Polemica privind homeopatia - argumente pro și contra

©

Autor:

Polemica privind homeopatia - argumente pro și contra
Homeopatia și remediile sale reprezintă un subiect extrem de controversat în comunitatea științifică și medicală. Polemica dintre susținătorii și oponenții acestui tip de medicină este susținută și alimentată de numeroase studii care au ajuns la rezultate contradictorii, precum și de argumente care nu au validitate științifică.

De ce să folosim homeopatia?

Argumentele pe care le aduc susținătorii homeopatiei sunt diverse.

  • Homeopatia tratează întreaga persoană, iar remediile sunt individualizate în funcție de simptome și personalitatea fiecărui pacient.
  • Homeopatia este o metodă non-invazivă și sigură, chiar și pentru copii.
  • Homeopatia stimulează puterea de vindecare a organismului. (1)
  • Homeopatia poate fi folosită de oricine, indiferent de vârstă sau de posibilele probleme ale sistemului imunitar.
  • Remediile homeopate nu provoacă dependență și nu au efecte adverse.
  • Remediile homeopate pot fi folosite concomitent cu medicamentele convenționale.
  • Homeopatia poate fi folosită ca un tratament preventiv. (2)
  • Remediile homeopate sunt mult mai ieftine decât medicamentele convenționale pentru că sunt generice, nu sunt patentate și sunt produse cu costuri mici.
  • Tratamentul homeopat are efecte atât în cazul afecțiunilor acute, cât și în cel al afecțiunilor cronice, oferă rezultate pe termen lung și tratează problema de la rădăcină/cauză. (3)
  • Homeopatia poate pregăti organismul uman pentru o operație chirurgicală și îl ajută să se vindece după intervenție. (4)
  • Studii care susțin efectele terapeutice ale homeopatiei

    Într-un studiu realizat pe pacienți care s-au vindecat de tuberculoză în urma tratamentelor bazate pe medicina convențională, cercetătorii au dorit să afle dacă remediile homeopate pot îmbunătăți calitatea vieții acestor bolnavi și reduce deteriorarea plămânilor în urma bolii. Rezultatele au arătat că starea de sănătate a plămânilor în urma tratamentului convențional poate fi îmbunătățită prin homeopatie, beneficiile fiind vizibile timp de un an. (5)

    Într-un studiu observațional participanții (pacienți cu afecțiuni diverse ale principalelor sisteme și a căror calitate a vieții era afectată sever) au urmat un tratament homeopat, după ce în prealabil fuseseră tratați conform medicinei tradiționale. În final, atât pacienții, cât și terapeuții lor au evaluat tratamentul homeopat comparativ cu tratamentul convențional. Satisfacția pacienților față de tratamentul lor homeopat a fost în general foarte ridicată față de tratamentul tradițional, satisfacție raportată atât la nivelul îmbunătățirii stării de sănătate, dar și la nivelul costurilor medicamentelor/remediilor. (6)

    Studiul realizat de Claudia M. Witt et al. este printre puținele care au evaluat legătura dintre anumite diagnostice și terapia homeopată. Această cercetare a evaluat starea de sănătate și severitatea afecțiunii unor pacienți de vârste diferite și suferind de diverse afecțiuni cronice (cele mai frecvente fiind rinita alergică la bărbați, durearea de cap la femei și dermatita atopică la copii) în urma tratamentului homeopatic. Rezultatele tratamentului au fost evaluate atât de terapeut, cât și de pacient și au arătat că îmbunătățirea stării de sănătate a fost vizibilă în cazul adulților și în cazul copiilor cu vârste între 1 și 6 ani, în timp ce la adolescenți nu apar diferențe semnificative după tratament. De asemenea, calitatea vieții crește semnificativ în cazul pacienților cu vârste mai mici decât a celor mai în vârstă și mai frecvent în cazurile mai severe decât în cele mai ușoare. Starea de sănătate atinsă după tratamentul homeopat s-a menținut timp de 24 de luni. (7)

    De ce să nu folosim homeopatia?

    Cele mai riguroase studii și analize legate de homeopatie au ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi care să susțina homeopatia ca tratament eficient pentru nicio afecțiune.

    În 2002, iluzionistul american James Randi a oferit un milion de dolari oricui va reuși să demonstreze, în condiții de laborator, ca remediile homeopate pot vindeca într-adevăr. Până în prezent, nimeni nu a reușit să treacă de testele preliminare. (8)

    Cât de plauzibile sunt conceptele cheie ale homeopatiei?

    Multe din conceptele cheie ale homeopatiei nu au o bază științifică și nu respectă principiile chimiei și ale fizicii:

    • Este imposibil de demonstrat științific cum poate avea efect un remediu care conține foarte puțină substanță activă (sau chiar deloc). Diluția nu face decât să transforme apa într-o soluție mult mai slabă și mai puțin reactivă. Însă conform principiilor homeopate, cu cât o soluție este mai diluată, cu atât este mai puternică. Majoritatea remediilor homeopate au fost atât de diluate, încât în final nu rămân decât mici sticluțe cu apă. (9)
    • Tratamentul homeopat este extrem de individualizat și nu există un standard în ceea ce privește prescrierea tratamentului de către terapeuți. Există sute de remedii homeopate diferite, care pot fi prescrise într-o mare varietate de diluții pentru sute de simptome. (10)
    • Nu există niciun experiment care să fi demonstrat memoria apei, principiu care stă la baza homeopatiei: apa din remediile realizate prin diluție păstrează o anumită memorie a substanței care inițial a fost diluată, memorie care transferă proprietățile terapeutice ale substanței inițiale. Apa, chiar și sub forma cristalelor de gheață, este o structură moleculară extrem de simplă, fără memorie. Presupunând totuși că ar exista, memoria apei nu ar putea trece de barierea sistemului digestiv din organism și să ajungă prin sânge către țesuturi. (9)
    • Principiul similarității, conform căruia o substanță care provoacă o serie de simptome unei persoane sănătoase va vindeca acele simptome dacă este luată de un om bolnav, nu are o bază în biologie, medicină sau în lumea naturală, ci este mai degrabă o formă de gândire magică. În același timp acest principiu contrazice individualizarea tratamentului în funcție de simptomele fiecărui pacient, menționat mai sus, ceea ce produce o inconsistență în cadrul teoriei homeopatice. (11)

    Studii cu rezultate invalide privind eficiența terapeutică a homeopatiei

    Studiul realizat de Claudia M. Witt și colaboratorii săi, menționat mai sus, are câteva puncte slabe care ar putea pune la îndoială rezultatele pe care le-au obținut, cel mai important fiind faptul că pacienților li s-a permis în timpul studiului să folosească și tratamentul convențional, pe lângă terapia homeopată, deci rezultatele ar putea fi atribuite fie tratamentului convențional, fie combinării dintre cele două terapii, în niciun caz doar tratamentului homeopat.

    Într-un studiu exploratoriu realizat pe pacienți suferinzi de artrită reumatoidă și care urmaseră un tratament convențional, cercetătorii au vrut să afle dacă efectul intervenției homeopate asupra stării de sănătate se datorează consultației homeopate, remediilor homeopate sau ambelor tipuri de tratament. Rezultatele au arătat că beneficiile homeopatiei nu se datorează medicamentației homeopate, ci procesului de consultație homeopată (ex: istoricul clinic detaliat, evaluarea stării emoționale și mentale, simptomele și medicamentația etc.). (12)

    Referitor la acest articol, Edzard Ernst consideră că efectul consultației homeopate demonstrat prin acest studiu ar putea fi greșit înțeles, pentru că elementul cheie nu e neapărat de natură homeopată, ci este vorba despre relația terapeutică care are efecte pozitive asupra stării de sănătate a pacientului. (13)

    P. S. Chikramane et al. au realizat o cercetare în care au încercat să elimine controversa privind capacitatea remediilor homeopate extrem de diluate să rețină substanța activă inițială. Au arătat faptul că într-un remediu homeopat diluat au găsit nanoparticule ale metalelor părinte și agregați ai acestora. De asemenea, au observat că indiferent de gradul de diluție al substanței, nu apar diferențe majore în ceea ce privește natura particulelor inițiale (formă și mărime).

    Cu toate acestea, Harriet Hall a demonstrat că acest studiu are câteva erori, care pun la îndoială veridicitatea rezultatelor obținute. În ceea ce privește designul experimental, nu s-a folosit niciun grup de control (ideal ar fi fost să utilizeze două grupe experimentale pe care să le compare, ambele folosind metoda de diluție respectivă, dar una cu substanță activă inițială și cealaltă fără substanța inițială). De asemenea, nu s-au asigurat că substanțele pe care le-au cumpărat și le-au folosit ca material de studiu conțineau într-adevăr ceea ce scria pe etichetă. Nu în ultimul rând, nu au înlăturat riscul unei contaminări: substanțele cu care au lucrat ar fi putut fi contaminate fie în timpul procesului de fabricație, fie în timpul experimentului propriu-zis, în cadrul laboratorului. Însă problema cea mai mare mare pe care o pun rezultatele acestui studiu este că, presupunând că într-adevăr nanoparticule ale substanței active rezistă până la substanța finală, cantitatea acestora este mult prea mică pentru a avea un efect asupra fiziologiei umane, iar remediile respective nu s-a demonstrat că ar avea efecte terapeutice. (14)

    Bias-uri (erori sistematice) ale cercetărilor legate de homeopatie

    Într-o evaluare a studiilor despre efectele pozitive ale homeopatiei, Edzard Ernst a scos în evidență o serie de erori și puncte slabe în ceea ce privește designul experimental, modul de realizare a studiului și modul de raportare a rezultatelor:
    • Într-un studiu, toți participanții au fost aleși în funcție de criteriul dacă era pentru prima dată când consultau un homeopat, indiferent de diagnosticul pe care îl aveau, iar 68% dintre participanți credeau în homeopatie. Modul principal de măsurare a rezultatelor consta într-un chestionar de evaluare a plângerilor pacienților și terapeuților.
    • Deși participanții au fost aleși fără să se țină cont de afecțiunea de care sufereau, concluzia unui articol face referire la pacienții suferinzi de boli cronice.
    • Majoritatea publicațiilor ajung la rezultate încurajatoare pentru homeopatie. Deși există posibilitatea ca rezultatele să se datoreze altor factori, precum istoricul natural al bolii, efectul placebo, regresia către medie, relația terapeutică, alți factori contextuali sau un mix dintre acești factori, aceștia sunt desființați sau considerați neglijabili.
    • În studiile comparative subiecții nu au fost corect selectați, variabile precum vârsta, genul, tratamentul convențional anterior sau preferința pentru un anumit tip de tratament (convențional sau homeopat) nu au fost controlate. Astfel, participanții au fost recrutați de 101 terapeuți homeopați și 59 de terapeuți convenționali și împărțiți în cele două grupe de comparat în funcție de preferințele și credințele lor. În acest mod, încă de la început cele două grupe au avut diferențe semnificative între ele: pacinții din grupul de tratament convențional erau în medie cu șapte ani mai în vârstă decât cel homeopat, folosiseră mult mai multe servicii medicale în trecut și erau în general mai mulți bărbați decât femei.
    • Într-un studiu realizat pe copii care sufereau de eczeme, părinții au ales din nou în funcție de preferințe dacă să apeleze la medicina convențională sau la tratamentul homeopat, din această cauză cele două grupuri formate nu erau echivalente ca și număr de participanți (48 versus 87). Cercetătorii au oferit detalii insuficiente despre tratamentul abordat în ambele grupuri, cu toate acestea, în final, rezultatele obținute au arătat o îmbunătățire a stării de sănătate în cazul copiilor tratați homeopatic. (15)
    • Posibile efecte adverse și riscuri ale utilizării homeopatiei

    Anumite produse homeopate (numite și imunizatori homeopatici) au fost promovate ca substituenți pentru imunizatorii convenționali, însă nu există studii care să confirme acest lucru. Centrul național pentru medicina complementară și alternativă (NCCAM) sprijină recomandările Centrelor pentru controlul și prevenția bolilor pentru imunizare și vaccinare.

    Deși unele produse homeopate sunt foarte diluate, anumite produse vândute sau etichetate ca fiind homeopate s-ar putea să nu fie suficient de diluate și să conțină cantități semnificative de substanță activă. Ca orice alt medicament sau dietă complementară care conține substanțe chimice, aceste produse homeopate pot provoca efecte adverse sau interacțiuni cu alte medicamente.

    Un studiu sistematic realizat în 2007 a arătat că remediile homeopate foarte diluate, luate sub supravegherea unui persoane avizate, sunt sigure și este puțin probabil să provoace efecte adverse. Cu toate acestea, ca orice medicament, pot fi riscante dacă nu sunt corect fabricate (dacă de exemplu sunt contaminate cu microorganisme sau incorect diluate).

    Un studiu sistematic realizat în 2012 a concluzionat că folosirea anumitor tratamente homeopate care conțin metale grele (mercur sau fier) și care nu sunt suficient de diluate sau care înlocuiesc un tratament convențional eficient cu unul homeopat ineficient, pot provoca efecte adverse, unele dintre acestea foarte serioase.

    Lichidele homeopate pot conține alcool, de obicei în cantități mai mari decât în cazul medicamentelor convenționale.

    Terapeuții homeopați pretind ca pacienții lor să treacă printr-o așa numită stare de agravare homeopatică (o înrăutățire temporară a simptomelor după un tratament homeopat). Studiile clinice însă nu au găsit o explicație sau o bază științifică pentru aceasta. (10)

    Cel mai mare rău pe care îl poate produce homeopatia nu constă în remediile care s-au dovedit a fi în cele mai multe cazuri neutre, fără efect, ci în încurajarea oamenilor de a se diagnostica și trata singuri. Un alt pericol constă în renunțarea la un tratament dovedit a fi eficient, prescris de medicina convențională pentru boli grave precum cancerul, infecțiile, astmul, etc. (16)

    Sfaturi în utilizarea homeopatiei

    • Nu folosiți homeopatia ca înlocuitor pentru tratamentul convențional dovedit a fi eficient sau ca să amânați vizita la medic pentru o problemă de sănătate
    • Dacă aveți de gând să folosiți un remediu homeopat, arătați acel produs terapeutului dumneavoastră. El vă poate ajuta să decideți dacă acel produs ar putea avea efecte adverse sau ar putea interacționa cu alte medicamente
    • Urmați programul de imunizare convențional planificat pentru copii și adulți și nu folosiți produsele homeopate ca substituenți pentru imunizare
    • Femeile însărcinate sau care alăptează sau persoanele care se gândesc să folosească homeopatia pentru tratarea unui copil ar trebui să își consulte în prealabil medicul sau medicul copilului
    • Spuneți-le medicilor dumneavoastră despre orice practică medicală alternativă pe care o urmați sau pe care vreți să o urmați și oferiți-le o imagine cât mai completă despre ceea ce faceți pentru sănătate. (10)

    Interesul din ce în ce mai ridicat pentru homeopatie se datorează mai degrabă faptului ca oamenilor le este pe plac acest sistem terapeutic în totalitatea sa, decât datorită unor studii riguroase care să fi demonstrat eficiența acestui tip de tratament. Cu toate acestea, ar trebui să se realizeze mult mai multe studii clinice cât mai riguroase din punct de vedere metodologic pentru eliminarea controversei privind tratamentul homeopat.

    Homeopatia rămâne o practică populară la nivel mondial, atât în Europa, unde este promovată chiar de familia regală din Marea Britanie, cât și în SUA, unde este considerată a fi o industrie de 200 milioane de dolari. (16)
    Cu toate acestea, orientarea către un astfel de tratament trebuie să se realizeze în cunoștință de cauză a riscurilor pe care le implică și a faptului că remediile homeopate nu au susținere științifică.
    
    Data actualizare: 02-10-2013 | creare: 27-08-2013 | Vizite: 17088
    Bibliografie
    (1)Homeopathy Resource, link: http://homeopathyresource.com/faq.shtml
    (2)What are the benefits of Homeopathy, link: http://www.homeopathy-healing.com/about/what-are-the-benefits-of-homeopathy/
    (3)Benefits of Homeopathy, link:http://www.homeopathyeurope.org/Practice/benefits-of-homeopathy
    (4)What is Homeopathy?, link: http://www.nationalcenterforhomeopathy.org/content/what-is-homeopathy-1
    (5)Long term evaluation of homeopathy on post treatment impairment of pulmonary tuberculosis, link: http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1472-6882-12-S1-P223.pdf
    (6)An observational study of patients receiving homeopathic treatment, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14960096?dopt=AbstractPlus
    (7)Homeopathic medical practice: Long-term results of a cohort study with 3981 patients, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1298309/
    (8)Homoeopathy's benefit questioned , link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4183916.stm
    (9)Randi and the race-car driver, link: http://www.skepticblog.org/2012/12/05/randi-and-the-homeopath/
    (10)Homeopathy: An Introduction, link: http://nccam.nih.gov/health/homeopathy
    (11)My Day with the Homeopaths – Part I, link: http://theness.com/neurologicablog/index.php/my-day-with-the-homeopaths-part-i/
    (12)Homeopathy has clinical benefits in rheumatoid arthritis patients that are attributable to the consultation process but not the homeopathic remedy: a randomized controlled clinical trial, link: http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/early/2010/11/08/rheumatology.keq234.full
    (13)Homeopathy, non-specific effects and good medicine, link: http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/early/2010/11/08/rheumatology.keq265.full.pdf+html
    (14)Homeopathy and Nanoparticles, link: http://www.sciencebasedmedicine.org/homeopathy-and-nanoparticles/
    (15)Homeopathy: A Critique of Current Clinical Research, link: http://www.csicop.org/si/show/homeopathy_a_critique_of_current_clinical_research
    (16)Homeopathy, link: http://www.skepdic.com/homeo.html
    ©

    Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!