Papanicolaou, Ovulele Vaginale și Sfântul Graal

©

Autor:

Câteva date generale despre cancerului de col uterin.

01 Cât de frecvent este cancerul de col uterin?

Cazurile noi de cancer de col uterin (incidența) diferă funcție de vârsta femeii.
  • Sub vârsta de 20 de ani, 1 femeie la 1.000.000 va dezvolta cancer de col uterin
  • Între 20 și 24 de ani, 15 femei la 1.000.000 vor dezvolta cancer de col uterin
  • Între 30 și 85 de ani, 150 de femei la 1.000.000 vor dezvolta cancer de col uterin

02 Care sunt factorii de risc pentru apariția cancerului de col uterin?

  • Începerea timpurie (< 16 ani) a vieții sexuale
  • Parteneri sexuali multiplii
  • Fumatul
  • Antecedente de boli cu transmitere sexuală (herpes, condiloame, chlamydii)
  • Boli care slăbesc sistemul imun (HIV-SIDA, Leucemii)

03 Care este cauza cancerului de col uterin?

Cancerul de col uterin, survine ca rezultat a unei infecții cronice cu Virusul Papilomatozei Umane (HPV) la nivelul colului uterin.

04 În medie, câți ani trec de la infectarea cu virusul HPV la apariția cancerului de col?

8 ani de zile. În acest interval, celulele colului uterin suferă transformări progresive care pot fi detectate cu ajutorul testului Papanicolaou.

05 Cât de frecventă este infecția cu HPV?

Virusul HPV este astăzi considerat cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală.

06 Care sunt simptomele infecției la nivelul colului uterin cu virusul HPV?

Infectarea colului uterin cu virusul HPV este asimptomatică, cu alte cuvinte, femeia nu are absolut nici o acuză (usturimile, arsurile și secrețiile vaginale urât mirositoare au alte cauze)

07 Care este evoluția naturală a infecției colului uterin cu virusul HPV?
 
Cele mai multe femei (mai mult de 80%)  infectate cu virusul HPV vor reuși să scape de virus doar prin acțiunea sistemului lor imun. (șansa eliminării virusului este mai mare la femeile care se lasă de fumat!) Acest eveniment se produce în medie la 2 ani de la apariția infecției și poate fi documentat fie prin normalizarea spontană a testelor Papanicolaou, fie prin dispariția ADN-ului virusului HPV.

08 Există un tratament medicamentos contra virusului HPV de la niveul colului uterin?

Din păcate răspunsul este categoric NU. Ovulele, ceaiurile și remediile naturiste NU ajută la eliminarea virusului. Odată confirmată prezența acestuia, singurul lucru pe care îl putem face este să examinăm periodic colul prin teste Papanicolaou și colposcopii-biopsii, pentru a vedea dacă infecția progresează (caz în care intervenim operator cel mai frecvent prin amputarea colului), rămâne neschimbată sau dispare.

09 Există mai multe tipuri de HPV? Care este semnificația lor?

Trebuie să precizăm că nu există un singur virus HPV. S-au descoperit peste 100 de tipuri diferite (numerotate de la 1 la 100 șamd). Importanța examenului specific de identificare virală constă în faptul că nu toate tipurile de HPV au aceeși capacitate de a provoca apariția cancerului de col. Printre cele mai virulente tipuri se numără HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68,73 și 82.

10 Ce teste se pot face pentru depistarea virusului HPV ? Care este recomandarea pentru aceste teste ? Cat de accesibile sunt ?

Cel mai specific si sensibil test pentru identificarea virusului HPV nu este testul Papanicolaou, ci unul care se bazeaza pe identificarea ADN-ului viral în secrețiile vaginale sau cervicale. Testul poate fi efectuat în paralel cu examenul citologic Papanicolaou dacă se folosește metoda ‘thin prep’. Acest test se recomandă:
- femeilor peste 30 de ani la intervale de 3 ani.
- femeilor cu rezultat ASCUS indiferent de vârstă
- dacă rezultatul LSIL persistă mai mult de 12 luni

* Testul respectiv este accesibil în laboratoarele clinicilor private. Cost mediu 200 RON

11 Cum pot să previn cancerul de col uterin?

Prin efectuarea periodică (cel mai bine o dată pe an) a testului Babeș Papanicolaou, prin limitarea numărului de parteneri sexuali, prin folosirea prezervativului, prin vaccinarea contra virusului HPV, prin abandonarea fumatului.

12 Cand si in ce conditii se poate face vaccinul anti HPV ?  Pana la ce varsta ? Care sunt recomandarile? Care sunt riscurile?

Agenția responsabilă de  Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă vaccinarea fetelor și băieților între vârstele de 9 și 26 de ani. Scopul este să stimulăm sistemul imun să producă anticorpi înainte de a veni în contact cu virusul HPV. Dacă cineva este infectat deja cu virusul HPV tip 16, vaccinul nu îl va proteja contra acestei tulpini. Teoretic vaccinul se poate face la orice vârstă. Unei femei de 35 de ani care nu a făcut nici o dată testul de tipizare-identificare ADN HPV, i-aș recomanda să îl facă iar dacă rezultatul ar fi negativ, ar fi indicat să facă și vaccinul. Cât despre siguranța vaccinelor, trebuie precizat că acestea au fost testate pe sute de mii de oameni, fără a fi semnalate reacții adverse semnificative. Printre cele mai frecvente se numără durerea la locul injecției, febra, durerea de cap și greața. Până în Iulie 2012, 46 de milioane de vaccine au fost efectuate doar în SUA.

13 În ce constă testul Papanicolaou?

Femeia se așează pe masa ginecologică. Ginecologul introduce în vagin un dilatator vaginal (de plastic, de unică folosință sau metalic) cu scopul de a identifica colul uterin. În continuare, cu ajutorul unei spatule de lemn (sau de plastic, funcție de tipul testului) va preleva un strat de celule de la nivelul colului pe care ulterior îl va aplica unei lame de sticlă. Lama respectivă va ajunge la un alt doctor (histolog sau celulolog) care o va examina la microscop pentru a cerceta celulele culese.

14 Din 10 femei infectate cu virului HPV, câte vor fi detectate cu ajutorul testului Papanicolaou?

Din păcate, rata detecției este destul de mică (50%-70% în cel mai bun caz). Asta înseamnă că din 10 femei infectate cu HPV, testul Papanicolaou va descoperi doar 5! Tocmai de aceea este optim ca testul să se facă o dată pe an si nu mai rar.

15 Poate testul Papanicolaou să detecteze și alte condiții în afară de celule infectate cu virului HPV?

Da, uneori doctorul care interpretează celulele de la nivelul colului uterin poate detecta un parazit cu transmitere sexuală care se numește Trichomonas Vaginalis (provoacă arsură, mâncărimi secreții vaginale urât mirositoare) sau o altă bacterie cu numele de Gardnerella Vaginalis (provoacă aceași simptome ca și Trichomonas). Testul Papanicolaou mai poate detecta condiții precanceroase ale vaginului la femeile care au efectuat histerectomie totală. Nu este sensibil și specific în detectarea cancerului uterin (de endometru). 

16 Mi-a ieșit Papanicolau 3 si mi s-a dat tratament cu ovule. Sa le iau? Vor influenta rezultatul urmatorului Papanicolau, să ascundă o posibilă problemă?

În primul rând, în tările dezvoltate, nu se mai practică clasificarea rezultatului testului Papanicolaou bazată pe cifre (eg I, II, III, IV). Încă din 1989, în urma consensului de la Bethesda- SUA, s-a acceptat ca rezultatele să fie clasificate precum urmează:

I. Rezultat Normal

II. ASCUSCelule Scuamoase Atipice (adică anormale) de Semnificație Necunoscută.
Medicul histolog a detectat niște celule care nu sunt normale dar care nici nu pot fi atribuite neapărat infecției cu virului HPV. Un astfel de rezultat poate fi cauzat de o iritație mecanică de la nivelul colului ( firele dispozitivului intrauterin de exemplu), de o infecție (cu chlamydii, Trichomonas Vaginalis sau herpes) sau chiar de virusul HPV.
În cazul unui astfel de rezultat, putem urma una din următoarele 2 căi:
A.Repetăm testul Papanicolaou în 12 luni.
B.Test pentru identificarea virusului HPV și a tipului acestuia

III. L-SIL – Leziune Intraepitelială de Grad Scăzut.
De cele mai multe ori reprezită dovada citologică a infecției cu virusul HPV. Aici trebuie să clarificăm un lucru. Medicul care privește la microscop (optic) celulele provenite de la nivelul colului uterin nu poate vedea virusul HPV (acesta poate fi văzut doar la microscopul electronic) ci efectele acestuia pe celulele colului (care capătă un aspect caracteristic în urma infectării lor și se numesc koilocite). Rezultatul LSIL va dispărea spontan la 70% din femei în interval de 2 ani. Se recomandă examenul colposcopic.

IV. H-SIL – Leziune Intraepitelială de Grad Înalt
Este vorba de niște celule clar anormale care se asociază destul de frecvent cu o leziune avansată la nivelul colului uterin. (fie carcinom in situ, adică încă ne invaziv sau chiar invaziv). Existența invaziei poate fi documentată doar în urma colposcopiei și a biopsiei.

V. AGC – Celule Glandulare Atipice.
Este vorba de celule cu proveniență din interiorul colului uterin sau chiar din uter. Se recomandă examenul colposcopic și chiuretaj uterin.

Ca să răspundem la întrebare. Un rezultat de tip III în general corespunde unui rezultat L-SIL pe clasificarea Bethesda. Se recomandă colposcopia și prelevarea de biopsii în cazul identificării unei leziuni. În urma acesteia, testul și colposcopia se pot repeta în 6 luni. Așa cum spuneam, ovulele nu ajută la eliminarea virusului.

17 Ce oferă colposcopia în plus față de testul Papanicolaou?

Testul Papanicolaou ne arată existența unor celule anormale, modificate. Ceea ce nu ne arată însă, este relația acestora cu straturile mucoasei colului uterin și cu țesuturile subiacente (aflate sub mucoasa colului). Aceste informații, pot fi dobândite doar în urma unei biopsii (în loc de celule, recoltăm țesuturi) și sunt foarte importante în conturarea planului de tratament.



Pentru informații suplimentare:

Centers for Disease Control and Prevention.
https://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/hpv/vac-faqs.htm

American Society for Colposcopy and Cervical Pathology.
https://www.asccp.org/ConsensusGuidelines/UpdatedConsensusGuidelinesAlgorithms/tabid/14410/Default.aspx

Data actualizare: 02-04-2013 | creare: 02-04-2013 | Vizite: 22008
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum