Posibilități pentru tratarea efuziunii pleurale

©

Autor:

Posibilități pentru tratarea efuziunii pleurale

Dezvoltarea acumulării de lichid în cavitatea toracică (efuziunea pleurală), respectiv posibilitățile pentru tratarea acestei afecțiuni sunt prezentate de dr. BOGYÓ Levente, medic primar în chirurgie toracică.

 

Acumularea de lichid în cavitatea toracică (hidrotoraxul) nu face parte din ansamblul bolilor cunoscute. Câte persoane sunt în general afectate în prezent de această patologie?

Din păcate în prezent nu dispunem de date statistice exacte despre pacienții din Europa de Est care suferă de efuziune pleurală. Dacă ne uităm la datele din Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană, și le proiectăm pe o populație de un milion de persoane, această afecțiune are o incidență de 300-500 cazuri pe an. 

 

Ce trebuie să știm despre această afecțiune? Care sunt cauzele acumulării de lichid în cavitatea toracică?

Pentru a înțelege dezvoltarea efuziunii pleurale sunt necesare unele cunoștințe de bază în domeniul anatomiei. Peretele cavității toracice și plămânul sunt deopotrivă acoperiți cu o membrană subțire, numită pleură. Între pleure se află un strat subțire de lichid care formează o peliculă. Acești trei factori asigură ca cele două pleure să alunece una pe cealaltă. Prin mișcarea voluntară a mușchilor peretelui toracic plămânul, fiind un organ flexibil și incapabil de extindere voluntară, poate să urmeze extinderea peretelui toracic. Aceasta este baza mecanismului de control voluntar al respirației. Deci, dacă peretele toracic se extinde, se produce o presiune negativă în stratul subțire de lichid dintre pleure, și, ca urmare, se va extinde și plămânul, respectiv se va contracta, în cazul unor mișcări opuse. Ignorând explicarea mecanismelor mai complicate de control ale respirației, în fond așa respirăm.

 

Pleura joacă un rol decisiv în procesul de respirație, starea ei, cantitatea de lichid pe care o produce sau capacitatea sa de absorbție a lichidului depind de funcționarea sistemului limfatic și vascular care asigură aprovizionarea ei. Transportul sângelui către pleure este un proces complex, deoarece este asigurat deopotrivă de mica și marea circulație. În cazul unei tulburări apărute în cele trei sisteme (circulația mică și mare, respectiv sistemul limfatic), va avea loc o dezechilibrare între producerea lichidului pleural, respectiv capacitatea de absorbție de lichid a pleurei. Ca urmare, în cavitatea toracică apare lichid, care se acumulează în spațiul dintre plămâni și peretele toracic. Consecința nefericită va fi faptul că plămânul, neputând urmări extinderea peretelui toracic, va intra în colaps, astfel nu va putea participa la procesul de respirație.

 

Care sunt factorii care cauzează acumularea de lichid în cavitatea toracică?

Abordarea anatomică și fiziologică prezentată mai devreme schițează de fapt mecanismul dezvoltării bolii, însă acumularea de lichid în cavitatea toracică nu este o afecțiune în sine, este consecința unei alterări patologice. După cum am menționat, cauza directă este tulburarea sistemului de circulație a pleurei. Aceste tulburări sunt în general, din păcate, consecințele unor îmbolnăviri grave. Afecțiunile care le declanșează pot fi clasificate în două mari grupe.

 

Insuficiențele cardiace, hepatice și renale duc la apariția lichidului în cavitatea toracică prin funcționarea insuficientă a sistemului complet de circulație. În acest caz acumularea de lichid în cavitatea toracică este bilaterală, respectiv se dezvoltă în cavitatea abdominală (ascită) și între țesuturi (edem). Cealaltă cauză, mult mai des întâlnită este apariția tumorilor pleurale primare sau secundare (metastastice). În acest caz infiltrarea tumorii inhibă circulația sanguină și limfatică, iar acumularea de lichid în cavitatea toracică se prezintă în zona în care procesul dezvoltării tumorii afectează pleura.

 


Citiți mai departe aici pentru a afla mai multe despre tratarea eficientă a efuziunii pleurale.


Data actualizare: 30-08-2023 | creare: 30-08-2023 | Vizite: 214
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!