Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308 nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Prevenția Osteoporozei-osteodensitometrie DEXA vs REMS

Prevenția Osteoporozei-osteodensitometrie DEXA vs REMS

Ce este osteoporoza

 

Etimologic, cuvântul Osteoporoză înseamnă “os poros”, dar este o boală silențioasă care nu are manifestări clinice și nici nu produce durere.

 

De cele mai multe ori este descoperită întâmplător, după apariția unei fracturi de fragilitate, când deja este tarziu.

Fiind caracterizată de o densitate minerală osoasă scăzuta și o scădere a rezistenței osoase, osteoporoza este o afecțiune scheletală care duce la creșterea riscului de fractură osoasă.

 

Cum se poate diagnostica osteoporoza

 

1. Analize de sânge

 

Medicul specialist decide ce analize de sânge/teste de laborator sunt necesare și de care are nevoie pentru a stabili diagnosticul corect.

 

În cazul osteoporozei principalele analizele de sânge presupun:

    • Dozarea calciului seric. Calciul este componentul mineral major al oaselor și este necesar pentru edificarea osului, 99% din cantitatea de calciu din organism aflându-se în oase și în dinți
    • Albumina: este un indicator global al stării de sănătate a organismului, mai ales la persoanele în vârstă sau a celor cu afecțiuni cronice.
    • Deficitul de vitamina D: este frecvent în cazul adolescenților, femeilor și a persoanelor în vârstă.
      Rolul vitaminei D este de a crește absorbția calciului la nivelul intestinului, de a reduce eliminarea calciului în urină și de a-l fixa în oase
    •  

2. Osteodensitometrie

 

Osteodensitometria este o examinare utilizată pentru determinarea densității osoase în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoza și al stadiului premergător acesteia – osteopenia. Împreună cu Scorul de Fragilitate (SF) permite, de asemenea, estimarea riscului de fractură în următorii 5 ani.

Osteodensitometria  se poate efectua prin două metode:

      • DEXA (Dual Energy X-ray Absorbtion) care folosește razele X
      • REMS (Radiofrequency Echographic Multi Spectometry) adică Multi Spectometria Ecografică cu Radiofrecvență, noua tehnologie care utilizează ultrasunetele, nu radiațiile.

Examinarea REMS este de 5 ori mai precisă decat DEXA și nu iradiază (nu folosește raze X) fiind complet inofensivă.

Examinarea durează 15 minute, iar rezultatul se oferă pe loc, astfel încât, dacă este cazul, se poate prescrie tratament imediat.

 

Un rol estențial în prevenția osteoporozei, o are evaluarea densității minerale osoasă pentru vertebrele L1-L4 ale coloanei și cele doua coluri femurale/soldurile. Exista de asemenea si limite usor diferite stabilite pentru femeile in premenoapauza si barbati inainte de varsta de 50 de ani.

Aceasta afectiune este mult mai intalnita la femei decat la barbati, iar femeile sunt mult mai predispose la fracturi de fragilitate decat barbatii.

 

Important este ca prin masurarea densitatii osoase, fie prin tehnologia Rems neinvaziva si neiradianta sau prin testul clasic DXA, sa fie identificati pacientii in perioada premergatoare osteoporozei, si anume, Osteopoenia.

Odata ce este descoperita Osteopenia, poate fi intarzaiata sau chiar prevenita aparitia osteoporozei.

        •  

Tratamentul osteoporozei

 

Datorita acestei noi tehnologii, REMS, creste posibilitatea de adresabilitate, iar scopul nu este acela de a diagnostica osteoporpoza, ci de identifica acei pacienti ce incep sa aiba o scadere in masa osoasa si impreuna sa stabilim un plan terapeutic de urmat astfel incat poate nu vor ajunge niciodata la diagnosticul de osteoporpoza.

 

Printre principalale modalități de tratament se enumeră:

              • Tratamentul afecțiunilor asociate: boli endocrinologice (diabet, hipo/hipertiroidie, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune sau autoinflamatorii, etc)
              •  
              • Comportamente de viață :
              • Renunțarea la fumat
              • Limitarea consumului de alcool
              • Menținerea unei greutăți normale
              • Regim alimentar bogat în fructe și legume proaspete, lactate
              • Evaluarea factorilor de risc precum: evaluarea acuității vizuale, purtarea de ochelari, controlul tensiunii arteriale (hTA), utilizarea bastonului, ajustare pragurilor în casă;
              • Exercițiul fizic: exerciții de intensitate moderată în care piciorul atinge podeaua (se pune presiune la nivelul oaselor purtătoare de greutate)
              • Tratament medicamentos
              • Suplimentarea cu vitamina D3, Calciu
              • Tratamentul cu medicație antiresorbtivă: bifosfonați, denosumab.

Tratamentul se institute pe etape și se urmărește în timp, astfel încât pacientul este necesar să rămână sub observația medicului curant pentru a-i fi ajustat daca este cazul.

 

Medicina preventiva capata conotatii tot mai mari si este important sa constientizam importanta acesteia. Prin preventie, modificarea stilului de viata si grija mai mare fata de noi, reusim sa avem o calitate a vietii mai buna.

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/tehnologia-rems/

 

 
Programare