauzele patologice ale secrețiilor vaginale anormale pot fi:
Infecții netransmise sexual:

  • Vaginoză (colonizare a vaginului cu alte specii de bacterii, când se modifică pH-ul normal)
  • Candidoză (infecție cu specii de Candida, de obicei C. albicans)

Infecții transmise sexual

Cauze neinfecțioase

  • Cauze iritative sau alergice (săpunuri, latex, spermă)
  • Corpi străini intravaginali (tampoane)
  • Polipi de col cervical
  • Tumoră de tract genital (vagin, uter, trompe)
  • Fistulă (un traiect anormal ce conectează două cavități - de exemplu, o fistulă uro-vaginală poate conecta uretra cu vaginul) (5)


Cum sunt secrețiile vaginale anormale (patologice)

În general, secrețiile vaginale anormale reprezintă o modificare de la caracteristicile unei secreții normale ca și flux, culoare, consistență, miros. Sunt deseori însoțite de alte semne și simptome în sfera genitală:

  • Mâncărime, usturime
  • Roșeață
  • Durere la nivel vaginal sau în partea de jos a abdomenului
  • Durere sau usturime la urinare
  • Durere sau neplăcere în timpul actului sexual
  • Febră


Cele mai comune aspecte ale secrețiilor vaginale anormale sunt:

  • Secreție de culoare alb-gri, fluidă, cu miros de pește - aceasta este cauzată deseori de vaginoza bacteriană și poate apărea la femeile de orice vârstă (inclusiv la copii). Deși nu este o boală cu transmitere sexuală, riscul de a face vaginoză crește după contactul sexual. Vaginoza este consecința modificării mediului bacterian normal din vagin. Bacteriile „bune” sunt înlocuite cu alte specii. Poate determina și dureri sau mâncărimi locale.
  • Secreție albă, densă, „brânzoasă”, abundentă, cu un miros vag - aceasta este caracteristică pentru candidoza vaginală. Această infecție fungică se poate datora unui tratament cu antibiotice, dar poate fi transmisă și pe cale sexuală. Femeile cu diabet au un risc mai mare de a face candidoză. Determină și mâncărime sau usturime.
  • Secreție galbenă, verzuie, spumoasă, în cantitate mare, cu miros neplăcut - cauzată de tricomoniază, boală cu transmitere sexuală determinată de un parazit. Poate determina și mâncărimi, usturimi, durere și tumefiere în regiunea genitală, cât și neplăceri la urinare.
  • Secreție anormală și vezicule în regiunea genitală - vezicule clare, cu lichid incolor sau care s-au detașat și a rămas o zonă mică ce ustură, doare, eventual pulsatil. Aspectele sunt sugestive pentru herpesul genital.
  • Secreție anormală (uneori verzuie) cu sângerare vaginală și/ sau durere pelvină - mai frecvent incriminate pentru aceste manifestări sunt clamidioza și gonoreea. Acestea sunt infecții cu transmitere sexuală și uneori durerea în abdomenul inferior și sângerarea vaginală (între menstruații) pot fi mai semnificative decât secreția anormală. (2, 5)


Când te prezinți la medic

Atunci când considerați că aveți o secreție vaginală anormală, mai ales când există și alte simptome de însoțire, sunați-vă medicul de familie sau direct medicul ginecolog. Dacă sunteți nesigură, este mai bine să controlați acest simptom decât ca o afecțiune să rămână netratată. Uneori, secreția vaginală anormală poate fi și singurul simptom al unei boli infecțioase sau al unei tumori.


În general, contactați-vă medicul în scurt timp dacă:

  • Aveți secreții vaginale anormale și durere în abdomenul inferior
  • Aveți secreții vaginale anormale și ați avut contact sexual cu un partener cu o infecție cu transmitere sexuală
  • Aveți secreții anormale (care, eventual, reapar după tratament) și aveți sete puternică și urinați frecvent, sunteți obosită și ați pierdut mult în greutate - semne de diabet zaharat
  • Aveți vezicule sau mici eroziuni dureroase ori alte leziuni în regiunea genitală
  • O fetiță care nu a ajuns la pubertate are secreții vaginale anormale (1)


La ce medic te adresezi și la ce să te aștepți

Puteți să vă adresați medicului de familie sau direct unui medic ginecolog. În general, vaginoza și candidoza pot fi diagnosticate și tratate pe baze clinice (printr-o discuție despre simptomele dvs. și o consultație). Alte afecțiuni necesită investigații suplimentare, care pot fi realizate doar de către medicul ginecolog.


Medicul vă va adresa numeroase întrebări legate de apariția și evoluția simptomelor, de igiena locală, viața sexuală și consulturile ginecologice anterioare. Menționați dacă luați anumite medicamente sau aveți alergii, cât și metodele pe care le-ați încercat la domiciliu pentru a ameliora simptomele. Consultul clinic implică un examen pelvin, care se realizează pe masa ginecologică. În special dacă aveți o infecție, puteți resimți o durere sau neplăcere moderată, atunci când se inseră valvele sau speculumul. Acestea sunt instrumente utilizate pentru a depărta pereții vaginului și a vizualiza interiorul vaginului și colul uterin. (1, 5)

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul implică diferite investigații, în funcție de cauza suspectată:

  • Vaginoză sau candidoză - când simptomele sunt înalt sugestive, nu mai sunt necesare alte investigații. Un test rapid al pH-ului vaginal poate distinge între cele două afecțiuni.
  • Infecții - Recoltarea de secreție vaginală (de obicei folosind un bețișor steril, lung, cu vată la un capăt) și examinarea la microscopic/ cultivarea microbiologică a probei.
  • Malignități - examen Papanicolau, pentru a identifica modificări pre-canceroase în celulele colului cervical; examene imagistice (ecografie, CT, RMN) pentru a vizualiza o formațiune tumorală înaltă (nu se vede la examenul clinic) (5)


Ce trebuie să știi despre tratament

Secrețiile vaginale anormale sunt un simptom și nu o boală. Așadar, tratamentul se adresează bolii de bază și este țintit:

  • Tratament oral sau intravaginal cu antifungice, la care se pot adăuga unguente locale, pentru candidoză.
  • Tratament oral sau intravaginal cu metronidazol și clindamicină pentru vaginoză.
  • Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală necesită identificarea și tratarea partenerilor sexuali infectați. Se prescriu antibiotice pentru clamidioză (azitromicină, doză unică) și metronidazol pentru tricomoniază.
  • Eliminarea corpilor străini intravaginali, manevră uneori urmată de o cură scurtă de antibiotice
  • Identificarea agentului care a cauzat iritația sau alergia și eliminarea acestuia.
  • Excizia chirurgicală a polipilor.
  • Tratament complex (chirurgical, radioterapie, chimioterapie), individualizat pentru tumori. (5)


Dietă și mod de viață

Pentru a preveni și ameliora secrețiile vaginale anormale, țineți cont de următoarele recomandări:

  • Mențineți zona genitală curată și uscată
  • Evitați săpunurile puternic parfumate, spray-urile genitale sau băile cu spumă, deoarece pot fi iritante
  • Evitați îmbrăcămintea foarte mulată și materialele sintetice (utilizați lenjerie de bumbac, desuuri care au bumbac în zona genitală)
  • Nu folosiți irigatorul intravaginal. Acesta poate modifica flora normală vaginală, predispunând la vaginoză sau candidoză. În plus, împinge bacteriile prezente în vagin mai sus, cauzând infecții mai grave.
  • Consumați iaurt cu acțiune probiotică (conține culturi bacterine vii) și/ sau luați medicamente probiotice când urmați un tratament cu anticoncepționale, mai ales dacă ați mai avut candidoză vaginală în trecut.
  • Mențineți valorile glicemiei normale, dacă aveți diabet zaharat
  • Dacă aveți o infecție cu transmitere sexuală, informați-vă partenerul care necesită și el tratament și evitați contactul sexual până la confirmarea vindecării. Altfel, este posibil ca partenerul să reactiveze infecția dvs. , chiar dacă el nu are simptome.
  • Realizați testul Papanicolau o dată la 3 ani sau Papanicolau + testul pentru HPV, odată la 5 ani, pentru femeile peste 30 de ani, pentru a detecta precoce cancerul de col uterin. (1, 6, 7)


Concluzii - de reținut

  • Secrețiile vaginale sunt normale la orice femeie, mai ales la vârsta fertilă. În sarcină, fluxul acestor secreții este crescut.
  • Caracteristicile secrețiilor vaginale normale se modifică în cursul unei luni și în anumite situații fiziologice. Rămân însă de culoare transparentă/ albă/ gălbuie, de textură subțire, apoasă sau groasă, lipicioasă, cu un miros discret și în cantitate mică-medie.
  • Există diferențe mari în privința secrețiilor vaginale normale de la o femeie la alta, motiv pentru care trebuie să cunoașteți ce este normal pentru dvs.
  • Orice deviere semnificativă de la normal (în flux, culoare, miros) poate fi semnul unei afecțiuni genitale. În general, acestea sunt acompaniate și de alte simptome locale.
  • Vaginoza, candidoza și alte infecții sunt cele mai comune cauze ale secrețiilor vaginale anormale, dar rareori fi vorba și despre o tumoră.
  • Secrețiile vaginale anormale necesită investigație și tratament oferite de către medicul ginecolog.
  • Candidoza și vaginoza sunt boli care reapar la multe femei, astfel încât poate fi util să vă adaptați obiceiurile igienice și alimentare pentru a preveni noi episoade. (1, 2)

Data actualizare: 21-03-2014 | creare: 21-03-2014 | Vizite: 472257
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce este un tuseu vaginal?
  • Ce este secreția vaginală?
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  •