ROmedic Cabinete medicale Piatra Neamt, Roman, Tg. Neamt Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Piatra Neamt, Roman, Tg. Neamt

Surpriză: a fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman

Surpriză: a fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman
Autor: Platinum Optik
Un nou strat al corneei – membrana transparentă care acoperă ochiul – a fost descoperit de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham. Descoperirea nu numai că schimbă viziunea oftalmologilor asupra alcătuirii ochiului, dar va face mai simple şi mai sigure operaţiile pentru pacienţii cu leziuni la acest nivel.

Componenta nou-descoperită a fost denumită stratul lui Dua, după numele descoperitorului său, Harminder Dua, profesor de oftalmologie la Universitatea din Nottingham. Stratul lui Dua este o structură de doar 15 microni, dar rezistentă și este situat în spatele corneei, ţesutul transparent care îmbracă globul ocular în partea sa anterioară. Stratul lui Dua se adaugă celor 5 straturi cunoscute anterior ale corneei – epiteliul cornean la exterior, urmat de stratul lui Bowman, stroma corneană, membrana Descemet şi endoteliul cornean – stratul lui Dua aflându-se între stroma corneană şi membrana Descemet

Prof. Dua afirmă că descoperirea va face ca intervenţiile chirugicale pentru repararea unor leziuni la nivelul acestui strat să fie mai uşoare şi mai sigure: „Din punct de vedere clinic, sunt multe boli care afectează partea posterioară a corneei, iar specialiştii din întreaga lume le asociază deja cu prezenţa, absenţa sau lezarea acestui strat”.

Dua şi colegii săi cred, de exemplu, că o ruptură a acestui strat este factorul care provoacă hidropsul cornean – o afecţiune în care lichidul din interiorul ochiului se acumulează la nivelul corneei. Fenomenul este observat la pacienţii cu keratoconus, o boală degenerativă a ochiului care duce la deformarea corneei, acesta căpătând o formă conică.

Specialiştii au identificat stratul la globii oculari donaţi pentru cercetări, injectând bule minuscule de aer între diferitele straturi ale corneei şi studiind fiecare strat la microscop. Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Ophthalmology”.
 
Programare