Sechelele cardiologice sunt puțin probabile în urma unei forme ușoare de COVID-19

©

Autor:

Sechelele cardiologice sunt puțin probabile în urma unei forme ușoare de COVID-19

Un studiu realizat de Universitatea din Londra sugerează că o infecție de formă ușoară cu Covid-19, are șanse mai mici de a provoca daune de durată ale structurii sau funcției inimii.
Studiul s-a efectuat pe 149 de lucrători din domeniul sănătății recrutați de la Barts Health și Royal Free London NHS și este la momentul actual cel mai mare și detaliat studiu privind efectele infecției cu Covid-19 asupra inimii. Ingrijorarea rezultă din faptul că pacienții cu infecție severă Covid-19, pot asocia și cheaguri de sânge, inflamații și leziuni la nivelul inimii, lucru care poate fi provocat uneori chiar și de infecții cu forme ușoare.


Cercetătorii au identificat participanții cu infecție ușoară de Covid-19, iar aceștia au fost supuși săptămânal analizării probelor de sânge, salivă și exudate nazale, timp de 16 săptămâni. La 6 luni post-infecție, s-au efectuat evaluări imagistice asupra cordului, RMN cardiac, la aproximativ 74 de participanți, iar datele au fost comparate cu probele oamenilor sănătoși, care nu au fost anterior infectați.


În urma evaluării, nu s-a găsit nicio diferență privind mărimea ventriculului stâng, responsabil de pomparea sângelui în organism, la pacienții infectați, față de cei sănătoși. De asemenea, elasticitate aortei a rămas nemodificată. La analizarea probelor de sânge, nu s-au găsit diferențe privind doi biomarkeri cardiaci importanți, și anume troponina și NT-proBNP.


Echipa de cercetărori și cardiologi, sugerează că studiile ar trebui să se îndrepte asupra pacienților afectați grav de Covid-19, deoarece există puține beneficii in sceening-ul cardiac al persoanelor ce au avut o formă ușoară de Covid-19. Studiile viitoare ar trebui să iși îndrepte atenția asupra impactului pe care il poate avea acest virus asupra inimii, în special la pacienții ce au avut forme severe de Covid-19.


Pe parcursul acestei pandemii, cercetătorii au făcut progrese în ceea ce privește investigațiile privind efectele pe termen scurt și lung asupra sistemului cardiac și circulator. Încă necesită studii suplimentare, dar la momentul de față, nu pare să fie asocieri între formele ușoare de Covid-19 și funcția cardiacă.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 463
Bibliografie
Mild COVID-19 infection is very unlikely to cause lasting heart damage, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210508082940.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  •