Protezele dentare - etape de realizare și recomandări
Protezele dentare sunt printre cel mai des utilizate piese protetice din medicina dentară, menite să înlocuiască fie o parte din dinÈ›i (proteza parÈ›ială acrilică), fie toÈ›i dinÈ›ii de pe o arcadă dentară (proteza totală).
Deoarece sunt cunoscute în medicina dentară ca proteze mobilizabile, acestea vor putea fi inserate È™i menÈ›inute în cavitatea bucală pe baza mai multor factori. Desigur, menÈ›inea acestui tip de proteză dentară nu se bazează pe o cimentare definitivă în cavitatea bucală, ci este menită să fie inserată È™i dezinserată pentru a putea fi igienizată.
Proteza totală este cea care va înlocui toÈ›i dinÈ›ii lipsă de pe o arcadă dentară È™i se realizează dintr-o rășină acrilică, pe care vor fi montaÈ›i dinÈ›ii artificiali.
Proteza dentară poate fi realizată imediat după extracÈ›iile tuturor dinÈ›ilor de pe arcada dentară sau la un anumit interval de timp după extracÈ›ii, atunci când osul alveolar s-a vindecat post-extracÈ›ional.
Există mai mulÈ›i factori care ajută la menÈ›inerea protezei dentare, totale sau parÈ›iale în cavitatea bucală, È™i anume:
- fenomenul de succiune, care apare prin interpunerea salivei între proteză È™i câmpul protetic;
- designul corect al protezei pe câmpul protetic;
- utilizarea în totalitate a câmpului protetic necesar, pentru ca proteza să se sprijine pe o suprafață cât mai mare;
- pentru proteza parÈ›ială acrilică – utilizarea unor croÈ™ete metalice care se aplică pe dinÈ›ii vecini spaÈ›iului edentat (fără dinÈ›i). (1)
Etapele de realizare
Într-o primă etapă, pacientul se prezintă la medicul dentist care îl va examina È™i, în funcÈ›ie de situaÈ›ia clinică, îi va propune un plan de tratament. Foarte important este ca pacientul să înÈ›eleagă de la început ce etape presupune realizarea unei proteze totale È™i ce aÈ™teptări să aibă din punct de vedere estetic È™i funcÈ›ional.
În a doua È™edință medicul dentist va realiza prima etapă în realizarea protezei totale È™i anume – amprentarea preliminară a câmpului protetic (cu ajutorul unei port-amprente standard), adică va realiza o copie a maxilarului/maxilarelor, cu ajutorul unui material special destinat acestei etape. Amprentele vor fi trimite către laboratorul de tehnică dentară. (2)
Tehnicianul dentar va realiza primele modele de gips (care vor reprezenta o copie mai puÈ›in fidelă a câmpului protetic) È™i va realiza o portamprentă individuală, care va corespunde mult mai bine dimensiunilor È™i contururilor din cavitatea bucală a pacientului. Cu ajutorul acestei port-amprente medicul va realiza o a doua amprentă a câmpului protetic, care va fi trimisă de asemenea către tehnician È™i care va realiza un al doilea model de gips, o copie mult mai fidelă a câmpului protetic. (2), (3)
După această etapă va urma întregistrarea relaÈ›iei intermaxilare a pacientului, care se referă la raportul dintre cele două maxilare atunci când gura este închisă. Această etapă este foarte importantă, deoarece îi va permite tehnicianului să monteze dinÈ›ii artificiali, în funcÈ›ie de poziÈ›ia maxilarelor pacientului. (3)
Tot în această etapă, medicul va decide împreună cu pacientul ce culoare vor avea dinÈ›ii artificiali, ce formă, sau dacă pacientul are anumite preferinÈ›e legate de poziÈ›ia dinÈ›ilor frontali. În acest sens, fotografii mai vechi ale pacientului (de pe vremea când avea un surâs natural) sunt de mare ajutor tehnicianului pentru a putea vizualiza mai bine efectele dorite de pacient. (3)
DinÈ›ii artificiali sunt montaÈ›i într-o bază de ceară, tehnicianul creând astfel macheta protezei. Este foarte important ca această machetă să fie verificată în cavitatea bucală, de aceea, următoarea etapă poartă numele de proba machetei. În această etapă medicul verifică dacă toate detaliile realizate pe model corespund È™i în cavitatea bucală. Dacă sunt modificări de făcut acestea vor fi făcute de către tehnicianul dentar È™i se va mai face o următoare probă până când medicul, dar È™i pacientul, sunt multumiÈ›i de aspectul estetic È™i funcÈ›ional al protezei. (3)
În faza finală, tehnicianul va trimite la cabinet proteza totală finală, lustruită, care va putea fi inserată în cavitatea bucală.
Recomandări
Înainte ca pacientul să plece din cabinetul dentar, medicul va face mai multe recomandări pacientului:
- este indicat ca proteza să fie purtată zilnic, pentru ca pacientul să se obișnuiască mai repede cu aceasta;
- proteza trebuie să fie spălată cu periuța dentară și pastă de dinți, deasupra unui bol cu apă (pentru că dacă din greșeală cade pe parcursul manipulării, aceasta să nu se fractureze);
- de asemenea, pentru o igienizare suplimentară, se pot folosi tablete efervescente speciale, care se pot procura din farmacii;
- cavitatea bucală trebuie de asemenea igienizată, cu periuța și pastă de dinți și/sau cu apă de gură fără alcool;
- prezentarea la medicul dentist, ori de câte ori proteza produce leziuni È™i inconfort în cavitatea bucală È™i din 6 în 6 luni pentru un control de rutină;
- este important, de asemenea, ca pacientul să înÈ›eleagă că există o periodă de adaptare cu proteza, care variază ca durată È™i care depinde foarte mult È™i de complianÈ›a sa. (2)
2. Complete Denture Prosthodontics, link: https://www.dent.umich.edu/sites/default/files/departments/bms/CD%20Pros.pdf
3. A guide to Complete Denture Prosthetics, link: https://vikadent.lt/download/vita/VITA_1511GB_a_guide_to_complete_denture_prosthetics_PS_EN_V00.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Protezele dentare- informatii/sfaturi
- Proteza totala cam cat ar costa?
- Proteza acrilica ruptă
- Proteza mobilizabila, tip, radacini sensibile
- Sinuzita maxilara in urma unei lucrari protetice necorespuzatoare
- Proteza fixa provizorie maxilar incomoda
- A treia zi cu proteza superioara totala
- Proteza parțiala pe arcada cu dinti îmbrăcați
- Sfaturi si optiuni pentru inlocuirea a 3 molari alaturati lipsa cu implanturi dentare
- Proteze fixe pe implanturi dentare