Testul de efort
Faci sport si vrei sa elimini din riscurile afectiunilor asociate efortului prelungit? Ai aflat despre riscurile si afectiunile la care te supui sau chiar despre moartea subita a unor sportivi pe teren?
Echipa noastra de medici dedicata sportivilor si persoanelor active iti poate evalua starea de sanatate.
Ei sunt special pregatiti sa te insoteasca cu sfaturi personalizate pentru viata pe care ti-o doresti.
Fa sport constient!
Poti incepe cu un test de efort programandu-te la 031.9494 tasta 3.
Ce este testul de efort?
Testul de efort reprezinta o succesiune de ecografii cardiace facute la diferite grade de efort si se adreseaza mai cu seama sportivilor de performanta dar si sportivilor amatori care au o viata foarte activa.
Mai exact, medicul cardiolog realizeaza ecocardiografii in repaus, la efort intermediar, la maximul de efort si in recuperare, astfel ca, in perioada desfasurarii testului sunt urmarite modificarile in miscare ale muschiului inimii si modificarile electrice ce apar in timpul efortului, prin compararea intre stadiile de efort mentionate anterior.
In cazul in care medicul remarca existenta anomaliilor de miscare la maximul de efort atins de catre pacient, comparativ cu lipsa lor in repaus, aceasta presupune prezenta unei ischemii miocardiace prin infundarea unei artere coronare.
Existenta de modificari electrice are aceeasi semnificatie, iar asocierea intre modificarile de miscare si electrice, creste probabilitatea existentei unei infundari a arterei sau arterelor coronare ce deservesc teritoriile afectate. De asemenea, testul de efort este necesar si in evaluarea comportamentului valvelor cardiace in timpul efortului. Aceasta ajuta la luarea unei decizii operatorii.
Cui se adreseaza efectuarea testului de efort?
- sportivilor de performanta;
- pacientilor cu acuze sugestive de cardiopatie ischemica;
- pacientilor cu valvulopatii;
- pacientilor care au fost revascularizati cardiac prin by-pass sau stent.
Este indicata evaluarea periodica pentru a identifica o eventuala infundare sau pentru a cuantifica mai bine severitatea afectarii valvulare si a stabili corect indicatia chirurgicala daca este cazul.
Medicul va recomanda efectuarea testului pentru masurarea capacitatii de efort si a performantelor sistemului cardio-pulmonar, fiind o metoda diagnostica foarte utila in suspiciunea diagnosticarii de boala coronariana ischemica si evaluarea leziunilor valvulare.
Simptomatologia principala care impune efectuarea unui test de efort este:
- Durere in zona inimii la efort;
- Durere in zona inimii atat la efort cat si la repaus;
- Oboseala la efort mic;
- Palpitatii mai ales la efort;
- Evaluare periodica a pacientului cu valvulopatii si cardiopatie ischemica.
Pregatirea pentru testul testul de effort
Pacientul trebuie sa poarte haine si incaltaminte sport care sa permita alergatul pe banda.
Inaintea efectuarii testului de efort, medical va realiza un consult pacientului iar acesta trebuie sa prezinte documentele medicale precedente si lista cu medicamentele pe care le ia la domiciliu. Cu 48 de ore inaintea testului, pacientul este rugat sa opreasca medicatia beta-blocanta (Metoprolol, Betaloc, Bisoprolol, Concor) sau calciu blocanta (Verapamil, Diltiazem) in functie de indicatiile primite.
Este indicat sa se evite mesele, consumul de cafea cu 2 ore inainte iar daca pacientul este diabetic acesta trebuie sa informeze personalul medical in prealabil.
Realizarea testului de efort
Pacientului ii vor fi montati la nivelul toracelui electrozi pentru determinarea electrocardiogramei in timpul efortului si manson de tensiometru pentru determinarea tensiunii arteriale. Pacientul va urca pe banda de alergare si initial va fi inregistrat un traseu EKG si imagini ecocardiografice de repaus. Din momentul in care banda porneste, pacientul va merge intr-un ritm constant astfel incat indicatorul de rotatii/minut sa fie intre 55-65 bp/min. In fiecare etapa a testului se va repeta inregistrarea imaginilor ecocardiografice.
Daca pe parcursul desfasurarii testului apar durere in piept, oboseala, palpitatii, pacientul trebuie sa anunte imediat medicul. Testul va fi oprit atunci cand se atinge pulsul-tinta masurat, prestabilit in functie de varsta, sau daca apar durere sau oboseala incompatibile continuarii efortului.
Exista posibilitatea ca pacientul sa nu aiba simptomele descries mai sus iar medical sa decida ca exista un risc conform cu ceea ce observa in cadrul monitorizarii sis a opreasca testul de efort, cu explicatiile aferente situatiei intampinate.
Dupa ce electrozii vor fi deconectati, pacientul ramane sub observatie inca 15-30 de minute si se monitorizeaza tensiunea arteriala.
In urma testului, medicul poate stabili daca una dintre arterele care hranesc inima este ingustata (boala coronariana ischemica) si daca sunt necesare si alte teste pentru stabilirea corecta a diagnosticului sau daca unele leziuni ale valvelor inimii necesita tratament ori urmarire mai atenta.
Riscurile asociate testului de efort
- obisnuite: angina usoara (durere in piept), dispnee (senzatie de lipsa de aer), disconfort muscular;
- neobisnuite: scaderea tensiunii arteriale;
- rare: lipotimii; aritmii (batai neregulate ale inimii care sa necesite tratament specific, rareori soc electric extern), edem pulmonar acut (acumulare de lichid in plamani), sindrom coronarian acut (obstructia unei artere ce hraneste inima).
Concluzii
Testul de efort precedat de ecografia inimii, evalueaza parametri care daca sufera modificari specifice in timpul probei de efort, acestia devin sugestivi pentru ischemia miocardica (ingustari ale arterelor coronare) si parametri nonelectrocardiografici extrem de importanti: raspunsul tensiunii arteriale la efort, capacitatea de efort.
Un test de efort care evidentiaza o capacitate normala, fara modificari semnificative la pacienti fara simptome inalt sugestive de ischemie miocardica, este un instrument cu o valoare acceptabila pentru a exclude afectarea coronariana. In plus, testul de efort este indicat si pentru adultii sedentari care doresc sa inceapa un program de antenament fizic.
Un test de efort realizat la timp, reduce riscul mortalitatii in cadrul activitatilor fizice intense mai ales la pacientii asimptomatici.
www.lifeandsportsclinic.ro