Pânza de păianjen poate stabiliza o proteină ce protejează celulele împotriva cancerului
Proteina P53, ce detectează timpuriu mutațiile intracelulare și împiedică apariția și multiplicarea necontrolată a celulelor canceroase, este subiectul unui nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia.
Proteina în cauză, în ciuda rolului esențial pe care în are, este secretată de celule în cantitate mică. În plus, un alt defect morfologic al ei este reprezentat de dimensiunea mare pe care o are, ceea ce o face instabilă, astfel că aceasta este degradată foarte ușor, existând riscul de dezvoltare cancerigenă a celulelor în care prezintă modificări. Oamenii de știință au experimentat cu o proteină sintetică stabilă ce se găsește natural în pânza de păianjen, pe care au atașat-o proteinei P53, urmărind comportamentul ansamblului nou-format.
Cu ajutorul microscopiei electronice și a simulării computerizate, echipa a încercat să determine ce efect ar avea unirea celor două molecule în organism. Rezultatul a fost o stabilitate mai mare a proteinei care, odată introdusă în celule, a determinat sinteza masivă de noi proteine P53. Proteina descoperită prin unirea celor două fragmente a avut și alte beneficii, precum capacitatea de distrugere a celulele canceroase deja existente, aspect deosebit de important.
David Lane, profesor al Institutului Karoliska și co-autor al studiului, afirmă că reușirea creării unei variante mai stabile a acestei proteine aduce o contribuție importantă terapiei cancerului. De asemenea, unul dintre scopurile sale este de a putea realiza un vaccin bazat pe tehnologia ARNm pentru această boală, iar determinarea funcției exacte și posibilei toxicități în doze mari ale acestei proteine sunt esențiale pentru a obține aceste soluții de tratament.
Numită și „protectorul genomului uman” datorită abilității de a opri celulele din a deveni canceroase, proteina P53 va fi studiată în continuare pentru a i se determina mai în profunzime structura și funcțiile. Importanța acestei molecule proteice este bazată pe rata cazurilor de cancer în care au fost surprinse modificări ale sale, anume în aproximativ jumătate din cazurile de cancer analizate.
Aflarea modului în care celulele tolerează fragmentele din proteinele ce se regăsesc în pânza de păianjen, sau determinarea întregului ansamblu funcțional al proteinei P53 rămân țeluri viitoare ale cercetătorilor de la Institutul suedez.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Substanțele chimice care perturbă activitatea endocrină ar putea crește riscul de cancer mamar
- Femeia care a pretins că s-a vindecat de cancer prin credință și raw-veganism a murit de cancer
- Microbii au un rol cheie în carcinogeneză
- Obezitatea la bărbați crește riscul de recidivă după prostatectomie radicală
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni