Potrivit cercetărilor, sucul de morcovi potențează răspunsul imun și reduce inflamația
©
Autor: Airinei Camelia
InflamaÈ›ia cronică este asociată cu diabetul, cancerul È™i bolile cardiovasculare. Morcovii, fiind o sursă bogată în compuÈ™ii bioactivi falcarinol (FaOH) È™i falcarindiol (FaDOH), par a fi promițători în recuperarea în urma bolilor datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antidiabetice, antiproliferative È™i antitumorale.
Un studiu din Danemarca a investigat impactul consumului de suc de morcovi asupra mediatorilor inflamatorii acuÈ›i È™i răspunsurilor imune innăscute în sângele uman. Studiul a implicat 14 voluntari sănătoÈ™i, cărora li s-a interzis consumul de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (NSAID-uri) sau produse din morcovi cu 48 de ore înainte de studiu. S-a folosit sucul de morcovi preparat din pudră organică, iar mostrele de sânge au fost colectate înainte È™i la o oră după consumul sucului.
Markerii inflamatori din plasmă au fost analizaÈ›i pentru 44 de citokine È™i chemokine. În mostrele de plasmă stimulate cu lipopolizaharidă (LPS), s-a observat o creÈ™tere semnificativă a anumitor citokine pro-inflamatorii È™i anti-inflamatorii, cum ar fi IFN-γ, IL-17A, IL-17B, IL-17D È™i IL-23, după consumul de suc de morcovi.
Studiul a subliniat rolul dual al IL-17A în sănătate È™i boală, subliniind importanÈ›a sa în răspunsurile imune È™i asocierea cu tulburările inflamatorii cronice, bolile autoimune È™i cancerul. Roluri similare contrastante au fost observate pentru alte citokine precum IL-17B È™i IL-22. CreÈ™terea nivelurilor de IL-17D poate contribui la un efect antiinflamator. De asemenea, IL-22 a fost arătat că È›inteÈ™te celulele epiteliale È™i de stromă, îmbunătățind regenerarea È›esuturilor È™i vindecarea rănilor.
Studiul a evidenÈ›iat că consumul de suc de morcovi modulează secreÈ›ia anumitor citokine, atât în condiÈ›ii normale, cât È™i în răspuns la inflamaÈ›ie, subliniind potenÈ›ialul componentelor dietetice în influenÈ›area răspunsurilor imune È™i a inflamaÈ›iei. Cu toate acestea, datorită naturii sale ex vivo, sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înÈ›elege pe deplin efectele benefice ale consumului de morcovi legate de inflamaÈ›ie È™i răspunsurile imune.
sursa: News Medical
foto: udra11 / Shutterstock
Un studiu din Danemarca a investigat impactul consumului de suc de morcovi asupra mediatorilor inflamatorii acuÈ›i È™i răspunsurilor imune innăscute în sângele uman. Studiul a implicat 14 voluntari sănătoÈ™i, cărora li s-a interzis consumul de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (NSAID-uri) sau produse din morcovi cu 48 de ore înainte de studiu. S-a folosit sucul de morcovi preparat din pudră organică, iar mostrele de sânge au fost colectate înainte È™i la o oră după consumul sucului.
Markerii inflamatori din plasmă au fost analizaÈ›i pentru 44 de citokine È™i chemokine. În mostrele de plasmă stimulate cu lipopolizaharidă (LPS), s-a observat o creÈ™tere semnificativă a anumitor citokine pro-inflamatorii È™i anti-inflamatorii, cum ar fi IFN-γ, IL-17A, IL-17B, IL-17D È™i IL-23, după consumul de suc de morcovi.
Studiul a subliniat rolul dual al IL-17A în sănătate È™i boală, subliniind importanÈ›a sa în răspunsurile imune È™i asocierea cu tulburările inflamatorii cronice, bolile autoimune È™i cancerul. Roluri similare contrastante au fost observate pentru alte citokine precum IL-17B È™i IL-22. CreÈ™terea nivelurilor de IL-17D poate contribui la un efect antiinflamator. De asemenea, IL-22 a fost arătat că È›inteÈ™te celulele epiteliale È™i de stromă, îmbunătățind regenerarea È›esuturilor È™i vindecarea rănilor.
Studiul a evidenÈ›iat că consumul de suc de morcovi modulează secreÈ›ia anumitor citokine, atât în condiÈ›ii normale, cât È™i în răspuns la inflamaÈ›ie, subliniind potenÈ›ialul componentelor dietetice în influenÈ›area răspunsurilor imune È™i a inflamaÈ›iei. Cu toate acestea, datorită naturii sale ex vivo, sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înÈ›elege pe deplin efectele benefice ale consumului de morcovi legate de inflamaÈ›ie È™i răspunsurile imune.
sursa: News Medical
foto: udra11 / Shutterstock
Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 596
Bibliografie
Carrot juice boosts immune response, cuts inflammation, new study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20231204/Carrot-juice-boosts-immune-response-cuts-inflammation-new-study-reveals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Primul vaccin din lume împotriva alergiei la polen
- Cercetătorii de la Universitatea din California au identificat o metodă pentru a face tumorile vulnerabile unui atac al sistemului imun
- Un regim de vaccinare într-o singură doză împotriva HPV poate preveni eficient cancerului de col uterin
- Efectele micromecanice, esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni