Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
©
Autor: Teodorescu Mihai

Rezultatele studiului realizat de către cercetători de la Johns Hopkins University School of Medicine sugerează că tensiunea arterială din timpul vârstei de mijloc poate să reprezinte un factor de risc favorizant pentru demență, riscul de apariție a acestei condiții medicale fiind mai crescut la persoanele cu tensiune arterială crescută în perioada menționată. Keenan Walker, profesor asistent de neurologie la Johns Hopkins University, a declarat că există suficiente dovezi potrivit cărora hipertensiunea arterială în timpul vieții de adult crește riscurile de apariție a demenței.
Studiul s-a derulat pe o perioadă de două decenii și jumătate, numărul participanților fiind unul crescut, de aproximativ 4.700 de persoane. Conform rezultatelor finale, din punct de vedere procentual, riscul estimativ de a dezvolta demență este cu 49% mai mare pentru persoanele care au avut tensiune arterială crescută la vârsta mijlocie. Totodată, au fost evidențiate asocieri între demență și scăderea tensiunii arteriale în viața târzie. Riscul de demență crește de la 49% la 62% pentru persoanele care în viața mijlocie s-au confruntat cu hipertensiunea arterială, dar care, mai apoi, au suferit de hipotensiune arterială. Deși nu a fost conceput pentru a arăta cauza și efectul, studiul sugerează că prin menținerea unei tensiuni sanguine sănătoase de-a lungul vieții poate fi redus riscul de deteriorare a funcției nervoase.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 22-08-2019 | creare: 22-08-2019 | Vizite: 878
Bibliografie
Abnormal blood pressure in middle and late life influences dementia risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190814081221.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Prescrierea de statine ar putea fi un tratament rentabil împotriva bolilor cardiovasculare
- Impactul tratamentului tulburărilor psihice la pacienții afecțiuni ale inimii
- Usturoiul ca antihipertensiv: eficacitate, mecanism de acțiune și implicații clinice
- Obezitatea din timpul adolescenței crește riscul de accident vascular cerebral în viața de adult
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)