Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Bucuresti

Periartrita scapulohumerala

Periartrita scapulohumerala

Periartrita scapulohumerală este un sindrom dureros însoţit de limitarea mişcărilor, datorită afectării structurilor periarticulare.
Are cinci forme clinico-anatomo-funcţionale, relativ bine conturate:
1. Umărul dureros simplu
2. Umărul acut hiperalgic
3. Umărul mixt
4. Umărul blocat
5. Umărul pseudoparalitic

Umărul dureros simplu

Este forma clinica cea mai frecventa. Bolnavul acuza dureri moderate in umar cand se imbraca, se piaptana, sau cand solicita membrului superior respectiv prin purtatea unor greutati. Durerile pot stanjeni bolnavul in timpul somnului, intensificandu-se in anumite pozitii
Are la bază tendinita, bursita sau tenosinovita, putând prezenta, clinic, un stadiu acut care evoluează spre subacut, urmat de un stadiu terminal, apoi de vindecare.

Umărul acut hiperalgic

De obicei are ca substrat o tendinită calcifiantă în puseu inflamator sau o migrare de elemente calcifiate în bursa subacromiodeltoidiană.
Umarul acut hiperalgic poate debuta in mod brutal, cu o durere atroce si o impotenta totala a membrului superior, alteori aceasta forma clinica este continuarea evolutiei unui umar dureros simplu. Durerile sunt violente, insuportabile ; ele se intensifica noaptea impiedicand bolnavul sa se odihneasca. De asemenea durerea se intensifica la orice tentativa de mobilizare a umarului, limitarea mobilitatii nefiind deci mecanica ci antalgica.

Umărul mixt

Este asocierea dintre un umăr dureros de origine tendinoasă, tendosinovitică sau bursitică şi o limitare a mişcării prin contractură musculară antalgică în rotatori, flexori sau abductorii umărului. Limitarea miscarii in umarul mixt nu se datoreaza numai durerii, ca in formele precedente, ci si unei redori reale structurale

Umărul blocat
Blocarea aceasta are ca substrat capsulita retractilă şi se caracterizează, în primul rând, prin limitarea marcată a mobilităţii umărului,.Este o suferinta frecvent intalnita, care debuteaza cu dureri moderate ale umarului, exarcerbate nocturn, pretand la confuzia de umar dureros simplu.
In timp insa, evoluand lent se instaleaza o limitare marcata a mobilitatii umarului realizand asa numitul « umar inghetat ».
Durera, prezenta la debut, poate sa persiste cu o intensitate scazuta, sau poate sa dispara si sa reapara periodic pe parcursul bolii.

Umărul pseudoparalitic

Are la bază perforarea, ruptura de diverse grade a manşonului rotatorului, apărută de obicei pe un fond degenerativ (tendinoze), dar putând fi semnalată şi la tineri, după un traumatism.

Tratamentul
Tratamentul periartritei scapulo-humerale are ca obiectiv:

calmarea durerii,
combaterea inflamatiei si tendinta in fibroza,
refacerea troficitatii tesuturilor
recuperarea functionalitatii umarului
Intensitatea si complexitatea tratamentullui depind de forma clinica a bolii. In general in toate fazele de PSH tratamentul se imparte in:

igieno-dietetic
evolutia starii psihice
medicamentos
balneofizical:
Electroterapia

Din procedurile de electroterapie sunt foarte utile:

curentii diadinamici,
curentul galvanic
ultrasuneltul
Masajul
Kinetoterapia
Kinetoterapia are particularităţi în funcţie de forma clinico-anatomo-funcţională

Umărul dureros simplu
1. Stadiul acut necesită imobilizarea în poziţie de repaus cu braţul la 35—45° în abducţie, cu o pernă mică sub axilă şi susţinut de o eşarfă. Deoarece datorită durerilor există tendinţa de a menţine umărul ridicat se recomandă aplicarea tehnicilor de relaxare.
2. Stadiul subacut permite începerea mobilizării scapulohumerale, dar prin mişcări pasive, apoi pasivo-active şi active asistate.
3. Stadiul terminal are ca obiective: refacerea forţei musculare, a stabilităţii şi mişcării controlate a umărului. Sunt permise toate mişcările, accentul punându-se pe cele active cu rezistenţă pentru creşterea forţei musculare.

Umărul acut hiperalgic
In acest caz exista doar o singură atitudine kinetologică: imobilizarea absolută a braţului în abducţie de 70° şi uşoară flexie.

Umărul mixt
Kinetoterapia în general, se va începe cu programul indicat in cazul umărului dureros simplu, faza subacuta. Promovarea mişcărilor prin aplicarea tehnicii „relaxare-contracţie" se face în momentul în care durerile aproape au dispărut.
Într-o etapă ulterioară se va trece la exerciţiile de creştere a forţei musculare pe grupele de muşchi care se dovedesc deficitare.

Umărul blocat
Kinetoterapia umărului blocat începe de fapt prin kinetoprofilaxia lui :

posturarea corectă a umărului inflamat în abducţie-rotaţie externă-flexie de braţ ;
mobilizarea precoce şi regulată a membrului superior la cei predispuşi să facă o periartrită.
imobilizarea prelungită atrage scăderi importante ale forţei musculare, motiv pentru care se va pune un accent deosebit pe exerciţiile de creştere a forţei.
Umărul pseudoparalitic
Obiective:

prevenirea trecerii spre o capsulită retractilă care să compromită orice mobilizare, inclusiv mobilizarea pasivă ;
recuperarea unei forţe musculare cât mai bune ;
învăţarea unor mişcări compensatoare
 
Programare