Pofta de mancare la prescolari

©

Autor:

Pofta de mancare la prescolari
Pofta de mancare sau apetitul prescolarilor este de cele mai multe ori influentat de etapele de crestere prin care trec si, daca pana la varsta de 3 ani, cresterea este accelerata si continua, in perioada prescolara perioadele de crestere alterneaza cu cele de stagnare - un prescolar poate stagna in greutate chiar si 3 - 4 luni, dupa care sa aiba o crestere brusca. Din acest motiv este absolut normal ca apetitul copilului sa varieze, in functie de necesarul caloric; practic, propriul organism ii "dicteaza" copilului cat sa manance. Cu toate acestea, parintii sunt deseori ingrijorati atunci cand copilul refuza mancarea sau mananca foarte putin. In aceste cazuri este important sa realizati faptul ca ora mesei trebuie sa fie relaxanta, tocmai pentru ca prescolarul sa constientizeze propriile senzatii de satietate sau de foame. Un lucru de care trebuie sa va feriti este sa discutati de fata cu copilul despre lipsa poftei de mancare a acestuia - in general, cu cat copilul aude mai mult ca va plangeti in legatura cu mofturile lui la masa, cu atat se va indarji sa nu va dezamageasca "asteptarile".

Apetitul scazut sau lipsa poftei de mancare la prescolari

Copiii care au un apetit scazut si "ciugulesc" putin in timpul mesei pun dificultati parintilor deoarece acestia trebuie sa le asigure aportul nutritiv necesar din putinul ingerat. Copiii care mananca putin nu reprezinta un motiv de ingrijorare atat timp cat meniul este echilibrat - vitamine, minerale, proteine, carbohidrati si grasimi bune, iar prescolarul este activ si sanatos.

De multe ori copiii nu mai mananca pentru a capta atentia parintilor - incercati sa petreceti mai mult timp cu cei mici; conversatiile placute din timpul mesei pot fi de ajutor.
Lipsa poftei de mancare poate surveni si din lipsa activitatii. Miscarea in aer liber este cea mai buna premisa pentru un apetit sanatos.
Limitati gustarile dintre mese la 2 pe zi si oferiti-le numai daca prescolarul le cere. Nu va impacientati daca cel mic sare peste o masa; nu este nicio nenorocire.
Nu laudati copilul pentru faptul ca a mancat; alimentatia trebuie sa fie o activitate cotidiana normala, necesara supravietuirii si nu o realizare importanta.
La aceasta varsta prescolarii au nevoie de independenta si parintii ii pot ajuta sa-si afirme independenta oferindu-le oportunitatea de a alege, atunci cand este posibil: de ex. "ouale sa fie omleta sa ochiuri?". Lasati-l pe copil sa manance singur si, in acest scop, ii puteti pregati feluri de mancare ce nu necesita utilizarea tacamului - prescolarilor le place sa manance cu mana.
Indiferent de tactica folosita parintii de multe ori se gasesc in situatia de a se impotrivi fatis dorintelor copilului, implicandu-se intr-o "lupta a vointelor". In aceste situatii ii puteti distrage atentia de la mancare sau pur si simplu luati-i farfuria din fata. Daca il veti forta sa ramana la masa pana cand termina, doar veti "inteti lupta". Nu fortati copilul sa manance un aliment care il dezgusta sau atunci cand nu ii este foame.
Daca copilul mananca foarte putin, dati-i portii foarte mici si chiar mai putina mancare decat consuma de obicei. Treptat copilul isi va da singur seama ca nu-i ajunge mancare din farfurie si va mai cere. Daca ii veti da de la inceput o portie foarte mare, copilul se va descuraja repede, pornind cu ideea ca nu va putea sa manance atat de mult.

Dupa cum am vazut, scaderea periodica a apetitului la copiii prescolari este un fapt normal, insa absenta totala a poftei de mancare poate indica prezenta unor probleme:
Un inceput de raceala sau o alta boala. Supravegheati atent copilul, pentur a observa din timp orice indiciu de afectiune.
Este posibil ca prescolarul sa fi ingerat multe dulciuri sau sucuri; acestea scad pofta de mancare. Gustarile trebuie sa fie oferite copilului cu cateva ore inainte de masa, iar dulciurile si sucurile trebuie sa fie servite in cantitate limitata si dupa masa.
Inapetenta este in simptom al stresului emotional. Copiii sunt foarte sensibili la problemele din familie sau din grupul social frecventat. Daca suspectati ca prescolarul este stresat, apelati la ajutorul de specialitate.
Paraziti intestinali. Acestia pot produce inapetenta cronica.
In momentul in care lipsa poftei de mancare este prelungita si este insotita de scaderea in greutate, cel mai indicat este sa contactati medicul.

Data actualizare: 20-06-2021 | creare: 12-01-2010 | Vizite: 4735
Bibliografie
1. Sfaturi pentru alimentatia prescolarilor, link:
https://www.fcs.uga.edu/pubs/PDF/FDNS-NE-1505a.pdf

2. Lipsa apetitului la copii, link:
https://www.babysstory.com/baby/html/lack_of_appetite_in_children.htm

3. Inapetenta la prescolari, link:
https://www.mgdairy.com/Html/Newsen525.html

4. Copilul meu are un apetit normal?, link:
https://healthychild.org/blog/comments/is_my_childs_appetite_normal/

5. Apetitul, link:
https://www.drhull.com/EncyMaster/A/appetite.html

6. Cresterea si pierderea apetitului, link:
https://www.drgreene.com/21_976.html

7. Lipsa apetitului la copii, link:
https://www.nativeremedies.com/ailment/increase-appetite-in-children.html

8. ABC-ul alimentatiei prescolarilor, link:
https://www.beststart.org/resources/nutrition/pdf/NutriStepABC_eng.pdf

9. Pierderea apetitului la copii, link:
https://ezinearticles.com/?Appetite-Loss-and-Finicky-Eating-in-Children&id=660955

10. Copilul meu are un apetit normal?, link:
https://www.fns.usda.gov/tn/Resources/Nibbles/is_my_childs.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum