Tânăr și neliniștit, bătrân și concentrat
Adulții în vârstă tind să compenseze declinul funcțional al creierul prin strategii de creștere a eficienței proceselor cognitive.
Un nou studiu realizat de către Trinity College Dublin sugerează că adulții în vârstă, comparativ cu cei tineri, se concentrează mai bine, sunt afectați în mod redus de către anxietate și au mai puține neliniști mentale.
Studiul, publicat în revista Psychology and Aging (American Psychological Association) subliniază importanța aspectelor afective și a motivației, mai ales în ceea ce privește reveriile de zi și neliniștile mentale.
Mintea umană are o tendință naturală și frecventă de a rătăci. În viața de zi cu zi, gândurile noastre se îndepărtează adesea de aici și de acum. Rătăcirea minții este, în linii mari, definită ca starea mentală prin care atenția noastră se îndepărtează de la o sarcină sau de la mediul nostru actual, către un conținut mental fără legătură și auto-generat. Cercetările recente efectuate în cadrul populațiilor îmbătrânite, și sănătoase din punct de vedere mental, au demonstrat, surprinzător, că rătăcirea mentală se reduce odată cu înaintarea în vârstă.
Conform studiului, adulții în vârstă reușesc să se concentreze aproape de două ori mai bine asupra unei sarcini, decât cei tineri. Procentul exact este de 27% în cazul tinerilor și de 45% în cel al vârstnicilor.
Performanțele în cadrul sarcinilor au fost similare, în ambele grupuri, deși adulții bătrâni au prezentat o variabilitate redusă, ceea ce presupune o concentrare mai bună.
Grupul tinerilor adulți a prezentat mai multe alarme false în rezolvarea sarcinilor date, împreună cu mai multe momente de rătăcire mentală, intenționată sau nu. Dat fiind faptul că performanțele nu diferă semnificativ de cele ale grupului de adulți în vârstă, rezultă faptul că tinerii au mai multe resurse cerebrale și mută focusul, de la un aspect la altul, mult mai ușor.
Astfel, prejudecata că „bătrânii au mintea rătăcită”, în condiții normale de sănătate, este infirmată de prezentul studiu. În realitate, bătrânii se concentrează mai bine, iar tinerii prezintă mai multă flexibilitate în focusare. Primii eficientizează la maximum resursele disponibile, cei din urmă exploatează la maximum energia pusă la dispoziție de organismul tânăr.