Pierderea dorintei (libidoului)

©

Autor: Redacția ROmedic

Pierderea dorintei (libidoului)

Alte denumiri: apatia sexuala, aversiunea fata de sex, dorinta sexuala inhibata

 

Definitie

Inhibitia sexuala reprezinta un nivel scazut al dorintei sexuale. Se manifesta in doua feluri: fie persoana nu avut niciodata prea mult interes fata de sex fie l-a avut dar nu-l mai are. Mai poate exista si situatia in care o persoana manifesta o dorinta sexuala dar nu fata de partenerul sau ci fata de altii. In aceasta situatie extrema persoana nu numai ca nu manifesta dorinta sexuala ci simte si o repulsie fata de contactul sexual. Uneori poate fi vorba doar de o discrepanta intre nivelurile dorintei sexuale ale celor doi parteri. Rar, se intampla ca situatia sa fie de fapt alta: o persoana acuza partenerul de apatie sexuala fara sa-si dea seama ca de fapt ea insasi sufera de o hiperactivitate sexuala (o dorinta sexuala foarte mare).

 

Cauze si riscuri:

Apatia sexuala este una din cele mai frecvente probleme semnalate de clinicile de terapie sexuala. Ce mai importanta cauza a dorintei sexuale inhibate o constituie problemele din interiorul unui cuplu: una dintre persoane nu se simte intim apropiata de cealalta, o problema de comunicare intre cei doi, lipsa afectiunii dintre cei doi care conduce la o lipsa a cotactului sexual, foarte putin timp petrecut impreuna. Prima forma de manifestare a apatiei sexuale se datoreaza unei atitudini negative fata de contactul sexual sau unor experiente sexuale traumatice (viol, incest, abuz sexual). De asemeni o dereglare hormonala, starile de depresie si stress, sau oboseala excesiva pot influenta nivelul dorintei sexuale. In afara de acestea, nivelul dorintei sexuale mai poate fi influentat de boli sau deficiente de natura sexuala. O persoana care nu are orgasm sau are dureri in timpul actului sexual, probleme ale erectiei, ejaculari tarzii isi poate pierde interesul fata de viata sexuala. Aceasta persoana va asocia contactul sexual cu esecul sau lipsa placerii. Persoanele care au fost supuse in copilarie unor abuzuri sau care au o casnicie lipsita de intimitate emotionala sunt foarte expuse acestui risc.

 

Prevenire:

O metoda eficienta de combatere a apatiei sexuale este acordarea unei atentii mai mari clipelor de intimitate nonsexuala. Clipele romantice sau activitatatile fara incarcatura sexuala pot fi de mare ajutor pentru o relatie.


Data actualizare: 04-04-2019 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 13155
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: