Riscul de boala cardio-vasculara la adultii aparent sanatosi
Iti pretuiesti sanatatea, esti o persoana activa sau sportiv profesionist?
La adultii aparent sanatosi, riscul de boala cardiovasculara, care nu prezinta simptome, poate fi redus printr-o simpla vizita la medic.
Boala aterosclerotica este cauza majora de moarte prematura in Europa dar si principala cauza a incapacitatii de munca la persoanele de varsta medie.
Aceasta este o afectiune cronica ce se dezvolta de-a lungul vietii si care, in momentul cand apar simptome este deja intr-un stadiu avansat si este o afectiune ce afecteaza in ultimii ani pacientii din ce in ce mai tineri.
Organizatia mondiala a sanatatii spune ca „Boala cardiaca ischemica este principala cauza de deces in lume, este in crestere si a capatat proportiile unei pandemii”.
Afectiunile cardiovasculare sunt strans legate de stilul de viata pe care il ducem, in special de dieta nesanatoasa, sedentarism sau stres.
Medicii cardiologi sustin ca mai mult de trei sferturi din mortalitatea cardiovasculara totala poate fi prevenita prin corectarea stilului de viata.
Persoanele care au tendinta de a ramane sanatoase sunt:
- nefumatoare;
- cu activitate fizica minim moderata: 30 de min. de activitate fizica de 5 ori pe saptamana;
- dieta sanatoasa;
- tensiune arteriala sub 140/90 mmHg;
- colesterol total sub 190 mg/dl;
- glicemie normala;
- evitarea stresului excesiv.
Este indicat ca eforturile de preventie sa fie constante de-a lungul vietii, incepand din copilaria mica si pana la cea mai inaintata varsta.
La persoanele care nu prezinta simptome, riscul de boala cardiovasculara este
frecvent si reprezinta rezultatul interactiunii mai multor factori de risc.
Estimarea acestui risc la pacientii adulti fara simptome se face folosind diferite scoruri.
Stim inca din cadrul unui consult ca un risc mare il prezinta pacientii care sunt deja diagnosticati cu boala cardiovasculara, cei cu diabet zaharat, boala renala cronica moderat-severa sau pacientii cu nivele foarte crescute ale unor factori de risc individuali (HTA, dislipidemie etc).
Ideal ar fi ca toti adultii sa fie evaluati in ceea ce priveste riscul lor
cardiovascular, mai ales atunci cand apar simptomele sau cand sunt cunoscuti deja factorii de risc precum fumatul, dislipidemia, greutatea in exces, cand exista un istoric familial de boala cardiovasculara prematura sau cand exista simptome sugestive de boala cardiaca.
Majoritatea pacientilor de varsta medie aparent sanatosi, asimptomatici, se
incadreaza in categoria de risc moderat.
La acestia se recomanda evaluarea riscului prin metode complementare precum:
Ecografie vasculara a arterelor - masurarea grosimii peretelui arterial si identificarea prezentei si caracteristicilor placilor de aterom - prezenta placilor de aterom, precum si caracterele lor ecografice sunt predictori ai riscului de evenimente ischemice cerebrale (AVC) si ai afectarii cardiace coronariene (cardiopatie ischemica, infarct miocardic).
Evaluarea ecografica a carotidelor este o metoda neinvaziva a aterosclerozei subclinice, asimptomatice.
Ecografia inimii - ecografia de cord (ecocardiografia) este o metoda foarte pentru a depista modificarile structurale ale inimii si ofera informatii pretioase referitoare la functia inimii. Putem afla dimensiunie cavitatilor cardiace, grosimea peretilor inimii (masuratori foarte importante pentru stratificarea riscului la pacientii hipertensivi, spre exemplu), aspectul si functia valvelor cardiace, se pot aprecia functia de pompa (sistolica), precum si cea de umplere si relaxare (diastolica) ale inimii – toti acesti parametri fiind cu valoare prognostica foarte importanta.
Un test de efort care evidentiaza o capacitate normala, fara modificari semnificative la pacienti fara simptome inalt sugestive de ischemie miocardica, este un instrument cu o valoare acceptabila pentru a exclude afectarea coronariana. In plus, testul de efort este indicat si pentru adultii sedentari care doresc sa inceapa un program de antenament fizic.
Masurarea indicelui glezna – brat - atunci cand indicele glezna – brat este scazut sugereaza o afectare aterosclerotica avansata si are valoare predictiva pentru evenimentele si mortalitatea cardiovasculare, chiar si la pacientii asimptomatici.
Suna la 031.9494 si ofera-ti tie sau cuiva drag o verificare de rutina.
Un simplu consult poate salva o viata!