Pui și porci modificați genetic contribuie la o mai bună înțelegere a bolilor umane
Autor: Teodorescu Mihai
Animalele modificate genetic oferă informații importante despre baza moleculară a sănătății și a bolilor.
Într-o nouă cercetare, oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Munchen (UTM) au generat găini și porci care pot fi modificate genetic în mod eficient. Cercetătorii sunt acum capabili să introducă mutații genetice specifice într-un organ dorit, sau chiar să corecteze genele existente la pui și porci, fără a crea noi modele animale pentru fiecare genă țintă. Acest lucru reduce numărul de animale necesare pentru cercetare. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe șoareci modificați genetic, deși porcii sunt mai asemănători cu oamenii din punct de vedere al fizionomiei.
Pentru manipularea genelor dorite, cercetătorii au utilizat CRISPR/Cas9, un instrument ce permite rescrierea informațiilor ADN. Genele pot fi inactivate sau modificate în mod specific folosind această metodă. Sistemul este format din două componente. ARNg (ARN ghid) este o secvență scurtă care se leagă în mod specific de segmentul ADN al genei care urmează să fie modificată. Nucleaza Cas9, „foarfecele genetice” reale, se leagă de ARNg și taie secțiunea respectivă a ADN-ului țintă. Această tăiere activează mecanisme de reparare care pot inactiva funcțiile genelor sau pot încorpora mutații specifice.
„Cas9 poate fi utilizat în toate etapele dezvoltării animalelor, deoarece fiecare celulă din corp posedă permanent proteina Cas9. Am reușit să folosim cu succes această tehnică și la embrionii de pui, ca la porcii vii”, explică Benjamin Schusser, profesor de biotehnologie la TUM. Puii și porcii sănătoși produși de cercetători posedă astfel nucleaza Cas9 în toate organele studiate. Acest lucru este deosebit de util în cercetările biomedicale și agricole.
Porcii sunt folosiți ca modele pentru cercetarea diferitor boli frecvente și la oameni, deoarece anatomia și fiziologia lor sunt mult mai asemănătoare cu anatomia și fizionomia omului, în comparație cu șoarecii (în prezent un model comun de boală). Astfel, un porc modificat poate ajuta la o mai bună înțelegere a mecanismului carcinogenezei la om. Potențiale noi tratamente pentru oameni pot fi, de asemenea, testate pe modele animale. Porcii și puii modificați genetic permit cercetătorilor să testeze care gene ar putea fi implicate în formarea de trăsături, cum ar fi rezistența la boli, direct la animal.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- IQbuds - căștile inteligente te ajută să selectezi sunetele din mediu pe care vrei să le auzi
- Inteligența artificială poate remodela medicina: pentru a fi implementată pe scară largă, va fi necesară depășirea provocărilor etice și tehnice
- Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de monitorizare a tensiunii arteriale
- Producția lacrimală, stimulată cu ajutorul unui implant minuscul
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni