Rezistenţa la antibiotice
©
Autor: Dr. Emilia Blebea
Advertorial oferit de Centrul Medical Dorobanți Constanța
Vreau să supun atenţiei o problemă importantă la crearea căreia contribuim cu toţii: medici, farmacişti, pacienţi: rezistenţa microbiană dezvoltată la unu, sau mai multe antibiotice.
Comisarul european pentru sănătate a afirmat recent că: „Oamenii suferă, oamenii mor şi nu mai suntem capabili să-i vindecăm pentru că unele antibiotice nu mai dau niciun rezultat”.
Depinde de noi toţi ca numărul de victime făcute de infecţiile cu germeni multirezistenţi la antibiotice să nu ajungă de nestăpânit.
Utilizarea responsabilă a antimicrobienelor de către medicii de familie şi în ambulatoriu, cu sprijinul medicinii de laborator, evitând tratamente nejustificate prin culturi şi folosirea vaccinărilor pentru prevenirea îmbolnavirilor ar putea reduce numărul imens de antibiotice folosite.
Pe de altă parte, autoadministrarea antibioticelor în ţara noastră este o problemă de interes major. A devenit o obişnuinţă a omului să ia doua – trei pastile de antibiotic, existent în casă, la cel mai mic semn de boală, dacă face febră, „roşu în gât”, durere de burtă, diaree, disurie. Este important de adresat mesajul pacientului că antibioticul nu este analgezic şi nu vindecă orice afecţiume. Combaterea automedicaţiei cu antibiotice procurate în afara prescripţiei medicale reprezintă o obligaţie de conştiinţă a farmaciştilor.
Cu perseverenţă în educaţia medicală a pacienţilor, ar putea ajunge în masă informaţia că antibioticele nu au nici o putere asupra virusurilor şi nu orice febră este de natură infecţioasă. Utilizarea antibioticului împotriva răcelii şi gripei poate atrage efecte secundare şi nu ajută la însănătoşire. În schimb mulţi pacienţi sunt vaccinofobi. O vaccinare corectă, efectuată la timp ar putea preveni o pneumonie cu pneumococ, infecția cu Haemofilus influenzae, sau gripa.
Trebuie să amintesc şi efecte secundare grave, ce au fost evidenţiate prin studii numeroase. Astfel, antibiotice frecvent recomandate, cum sunt eritromicina, claritromicina şi azitromicina, s-au dovedit a fi cauza producerii unui număr semnificativ de morţi de origine cardiacă. Gentamicina şi alte aminoglicozide sunt demult cunoscute ca oto- și nefrotoxice şi nu mai puţin importante sunt reacţiile alergice, tulburările digestive, tendinitele, etc.
Numărul din ce în ce mai mare de infecţii produse de bacterii rezistente la antibiotice şi absenţa de noi antibiotice duc la un impas terapeutic major.
Pentru a face faţă acestei situaţii este important să găsim o soluţie care să permită prezervarea pentru cât mai mult timp a eficacităţii antibioticelor disponibile. Dintre măsurile necesare enumăr: prevenirea infecţiilor prin aplicarea cu stricteţe a măsurilor elementare de igienă personală şi colectivă, în afara şi în interiorul instituţiilor cu paturi, controlul infecţiilor nosocomiale, vaccinarea, reducerea consumului de antibiotice şi folosirea corectă ca doze, durată de administrare, indicaţii.
Un factor nou de creştere a rezistenţei bacteriene este poluarea mediului înconjurător. S-a constatat că majoritatea persoanelor aruncă la coşul de gunoi, sau în toaletă medicamentele expirate, sau de care nu mai au nevoie, în loc să le returneze la farmacie, pentru a fi distruse în mod controlat, sau reutilizate (în acest fel contaminându-se apa potabilă).
Fenomenul rezistenţei la antibiotice evoluează periculos, dar nu au devenit imune la măsuri de curăţenie și la spălatul pe mâini, iar în acest context măsurile preventive rămân de mare actualitate.
În Centrul Medical Dorobanți Constanța suntem adepții concepțiilor de mai sus. Acestea sunt motivele pentru care tratamentul antibiotic se face cu multă parcimonie, în cazuri justificate clinic și paraclinic, urmărindu-se pacientul până la completa vindecare.
Ne puteți găsi în cartierul Medeea, pe Str. Ion Ionescu de la Brad nr. 4 și la telefon 0241-484.552
Data actualizare: 26-01-2016 | creare: 26-01-2016 | Vizite: 598
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător