ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Iași

Cum se modifică ADN-ul copiilor când sunt neglijați

Cum se modifică ADN-ul copiilor când sunt neglijați
Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Experiențele din prima parte a vieții pot avea un efect supradimensionat asupra dezvoltării creierului și sunt transmise generațiilor următoare prin ADN.

Noile cercetări arată că aceste efecte pot fi transmise generațiilor următoare, copiii nou-născuți ai mamelor care au fost neglijate din punct de vedere emoțional în timpul copilăriei prezentând conexiuni cerebrale modificate. Acestea sunt prezente mai ales în ceea ce privește reacțiile la frică și anxietate.

„Aceste rezultate arată că dezvoltarea creierului nostru nu doar este influențată de ceea ce se întâmplă în propriile noastre vieți, ci este de asemenea afectată de lucrurile care li s-au întâmplat părinților noștri înainte ca noi să fim concepuți.” a declarat autoarea conducătoare a studiului, Cassandra Hendrix de la departamentul de psihologie, Universitatea Emory din Atlanta, Georgia, Statele Unite.

Doctorul Hendrix și colegii ei au studiat 48 de perechi de mame și copii de origine afro-americană începând cu primul trimestru al sarcinii. Mamelor li s-a dat un chestionar pentru a examina trauma din copilărie (experiențele de abuz sau neglijare de la începutul vieții).

De asemenea, acestea au fost evaluate pentru a stabili nivelul stresului prenatal, cât și pe cel al anxietății și depresiei. La o lună după naștere, nou-născuții au fost examinați folosind rezonanță magnetică funcțională în timpul somnului, o tehnologie non-invazivă.

Cercetătorii s-au concentrat pe conexiunile cerebrale dintre amigdală, care este esențială în procesarea emoțiilor de frică, și asupra altor două regiuni ale creierului: cortexul prefrontal și cortexul cingular anterior. Ambele zone joacă un rol esențial în reglarea emoțiilor.

Bebelușii mamelor care au fost neglijate din punct de vedere emoțional în copilărie au prezentat conexiuni funcționale mai puternice între amigdala cerebrală și regiunile corticale.

Astfel, cu cât o mamă a avut parte de o neglijare emoțională mai mare în propria copilărie, cu atât mai puternic amigdala cerebrală a creierului copilului ei e mai conectată la regiunile corticale frontale. Rezultatele sugerează că neglijarea emoțională din copilărie are efecte inter-generaționale, în ceea ce privește structura și funcționarea creierului.

Aceste modificări, adaptative, sunt transmise de către părinți prin intermediul ADN-ului, ca parte a zestrei genetice a nou-născutului.

 
Programare