Rafila anunţă demersuri pentru un audit independent la Spitalul Pantelimon din partea Societăţii Europene de Anestezie
Data publicării: 20-08-2024
"Am discutat despre nevoia atenuării acestor discuţii şi dispute care există în momentul de faţă în spaţiul public în ceea ce priveşte credibilitatea sistemului de sănătate, în general, în ceea ce priveşte credibilitatea serviciilor oferite de Spitalul Sfântul Pantelimon. Am decis şi am făcut deja primele demersuri ca să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la Spitalul Pantelimon, iar mesajul pe care dorim să îl transmitem opiniei publice este cel care trebuie să redea încrederea în profesioniştii din sistemul de sănătate şi să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialităţi medicale, între mass media şi unii dintre reprezentanţii corpului medical", a spus Rafila, într-o declaraţie de presă, luni, la plecarea de la Palatul Victoria.
Ministrul a subliniat că îl preocupă în primul rând credibilitatea sistemului de sănătate.
" Eu sunt în primul rând medic şi apoi sunt ministrul Sănătăţii. Am o responsabilitate în ceea priveşte credibilitatea sistemului de sănătate, iar tot ceea ce facem noi şi am făcut în aceşti doi ani şi jumătate, începând cu investiţiile, continuând cu reforma în domeniul resurselor umane sau managementului sanitar - toate aceste lucruri au fost făcute pentru a da credibilitate sistemului de sănătate. Acest lucru este cel care mă preocupă, eu nu am o problemă... nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătăţii vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare, pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România", a spus Rafila.
În context, el a menţionat că şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon şi-a dat demisia şi că a fost găsit un înlocuitor în interiorul unităţii medicale.
"Nu cunosc numele, dar am discutat cu directorul şi mi-a spus că a găsit o persoană, a discutat cu toţi colegii de acolo şi a găsit o persoană care întrunea condiţiile, pentru că este o condiţie de 5 ani vechime în specialitate, pentru ca să fii şef de secţie. Este esenţială continuarea activităţii acestei secţii ", a declarat Rafila.
Totodată, el a subliniat că au început demersurile pentru reabilitarea unor zone din spital, care să dea încredere pacienţilor şi să asigure şi confort profesional personalului de acolo.
"Ne referim, în primul rând, la zona de UPU, la Terapie Intensivă şi la unele dintre secţiile de chirurgie. Este un demers pe care deja l-am început şi sperăm să putem să-l concretizăm în perioada următoare", a spus Rafila.
De asemenea, ministrul a anunţat că şi la Spitalul "Sfântul Pantelimon" urmează să fie implementat un proiect de digitalizare.
"Digitalizarea care s-a realizat la 18 spitale din România. Este un singur proiect care este funcţional, cel de la Timişoara, care a început mai demult. Între timp am reuşit să cumpărăm echipamente în 18 spitale, inclusiv la Sfântul Pantelimon. Operaţionalizarea acestor 18 spitale este esenţială, ca ea să se producă până la sfârşitul anului şi să dispară, practic, hârtiile şi să putem să avem o monitorizare perfectă a modului în care pacienţii sunt trataţi în fiecare minut, fără să mai fie nevoie de suportul de hârtie", a afirmat Rafila.
Întrebat dacă i-a prezentat premierului un raport al controlului efectuat de Corpul său de control la Spitalul Sfântul Pantelimon, el a precizat că premierul a cerut o informare extinsă pe acest subiect.
"După cum ştiţi, Corpul de control al primului-ministru a solicitat Ministerului Sănătăţii o informare extinsă şi toate documentele care au rezultat în urma acestui lucru. Le-am trimis aici pentru analiză, la Corpul de control al primului-ministru. Documentele care fac referire la activităţile Corpului de control nu sunt destinate comunicării publice, conform unui Ordin semnat în anul 2021 de cel care era ministru în acea perioadă. Deci, nu au nicio legătură cu mine. Ceea ce vreau să vă spun este că Corpul de control s-a deplasat acolo (la Spitalul Sfântul Pantelimon - n.r.) pentru două plângeri de natură administrativă, doamna Stamatoiu şi doamna Voicu. În momentul în care am aflat, după deplasarea echipei acolo, am solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor care a preluat imediat acest caz, a trimis Comisia de disciplină, cea care investighează problemele de natură medicală", a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat Alexandru Rogobete s-au prezentat, luni, la Palatul Victoria, pentru discuţii cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Sursa: Agerpres,
20-08-2024, Vizualizari 55