Restaurarea estetica a dintilor frontali temporari in stomatologia pediatrica

©

Autor:

Advertorial oferit de HappydentClinicJunior&Family

Mentinerea sanatatii dentitiei primare (a dintilor de lapte) este o conditie necesara a starii de bine a copilului secolului XXI, asigurandu-i acestuia masticatie, estetica, fonetica adecvate si preventia timpurie a dizarmoniilor dentomaxilare si a obiceiurilor vicioase. Din nefericire, caria dintilor de lapte (generic numita caria de biberon) este o grava si neglijata problema publica in Romania, mutiland sever dintii temporari (de lapte) frontali anteriori si/sau laterali. Imaginea dezolanta a copilului din fotografia atasata probabil nu va surprinde si veti replica natural: ...multi altii ca el! Da, este adevarat, atat dvs intalniti pe strada in parc sau in familiile dvs, zambetele schimonosite si mutilate de carie ale copiilor prescolari, cat mai ales noi - echipa HappydentClinicJunior& Family in practica nostra de zi cu zi ! Din nefericire si in lipsa unor politici de preventie primara reala, parintii se alarmeaza tarziu doar cand durerile de dinti ale copilului le determina nopti albe sau cand copilul refuza alimentatia diversificata si fenotipic e subnutrit. Cautand dupa o solutie terapeutica, parintii afla cu stupoare de la medicul pediatru ca: „nu duceti copilul mic la dentist”. Mai mult decat atat, medicul dentist generalist le raspunde: „nu se poate face nimic cu copilul mic” sau dreneaza dintii si ii lasa tot asa! Anturajul si „intelepciunea populara” raspunde: dintii de lapte... oricum o sa cada!  Astfel, unii copii se prezinta la noi mult prea tarziu ca sa mai prevenim ceva, totusi optiunile de tratament pot fi gandite incepand de la simplul tratament endodontic si controlul infectiei dentare pana la reconstituirea estetica a dintelui/dintilor.

Dintr-o eroare de comunicare a sistemului medical din Romania si a celui de pediatrie cu cel de stomatologie pediatrica - mai bine zis prin lipsa interdisciplinaritatii dintre disciplinele medicale pediatrice - sansele copilului de a beneficia  de protectia preventiei si/sau tratamentului cariei dintilor temporari sunt minime. Intr-adevar, caria precoce a dintilor de lapte este pe de o parte consecinta a lipsei oricarui program de preventie primara a cariei dentitiei copilului mic, iar pe de alta parte malnutritiei nou nascutului si a primei copilarii. Lipsa abordarii terapeutice sau abordarea terapeutica clasica (drenajul sau extractia) nu mai este o optiune de acceptat astazi. Atat din punct de vedere medical, dar si avand in vedere ca stima de sine a copiilor e din ce in ce mai precoce dezvoltata, parintii au pretentii din ce in ce mai mari.

Desi restaurarea estetica a dintilor frontali temporari sever afectati este o provocare pentru stomatologia pediatrica (prin lipsa tehnicilor si protocoalelor terapeutice specifice dar si datorita varstei tinere pre-cooperante a grupului tinta - greu de gestionat) HappydentClinicJunior&Family va poate consilia preventiv dar si ca solutie terapeutica. Vezi zambetul reabilitat dupa tratamente efectuate la HappydentClinicJunior&Family al copilului din imagine (inainte si dupa tratamentele de reabilitare).

Cazul din imagini este selectat din cazuistica clinicii si rezolvat prin metode pediatrice optimizate cu tehnici moderne care apartin domeniilor: Reabilitare estetica/Endodontie (RDE), Biomateriale, Stomatologie Minim-Invaziva. Tratamentul endodontic urmat imediat sau in a doua sedinta de reconstituire corono-radiculara din  pivoti de compozit armati cu fibra de sticla si consolidata cu compozite/cimenturi si adezivi 3M Espe si capa conformatoare Frasaco demonstreaza prin imagini si rezultate fiabilitatea metodei si atrage atentia asupra reconsiderarii tehnicilor clasice de tratament a dintilor temporari frontali anteriori  si atentioneaza autoritatile in drept sa instaureze politici de preventie.

Data actualizare: 24-08-2016 | creare: 24-08-2016 | Vizite: 995
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: