ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Iași

Efecte ale anxietății, depresiei sau nevrozismului asupra sănătății

Autor: George Macarie

Problemele de sănătate mintală au implicații nu doar în ce privește viața socială sau serviciul unei persoane, ci pot determina și alte probleme de sănătate.

 

Anxietatea, depresia și nevrozismul sunt trei dintre cei mai comuni factorii psihologici ce ne fac mai vulnerabili la anumite probleme de sănătate.

 

Anxietatea

Anxietatea reprezintă tendinţa stabilă de a trăi sub tensiune, cu nelinişte şi aprehensiune, fiind o dimensiune a nevrozismului. Mai mult, persoanele cu o dispoziţie anxioasă pot percepe situaţiile adverse ca fiind ameninţătoare.

 

Se consideră că anxietatea ne influențează atât direct, cât și indirect sănătatea.

 

În mod direct, contribuie la numeroase somatizări: astm, ulcere, artrită, dureri de cap, tulburări digestive.

Indirect:

- este un motiv de derută pentru medic, întrucât simptomele somatice intense pot mima o afecţiune gravă;

- este dificil de evaluat amploarea reală a simptomelor din spatele anxietăţii;

- poate influenţa direct prognosticul bolnavului (ex. în infarct, starea de rău astmatic etc.);

- favorizează fenomene negative, precum contagiunea informaţională (informații și tratamente de la vecini, de la televizor etc.);

- are o influenţă duală asupra complianţei terapeutice: poate grăbi prezentarea la medic, dar şi apelul la medicina alternativă.

 

Afectele depresive

Simptomele depresive includ: tristeţe, gânduri negative, absenţa plăcerii şi simptome neurovegetative ca transpiraţii şi tremurături.

Deși a fost cercetată intens, relaţia dintre un episod depresiv şi cancer este foarte slabă (McGee et al., 1994), ea având implicații mai degrabă în deciziile legate de urmarea tratamentului.

 

Implicații directe și indirecte:

- factor de natură a scădea calitatea relaţiei medic-pacient, datorită lipsei de interes şi motivaţie în desfăşurarea terapiei, asumării suferinţei ca fiind meritată, lipsei energiei pentru a continua tratamentul;

- poate amâna prezentarea la medic.

- este asociată cu un grad de imunodepresie (în special pe linia limfocitelor T - NK), fapt de natură a favoriza apariţia unor boli cronice, inclusiv neoplazii.

- indirect, prin comportamentele cu risc asociate (fumat, consum de alcool în exces, toxicomanii) favorizează, de asemenea, patogeneza.

 

Nevrozismul este o dimensiune a personalităţii, caracterizată prin hipersensibilitate (labilitate) emoţională şi hiper-reactivitate, cu dificultăţi în restabilirea echilibrului psihic, după un şoc emoţional.

 

Implicații: este asociată cu preocupări intense pentru funcţionarea propriului corp, cenestopatii, anxietate, insomnie.

 

***

În afara acestora, există și alți factori psihologici ce par să aibă implicații negative în privința sănătății: ostilitatea, lipsa de speranță, comportamentele de tip A sau C și multe altele pe care le vom aborda în alte articole.

 

 
Programare