Prediabet? Cum putem sa ii stopam evolutia prin alimentatie?

©

Autor:

Advertorial oferit de centrul Dietis

Cu totii ati auzit de diabet si ce impact are asupra starii psihice si fizice, insa pana a ajunge acolo, cazuistica medicala vorbeste de PREDIABET. Asa cum ii spune si numele, prediabetul este o stare premergatoare diabetului in masura in care nu este depistat la timp si nu se trateaza corespunzator.

Care sunt indiciile diagnosticului de prediabet?

Valorile glicemiei in sange sunt cele care dau diagnosticul de prediabet sau diabet. Se poate masura:
  • valoarea glicemei, iar daca aceasta depaseste valoarea de 114 mg/dl la dozari repetate, exista un diagnostic de prediabet
  • valoarea hemoglobinei A1C  iar aceasta se situeaza in intervalul: 5,7% - 6,4%.

Ca simptomatologie, prediabetul nu se manifesta prin indicatii precise, insa exista cateva simptome care impreuna cu analizele de sange ar putea oferi un diagnostic de certitudine: sete pronuntata, urinare frecventa, oboseala, transpiratii.

Cum intervine alimentatia in procesul de vindecare?

Studiile arata ca tratamentul cel mai indicat este raportat la schimbarea obiceiurilor alimentare alaturi de  abordarea unui stil de viata sanatos si activ. Printre pacientii prezenti la evaluari nutritionale cu diagnostic de prediabet, cauzele comune au fost legate de o alimentatie hipercalorica, hiperglucidica, sedentarism si supraponderabilitate. Practic, toti acesti factori au fost comuni iar indicatia de tratament a fost reorganizarea alimentara si inceperea unui program sportiv.

Ce facem mai precis cand intalnim un pacient hiperglicemic? Facem o evaluare atenta a obiceiurilor alimentare, iar daca starea de sanatate nu indica nicio patologie, atunci avem „mana libera” in a aduce corectii asupra modului in care se alimenteaza persoana in cauza si indicam inclusiv un program de activitate fizica. Vom avea mereu in vedere toate datele personale ale pacientului – istoric medical, tratamente in curs, greutate, inaltime, activitate fizica, astfel incat sa ajungem la un program personalizat de alimentatie.

Exista 5 parametri nutritionali pe care ii urmarim cu precadere in prediabet:
  • Numarul de mese de pe parcursul unei zile
  • Aportul de carbohidtrati
  • Sursele de carbohdrati, iar aici ne vom indrepta atentia exclusive catre alimente cu indice glicemic mic si absorbtie lenta
  • Stabilirea unui aport caloric echilibrat raportat inclusiv la partea de scadere ponderala acolo unde este necesar
  • Activitatea fizica.

Asigurati-va ca valoarea glicemiei este in valori normale si mergeti periodic la analize. Glicemia la control!

Data actualizare: 07-11-2018 | creare: 07-11-2018 | Vizite: 623
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: