Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei

Data publicării: 29-06-2007

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca pana la sfarsitul saptamanii pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice va fi postata aplicatia informatica intermediara care le va permite medicilor de familie sa colecteze si sa prelucreze datele medicale ale fiecarui pacient.
    In urma prelucrarii datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boala sau mai multe. Medicul nu va mai completa de mana riscograma, ci, printr-un simplu click, va avea inclusiv rezultatul acesteia.
    De asemenea, softul intermediar face si nomenclatoarele de raportare lunara catre casele de asigurari, scutind medicii sa le mai scrie de mana.
    Programul informatic va putea fi descarcat pe site-ul MSP doar de medicii de familie, pe baza codului numeric personal. Pentru medicii care nu au calculator, vor fi transmise in teritoriu formulare tipizate.
    Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. Suma necesara derularii acestui program este de circa 300 milioane de euro si banii vor fi alocati din fondurile proprii ale ministerului. Cetatenii vor beneficia gratuit de o consultatie unica si de un set de analize, care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet, anemie etc.
    Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sanatate ce nu pot fi rezolvate de medicul de familie examinator vor fi trimise de acesta la cabinetele de specialitate, pentru precizarea diagnosticului si a atitudinii terapeutice. In final, pe baza tuturor informatiilor, medicul de familie va fi cel care va trage concluzia fata de starea de sanatate a pacientului.
    Nu vor face acest control persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de catre ordinul Ministerului Sanatatii, bolnavii cronic cunoscuti si dispensarizati de medicul de familie, care in ultimele 90 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de ordinul Ministerului Sanatatii si copiii de pana la trei ani, decat la recomandarea expresa a medicului.
Sursa: Rompres, 29-06-2007, Vizualizari 877
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.