ROmedic Cabinete medicale Oradea Cabinete Pneumologie Pneumologie Oradea

Spirometria

Cred ca este timpul sa va vorbesc despre SPIROMETRIE. Ramane pentru mine o investigatie capitala in pneumologie. Parca intreaga fiziopatologie respiratorie s-a concentrat in aceasta procedura, care imi permite sa inteleg cum functioneaza aparatul dumneavoastra respirator.

 

Pentru ca daca eu stiu lucrul asta, voi sti sa pun si un diagnostic cat mai corect. Devenita oarecum o investigatie de rutina, efectuata uneori in conditii neadecvate, v-as atrage atentia asupra catorva aspecte:


1. este foarte important sa fie executata de un medic cu competenta in explorari functionale ventilatorii care intelege foarte bine semnificatia tehnicii si a rezultatului, alaturi de un cadru medical foarte bine antrenat. Eu inca supraveghez tehnica executiei si de multe ori, la cazurile cu risc sau necooperante, o execut eu.
2. nu efectuam explorarea chiar cum intrati pe usa. Avem nevoie de 10 minute de repaus pentru a va odihni si a afla datele antropometrice corecte, in functie de care vor rezulta valorile investigatiei.
3. ar fi indicat sa purtati o tinuta lejera pentru un consult pneumologic. Fara camasi stramte la guler, cravate sau esarfe care sa-mi obstrueze caile aeriene superioare si sa-mi influienteze rezultatul.
4. pozitia este asezat pe scaun, cu capul, gatul si trunchiul drept; nu va miscati in timpul investigatiei.
5. trebuie sa mobilizam volume si debite mari de aer. Adica sa inspirati si sa expirati cu putere maxima. S-ar putea sa va oboseasca, dar considerati manevrele ca un mod atipic de gimnastica respiratorie. Veti respira mult mai usor peste o ora. :)
6. nu inchideti laringele in timpul manevrelor. Pe langa faptul ca veti scoate un zgomot ciudat, imi influientati teribil rezultatul. Nu mai vorbesc de riscul unor incidente la pacienti cu afectiuni cardiologice. Dar, de asta suntem noi acolo!
7. avem suficient timp la dispozitie pentru a repeta proba pana la obtinerea unui rezultat corect si interpretabil.
8. de preferat medicul sa interpreteze rezultatul si nu soft-ul aparatului, performant de altfel.


Astea mi se par cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosateti pentru a nu va mai surprinde investigatia. Despre rezultate, altadata!


Va doresc si imi doresc "Good test" pentru un bun diagnostic!