Sânge în scaun
Sângele în scaun (hemoragia rectală) este un semn care arată o leziune undeva pe traseul sistemului digestiv. Deși poate fi o descoperire alarmantă, ducând mai ales cu gândul la cancer, hemoragia rectală este mai frecvent benignă. Aspectul sângelui din materii fecale poate varia de la roșu aprins, până la roșu închis sau chiar negru, când sângele a fost digerat. Poate fi prezent amestecat cu materiile fecale sau să apară la sfârșitul actului de defecație, poate păta hârtia igienică sau lenjeria intimă. Aceste lucruri sunt importante deoarece pot sugera locul de unde provine hemoragia și cauza sa.
Înainte de a vă îngrijora, asigurați-vă că ceea ce vedeți este cu adevărat sânge - consumul de sfeclă roșie poate colora scaunele în roșu. Suplimentele cu fier și spanacul pot cauza scaune negre.
Cele mai comune cauze de apariție a sângelui în scaun sunt:
- hemoroizii
- fisurile anale
- fistulele anale
- polipii intestinali
- infecțiile stomacului și a intestinelor.
Totuși, sângele în materiile fecale poate fi singura manifestare a unui cancer de colon în stadiu incipient, motiv pentru care această situație nu trebuie neglijată.
Hemoragia rectală necesită investigare medicală. Adresați-vă medicului de familie; uneori, acesta vă va trimite la o consultație cu un medic internist, gastroenterolog sau chirurg. Chiar dacă știți că suferiți de hemoroizi, nu presupuneți că sângerarea se datorează lor, până când nu au fost evaluați de către un medic. Riscul de cancer colorectal este mult mai mare după vârsta de 60 de ani, motiv pentru care persoanele trecute de vârsta a doua sunt investigate mai rapid și în amănunt, când prezintă acest simptom.
Dacă sângerați în cantitate mare, sunteți amețit sau aveți scaune negre ca păcura, moi și lucioase, prezentați-vă de urgență la spital sau sunați la numărul de urgență 112. (1, 2)
Cum apare și ce semnifică sângele în scaun
Tubul digestiv este traseul pe care îl urmează alimentele și lichidele, pentru ca substanțele nutritive să fie absorbite și utilizate de către corp. Cuprinde câteva segmente:
- Cavitatea orală (gura) și esofagul (tubul prin care trece mâncarea după ce este înghițită)
- Stomacul - locul unde au loc o mare parte din procesele digestive
- Intestinul subțire - aici se continuă digestia și se absorb apa și nutrienții
- Intestinul gros (colonul) - deși se mai absorb apă și săruri, colonul are în principal rolul de depozitare a reziduurilor alimentare, descompunere și formare a materiilor fecale
- Rectul și anusul - rectul este un segment de tub digestiv de câțiva centimetri, unde scaunul este depozitat înainte de defecație; anusul fiind un sfincter aflat sub control voluntar, acest sistem asigură că defecația este un act voluntar.
Deși este uneori numită hemoragie rectală, sângele în materii fecale se referă la hemoragia de tub digestiv, exteriorizată pe la nivel ano-rectal. Astfel, prezența sângelui în materiile fecale poate semnifica o leziune oriunde pe traseul digestiv. Sângele poate apărea în leziuni de varii feluri, cum ar fi inflamații, infecții, defecte ale vaselor, formațiuni benigne sau maligne, tratament cu medicamente anticoagulante.
În general, aspectul scaunului și al sângelui pot indica localizarea hemoragiei:
- Sânge roșu aprins („proaspăt”), care apare după scaun („coafează ” scaunul) - localizarea hemoragiei este rectală sau anală.
- Sânge roșu mai închis, amestecat cu materiile fecale - sângerarea este la nivelul colonului. Totuși, sângerarea în cantitate mare poate produce sânge roșu aprins și puțin amestecat cu materiile fecale, indiferent de localizare.
- Scaun vișiniu închis sau negru ca păcura, lucios, în care sângele este bine amestecat cu materiile fecale - sângerare din partea superioară a tubului digestiv (esofag, stomac, intestin subțire). Acest tip de hemoragie poartă numele de melenă. Aspectul scaunului se explică prin digestia sângelui pe traseul tubului digestiv, până a ajuns să fie eliminat. (1, 2)
Cauze de sânge în scaun la adult
Există o multitudine de cauze pentru apariția sângelui în scaun. Deși unele sunt similare, frecvența acestor cauze variază între copii de diferite vârste și adulți. În continuare, sunt discutate pe scurt cele mai comune cauze de hemoragie rectală.
Cauze comune
- Hemoroizi - aceștia sunt vene dilatate din preajma rectului. Pot cauza dureri și sângerări, mai ales după tranzitul intestinal. De obicei sângeră puțin, la sfârșitul defecației, colorând hârtia igienică în roșu aprins.
- Fisuri anale - o ruptură fină în țesutul anal, care cauzează dureri puternice și senzația de defecație falsă, când materiile fecale nu sunt prezente în rect. Pot determina o sângerare de culoare roșu aprins, în cantitate mică.
- Fistulă ano-rectală - un canal anormal, care conectează ultima porțiune digestivă cu pielea din apropierea anusului. Este un traiect cu diametrul mic ce deviază de la pasajul digestiv și se deschide la piele. Poate da sângerări și dureri puternice. Apare mai des în cazul infecțiilor netratate din regiune sau la persoanele cu boli inflamatorii cronice ale colonului.
- Diverticuli - zone slăbite ale mucoasei digestive, care arată ca niște pungi („degete de mănușă”) în interiorul tubului digestiv. Pot fi prezenți unul sau mai mulți diverticuli și cel mai des apar în colon. Uneori, vasele de sânge slăbite din interiorul diverticului se pot rupe, cauzând hemoragie nedureroasă - sânge roșu, amestecat mai mult sau mai puțin cu materiile fecale (în funcție de localizare).
- Angiodisplazie - în această boală, vasele din mucoasa colonului se dilată și pot sângera, fără a cauza durere. Boala este prezentă mai ales la vârstnici și leziunile se localizează de preferință în prima porțiune a colonului.
- Gastroenterite - infecția virală sau bacteriană a stomacului sau intestinelor poate cauza diaree cu sânge. Sunt prezente și alte semne ale infecției, precum febra.
- Ulcere gastrice sau duodenale - acestea sunt cel mai frecvent dureroase, cu episoade de exacerbare; sângerarea se exteriorizează sub formă de melenă.
- Polipi - polipii sau adenoamele sunt formațiuni tumorale benigne, ce se formează din mucoasa colonului sau rectului, mai ales la persoanele în vârstă. Aceștia pot sângera, cu aspectul scaunului în funcție de localizarea hemoragiei. Deși majoritatea nu cauzează nicio problemă, există forme de boală cu polipi multipli și un risc mare de malignizare.
- Cancer de colon sau rect - aceste tipuri de cancer sunt destul de frecvente la vârsta a treia, dar uneori pot afecta și persoanele tinere. Pot evolua fără simptome timp îndelungat și pierderea de sânge poate fi și ea microscopică.
- Boli inflamatorii cronice ale colonului (boala Crohn, rectocolita ulcerativă) - boala Crohn poate afecta întreg tubul digestiv și determină episoade de diaree cu sânge și durere abdominală. Rectocolita ulcerativă, așa cum îi spune și numele, cauzează formarea de ulcere (pierdere de substanță) profunde, restrânse la nivelul intestinului gros și rectului. Aceste boli evoluează timp îndelungat, pot determina sângerări cu aspect variabil (în funcție de localizarea leziunilor) și prezintă episoade de agravare și între ele, perioade cu simptome mai limitate sau absente.
Cauze rare
- Sângerare masivă de tract intestinal superior (varice esofagiene rupte)
- Diverticul esofagian Meckel
- Traumatisme
- Colită ischemică
- Endometrioză (2, 4)
Cauze de sânge în scaun la copil
Cauze comune
- Înghițirea sângelui matern - la sugarii hrăniți natural, când mama are leziuni ale sânului.
- Fisuri anale - prezente mai ales la nou-născuți și sugari, dar pot apărea și mai târziu în copilărie. Se manifestă cu durere (exprimată prin plâns) și sânge roșu aprins; fisurile sunt vizibile la inspecție.
- Alergia la proteinele din lapte - poate cauza diaree, scădere în greutate, sângerare rectală vizibilă sau microscopică.
- Diaree infecțioasă - gastroenterite cauzate de diverși agenți și infecții cu Clostridium difficile (după tratamentul cu antibiotice)
- Invaginație - o ansă intestinală (un segment) se telescopează în următoarea și tranzitul intestinal se oprește. Scaunul are aspectul caracteristic de „jeleu de zmeură”, cu mucus și sânge. Mai apar durere abdominală și vărsături. Afecțiunea apare cel mai comun în grupul de vârstă 6-18 luni.
- Volvulus - o porțiune din intestin se rotește în jurul inserției sale la peretele abdominal, ceea ce determină „sugrumarea” ansei, prin blocarea circulației sangvine. În plus, tranzitului intestinal se oprește. La nou-născuți, apar vărsături cu bilă și melenă; aceasta este un semn destul de tardiv, când intestinul a fost puternic afectat (gangrenat).
- Polipi juvenili.
- Diverticul Meckel - apare mai frecvent la băieți, înainte de 2 ani. Diverticulul are o localizare specifică în intestin, iar hemoragia cu sânge roșu aprins pe care o cauzează periodic este nedureroasă.
Cauze rare
- Abuz sexual
- Megacolon congenital
- Hemangioame, malformații arterio-venoase
- Sindrom hemolitic-uremic
- Trombocitopenie (2, 3, 4)
Simptome de însoțire; este cancer de colon?
În cele mai multe cazuri, sângele în scaun se datorează unei afecțiuni comune de la nivel ano-rectal (hemoroizi, fisuri anale). Simptomele de însoțire pot fi:
- Senzații de usturime, mâncărime anală
- Dureri spontane sau la defecație, prolaps rectal (mucoasa slăbită iese prin anus)
- Sânge în cantitate mică, roșu aprins, care apare la sfârșitul defecației (nu este amestecat cu scaunul)
- Uneori, puteți vizualiza leziunea, cu ajutorul unei oglinzi
Cancerul de colon este o boală mai frecventă după vârsta de 40 de ani. Poate evolua mult timp fără simptome, dar poate avea și manifestări precum:
- Durere abdominală, senzație de disconfort
- Anemie (paloare, oboseală, amețeală, palpitații)
- Scădere în greutate
- Modificări ale tranzitului intestinal - diaree sau constipație (4)
Este sângele în scaun o urgență?
În general, observarea sângelui în scaun necesită un consult medical în scurt timp (zile-săptămâni). Atunci când hemoragia este în cantitate mare sau aveți simptome ale pierderii importante de sânge (amețeală, oboseală, leșin), sunați serviciul de urgență 112. Melena (hemoragia care determină scaunul negru, moale, lucios) este și ea o urgență medicală, deoarece sângerarea este de obicei în cantitate mare. (1)
Când te prezinți la medic
Vizualizarea de sânge în scaun este un simptom important care necesită măcar un consult clinic medical. Chiar dacă știți că aveți hemoroizi, nu evitați consultul medical, decât dacă aceștia au fost evaluați recent. În special dacă sunteți trecut de vârsta a doua, programați o consultație în scurt timp (câteva zile). Dacă sângerați în cantitate mare sau aveți melenă, ajungeți de urgență la spital, fie pe cont propriu, fie apelând numărul de urgență 112.
Anumite grupe de pacienți trebuie educați de către medicul curant să își evalueze aspectul scaunului în fiecare zi și să se prezinte la spital în cazul apariției de sânge. De exemplu, acest lucru este valabil pentru pacienții cu ciroză și varice esofagiene. (1)
La ce medic te adresezi și la ce să te aștepți
Dacă ați observat sânge în scaun, contactați-vă medicul de familie, pentru o evaluare inițială. Acesta vă va consulta și, dacă dispune de această aparatură, va realiza o ecografie abdominală. Examenul clinic se va axa pe sistemul digestiv (abdomen). Pentru a identifica patologia ano-rectală și în special cea malignă, este posibil ca medicul să realizeze un examen rectal. Această manevră implică palparea interiorului rectului cu un deget (cu mănușă de unică folosință). În plus, veți fi întrebat despre sângele din scaun (în ce cantitate, ce aspect, cât de des a apărut, etc.), istoricul personal și familial. Medicul poate recomanda și un set de analize de laborator.
În funcție de descoperirile medicului de familie, acesta vă poate trimite la un medic de altă specialitate, pentru investigații mai amănunțite. Acest medic poate fi:
- Chirurg - pentru tratamentul hemoroizilor și fisurilor anale
- Gastroenterolog sau internist - pentru investigarea în amănunt a bolilor sistemului digestiv
- Oncolog - când există certitudinea unei mase tumorale
În funcție de ce suspiciune de boală aveți, veți programa un consult de specialitate imediat, în scurt timp sau în câteva săptămâni. Sângerarea rectală necesită trimitere de urgență, cu suspiciune de cancer când:
- Aveți peste 40 de ani și ați avut scaune inexplicabil moi și/ sau mai frecvente, în ultimele 6 săptămâni
- Aveți peste 60 de ani și ați avut sângerări timp de 6 săptămâni sau mai mult și/ sau tranzitul intestinal a fost modificat mai mult de 6 săptămâni
- Medicul de familie a palpat o formațiune intrarectală sau în abdomen
- Aveți anemie
- Aveți rectocolită ulcerativă
- Aveți un istoric familial de cancer de colon (1, 2)
Cum se pune diagnosticul
Există numeroase metode pentru a investiga prezența sângelui în scaun, folosite în funcție de suspiciunea diagnostică formulată clinic. Acestea includ:
- Analize de sânge - hemoleucogramă, pentru a vedea dacă există anemie sau anomalii de coagulare; analize hepatice
- Test pentru sânge ocult în materiile fecale - acesta detectează sângele prezent în cantitate microscopică într-o mostră de scaun
- Rectosigmoidoscopie - se folosește un aparat ca un telescop mic pentru a vizualiza ultima porțiune a tractului digestiv, când se bănuiește că sângerarea provine de acolo.
- Colonoscopie - o tehnică similară celei anterioare, dar mai complexă, în care un tub flexibil, cu o cameră video este introdus pe tot traiectul colonului, prin dilatarea acestuia cu aer. În acest fel se vizualizează tot tractul digestiv inferior și se pot colecta mostre de țesut suspect.
- Endoscopie digestivă superioară - aceeași tehnică este folosită pentru a vedea înăuntrul tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Tehnica poate fi utilizată și pentru a opri o hemoragie.
- Radiografii simple și cu substanță de contrast - mai puțin folosite în prezent, rămân totuși utilizate pentru anumite patologii. Radiografia cu substanță de contrast implică înghițirea unei soluții cu bariu, care va umple tubul digestiv și va face structura acestuia mai vizibilă, fiind radioopac. (1, 2, 3)
Ce trebuie să știi despre tratament
Deoarece sângele în scaun este un simptom și nu o boală în sine, tratamentul este țintit către afecțiunea de bază. Cele mai comune boli și tratamente includ:
- Hemoroizi - deseori, aceștia dispar de la sine, când sunt evitate cauzele subiacente precum constipația, obiceiurile greșite de defecație, efortul fizic intens. Altel, există numeroase metode chirurgicale pentru tratamentul acestora, care variază de la intervenția chirurgicală clasică, la legarea hemoroidului cu o bandă elastică, injectarea unei substanțe care îl sclerozează sau tratamentul cu laser. Avantajele și dezavantajele acestor metode trebuie discutate cu medicul curant.
- Fisuri anale - și acestea se vindecă singure, de cele mai multe ori; pot fi necesare aplicațiile unui unguent care relaxează sfincterul anal. Când nu se vindecă, fisurile anale se pot trata chirurgical.
- Diverticuli - se poate recomanda o dietă specială sau antibiotice, când se infectează. Tratamentul definitiv este chirurgical (prin colonoscopie).
- Boli inflamatorii cronice - tratamentul lor este complex, incluzând dietă, mai multe medicamente și uneori intervenții chirurgicale.
- Ulcer - se administrează antibiotice pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, medicamente pentru a scădea aciditatea gastrică. Poate fi necesară și intervenția chirurgicală.
- Cancer - în funcție de tipul de cancer, cât de avansat este și starea pacientului, se va recomanda tratament chirurgical, însoțit sau nu de chimioterapie și radioterapie. (5)
Dietă și mod de viață
Deși sângerarea rectală este de cele mai multe ori determinată de o boală comună, există și cazuri în care este primul simptom al unei boli grave. Pentru a putea observa o anomalie în privința scaunul, este necesar să vă faceți un obicei din a evalua aspectul acestuia după fiecare vizită la toaletă. Țineți cont că anumite alimente pot colora scaunul roșu (sfeclă roșie) sau negru (spanac, suplimente cu fier).
Recomandările dietetice la persoanele care au avut un episod de sânge în scaun sunt variabile, întrucât cauzele acestui simptom diferă.
Hemoroizii fiind cea mai frecventă cauză a sângerării rectale, menționăm recomandările igieno-dietetice pentru ameliorarea acestora:
- Mențineți scaunele normale (moi) și regulate
- Creșteți aportul dietetic de fibre și lichide
- Evitați eforturile de defecație sau alte eforturi de intensitate mare (ridicare greutăți)
- Nu petreceți mult timp pe vasul de toaletă
- Folosiți hârtie igienică umezită sau șervețele umede pentru copii, în loc de hârtie igienică obișnuită, pentru a ameliora usturimea (1, 6)
Concluzii - de reținut
- Sângele în scaun este un simptom destul de frecvent la adulți, care apare mai ales din cauza hemoroizilor sau a fisurilor anale.
- La copii, fisurile anale, diareea infecțioasă, alergia la lapte, dar și evenimente mai grave (rotație sau invaginație de anse intestinale) sunt cauze comune ale sângelui în scaun.
- Culoarea sângelui și aspectul scaunului pot oferi informații despre localizarea hemoragiei în tractul digestiv.
- Sângele în scaun necesită întotdeauna investigație medicală, întrucât poate fi și manifestarea unei boli severe precum cancerul. Acesta este mai frecvent după 40 de ani.
- Făcând un obicei din evaluarea aspectului scaunului, puteți detecta precoce eventuale anomalii. (1)
2. Sângerare rectală, link: https://www.nhs.uk/conditions/rectal-bleeding/Pages/Introduction.aspx
3. Sângerare rectală la copii, link: https://www.patient.co.uk/doctor/Rectal-Bleeding-in-Children
4. Sângerare rectală, link: https://www.patient.co.uk/doctor/Rectal-Bleeding
5. Să înțelegem sângerarea rectală, link: https://my.clevelandclinic.org/disorders/rectal-bleeding/hic-understanding-rectal-bleeding.aspx
6. Hemoroizi, tratament: https://www.nhs.uk/Conditions/Haemorrhoids/Pages/What-happens-page.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sangerare continua in scaun
- Scaun cu sange si tratament detralex
- Scaun cu sange, indigestie, voma + proteine si aminoacizi
- Scaun cu sange
- Scaun cu pete de sange + poza
- Sangerari anale
- Sange in scaun
- Sângerare rectala
- Sânge după scaun
- Scaun moale cu sange